1 post
 • images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  969 gepubliceerde inzendingen
 • Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Rustig doorademen

Publicatie op : 16-04-2020

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Rustig doorademen

450 Hits.

Het is druk in het plantsoen. Het mooie weer heeft de mensheid de straat op gejaagd. Drie jongens halen halsbrekende toeren uit in de apenkooi. Een jongen probeert een bal door de basket te gooien en op het speelveld holt een groep kinderen achter een bal aan. Vier hoopjes kleren doen dienst als doelpalen. Ik passeer een personal coach en haar cliënt die uit staan te hijgen. Terwijl de coach zienderogen opknapt zegt ze tegen haar cliënt dat hij rustig moet ademhalen zodat hij sneller herstelt. Ademhalen denk ik, hoezo? Ademhalen is een werkwoord en vraagt om arbeid. Is het taalkundig niet beter om ademhalen te vervangen door het woordje ademen. Ademen, zowel de in- als uitversie, gaat automatisch. Daar hoef je niets voor te doen. Als je niets hoeft te doen herstel je toch het snelst na inspanning? Ik houd mij in en stel geen vragen. 

Terwijl ik genietend van de prachtige voorjaarszon verder loop denk ik de oplossing te weten. Ten eerste: Als je bewust adem moet halen ben je er slechter aan toe dan als je onbewust kunt ademen. Als bewust ademhalen noodzaak is om jou voldoende lucht te verschaffen, is met spoed contact opnemen met de huisarts het beste advies. Die zal kijken waar de oorzaak ligt en je doorverwijzen naar een specialist of therapeut. Bij therapie zijn ademoefeningen en huffen je deel.

Ten tweede: Een beetje puffen na inspanning is normaal en wijst op zich niet op ademproblemen. Verbale ondersteuning van een personal coach lijkt overbodig. 

Tevreden met mijzelf loop ik verder. Naast mij hoor ik een fietser afremmen. Het is de personal coach van daarnet. Nu zie ik het pas, Annet van de sportclub.

“Hallo Co.” 

“Ah, hoi. Stond jij daarnet niet een man te coachen?

“Ja, klopt. Ik ben personal trainer. Dat weet je toch joh.”

“Ach ja, Annet, dat was ik even vergeten. Je hebt mij overigens zonder dat je het wist net wel aan het denken gezet.”

Terwijl ik mijn gedachten over ademhalen, huffen, puffen en ademen vertel, kijkt Annet mij meewarig aan. Als ik uitgesproken ben, zegt zij: 

“Tjonge jonge, waar een mens zich druk om kan maken. De woorden die ik bij mijn coachen gebruik doen er niet toe. Er is geen cliënt die luisteren kan als hij achter adem is. Het enige wat voor de cliënt telt is aandacht. Ik maak me niet druk om taal of wat dan ook Co. Ik raad je aan om dat ook niet te doen. Geniet een beetje zoals al die andere mensen hier in het plantsoen. Ik moet verder hoor. Aju.”

Voordat ik iets kan zeggen zwaait ze naar mij en rijdt bij mij weg. Nog een keer draait ze om en roept: “Blijf jij maar lekker iedere dag je luchtje scheppen dan weet ik zeker dat je de langste adem hebt.” Personal coaches, altijd het laatste woord. 

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Bericht uit het pre-coronatijdperk
1057
Lezen?
Column
Aan de basis
763
Lezen?
Column
IC-plekken
669
Lezen?