SCHRIJFACTIVITEIT: KORT VERHAAL

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Rustig doorademen

Publicatie: 16.04.2020 | Eelco Visser

Het is druk in het plantsoen. Het mooie weer heeft de mensheid de straat op gejaagd. Drie jongens halen halsbrekende toeren uit in de apenkooi. Een jongen probeert een bal door de basket te gooien en op het speelveld holt een groep kinderen achter een bal aan. Vier hoopjes kleren doen dienst als doelpalen. Ik passeer een personal coach en haar cliënt die uit staan te hijgen. Terwijl de coach zienderogen opknapt zegt ze tegen haar cliënt dat hij rustig moet ademhalen zodat hij sneller herstelt. Ademhalen denk ik, hoezo? Ademhalen is een werkwoord en vraagt om arbeid. Is het taalkundig niet beter om ademhalen te vervangen door het woordje ademen. Ademen, zowel de in- als uitversie, gaat automatisch. Daar hoef je niets voor te doen. Als je niets hoeft te doen herstel je toch het snelst na inspanning? Ik houd mij in en stel geen vragen. 

Terwijl ik genietend van de prachtige voorjaarszon verder loop denk ik de oplossing te weten. Ten eerste: Als je bewust adem moet halen ben je er slechter aan toe dan als je onbewust kunt ademen. Als bewust ademhalen noodzaak is om jou voldoende lucht te verschaffen, is met spoed contact opnemen met de huisarts het beste advies. Die zal kijken waar de oorzaak ligt en je doorverwijzen naar een specialist of therapeut. Bij therapie zijn ademoefeningen en huffen je deel.

Ten tweede: Een beetje puffen na inspanning is normaal en wijst op zich niet op ademproblemen. Verbale ondersteuning van een personal coach lijkt overbodig. 

Tevreden met mijzelf loop ik verder. Naast mij hoor ik een fietser afremmen. Het is de personal coach van daarnet. Nu zie ik het pas, Annet van de sportclub.

“Hallo Co.” 

“Ah, hoi. Stond jij daarnet niet een man te coachen?

“Ja, klopt. Ik ben personal trainer. Dat weet je toch joh.”

“Ach ja, Annet, dat was ik even vergeten. Je hebt mij overigens zonder dat je het wist net wel aan het denken gezet.”

Terwijl ik mijn gedachten over ademhalen, huffen, puffen en ademen vertel, kijkt Annet mij meewarig aan. Als ik uitgesproken ben, zegt zij: 

“Tjonge jonge, waar een mens zich druk om kan maken. De woorden die ik bij mijn coachen gebruik doen er niet toe. Er is geen cliënt die luisteren kan als hij achter adem is. Het enige wat voor de cliënt telt is aandacht. Ik maak me niet druk om taal of wat dan ook Co. Ik raad je aan om dat ook niet te doen. Geniet een beetje zoals al die andere mensen hier in het plantsoen. Ik moet verder hoor. Aju.”

Voordat ik iets kan zeggen zwaait ze naar mij en rijdt bij mij weg. Nog een keer draait ze om en roept: “Blijf jij maar lekker iedere dag je luchtje scheppen dan weet ik zeker dat je de langste adem hebt.” Personal coaches, altijd het laatste woord. 

WAARDERING

HITS:

646

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Iedere bezoeker (lid zijn is niet noodzakelijk) kan een waardering geven voor dit artikel! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs.
Naar boven

Ook meedoen aan een schrijfactiviteit? Meedoen is gratis. We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door eerst in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.