Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 
Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan en verwijderen we! Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Ga s.v.p. naar het overzicht van deze schrijfactiviteit om ook jouw verhaal/gedicht toe te voegen.

292 Hits

Publicatie op:
Rozen in Skagen; Marie in the garden, door Peder Severin Krøyer

 

2009 10 31 143742

(schilderij: Marie in the garden, door Peder Severin Krøyer)

“Blijf even zo zitten, Mariechen, dit móet ik even vastleggen. Die rozen bij hetzelfde roze van je rok! Dat zonnespoor over het gras. Geweldig. Wat een prachtig tafereel. Zo’n mooi moment krijg ik nooit weer.”

Hij wacht haar reactie niet af. Ze schudt haar hoofd over zijn egocentrische houding. Dat “even” van hem kent ze. Kan hij niet gewoon weer een foto maken zoals hij zo vaak gedaan heeft al wil hij niet, dat anderen daar achter zullen komen. Hij schijnt het de doodnormaalste zaak van de wereld te vinden, dat zij zich weer gedwee schikt. Erg vermoeiend om constant maar het model van je echtgenoot te moeten zijn, jaar in jaar uit. Haar diepe zucht ontgaat hem volkomen, gegrepen als hij is door zijn werkijver. Zijn schilderspalet druipt van de door elkaar gelopen kleuren olieverf. Voornamelijk groen en roze. Gelaten neemt ze de gewenste poseerhouding  aan, buigt zich quasi-belangstellend, maar gehoorzaam over het tijdschrift waarvan ze de bladzijden inmiddels zelf kan schrijven zo vaak heeft ze deze gelezen. Wespen zoemen hinderlijk om haar hoofd, maar ze durft zich niet te verroeren uit vrees voor een driftbui van haar echtgenoot. De laatste tijd kan hij zo verschrikkelijk onredelijk uitvallen. Eigenlijk heeft ze totaal geen zin hier stil te moeten zitten, maar vooruit, om hem een plezier te doen zal ze maar weer poseren.

De zoele zomeravond vult zich met de zoete rozengeur. De zoom van haar rok wappert in de zachte wind. Ze luistert naar de ademhaling van Rap, de hond. Haar blik volgt het zonlicht dat over zijn vacht speelt, glanzend als het opgewreven koper uit de keuken. Het fijne grind onder haar zwarte rijglaarsjes schiet vonkjes in de zon. Sommige steentjes kunnen heel goed doorgaan voor rijnkiezels; je zou er zo een sieraad van laten maken. Ze moet toegeven, dat Peder gelijk heeft, zulke schone ogenblikken zijn schaars. Mooie dingen moet je koesteren en vooral vastleggen.  Het moet fantastisch zijn dit te mogen schilderen. Heerlijk je helemaal te kunnen laten gaan  terwijl je penseel je leidt over het doek. Even de rollen te kunnen omdraaien en zèlf weer achter die ezel te staan. Marie Krøyer-Triepcke, kunstschilderes. Nee, die ambitie heeft ze allang uit het hoofd gezet; ze is immers niet goed genoeg en zelfs al is ze dat wel, als vrouw krijg je toch geen voet aan de grond. Belachelijk eigenlijk. Mannen hebben het zo gemakkelijk in het leven. Behalve die van haar dan met zijn eeuwige depressiviteit en zijn gebrek aan ruggengraat. Hè, ze krijgt een knik in de nek van deze houding. Om zich te ontlasten brengt ze een hand naar het achterhoofd. Zo langzamerhand snakt ze naar een kop koffie. Hoe laat zou het eigenlijk zijn.

“Wat doe je nou? Je haar zit toch goed, meid,” klonk het geïrriteerd vanachter de schildersezel.

Ze slaat hem gade. Om zijn mond schaduwt een verbeten trek, de ogen zijn tot smalle spleetjes geknepen, iets wat ze de laatste tijd vaker bij hem bespeurt. Onbewust maakt ze zich zorgen. Hij moet er toch eens mee naar de dokter gaan, maar daar wil hij nog altijd niet van horen, bang dat hij naar een psychiater wordt doorgestuurd. Hij werkt met een gejaagdheid alsof hij in tijdsnood zit. Ze weet dat hij een beeld voor ogen heeft dat hij wil projecteren op zijn schildersdoek, bang om zijn eerste indruk van het moment weer kwijt te raken. Zal ze hem ooit begrijpen?

Hugo Alfvén is zo heel anders, het lijnrecht tegenovergestelde van Peder. Bedaard en flegmatisch, romantisch. Net als zijn muziek. Hugo erkent haar tenminste als persoon, de vrouw die ze is en niet een wormvormig aanhangsel. Door hem heeft zij haar gevoel van eigenwaarde teruggekregen, iets dat ze tijdens haar huwelijksjaren met Peder vrijwel meteen is kwijtgeraakt. Alles draait om hem, de grote kunstenaar. Wat heeft ze toch ooit in hem gezien?

Vanavond zal haar zwaar vallen, dat voelt ze. Vooral met het naderende onheil dat los zal barsten na het gesprek met Peder dat ze zo zorgvuldig heeft voorbereid, dagen, weken, maanden.


Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen review mogelijkheid.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Rozen in Skagen; Marie in the garden, door Peder Severin Krøyer"

© E.M.L.A. E
30.07.20
Feedback:
heel leuk om te lezen Edith Elise Feuerberg
 • Schrijfkwaliteit
  5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • E.M.L.A. E 30.07.20
  Heel hartelijk dank, Elise. Zowel voor je beoordeling als het feit, dat je het blijkbaar de moeite waard vindt,
27.07.20
Feedback:
Knap staaltje 'Hineininterpretierung'.
(Toch beter de tekst nog eens nalezen alvorens op de knop te drukken om hem in te sturen: er staan nogal wat fouten in).
 • Schrijfkwaliteit
  4.0/5
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
 • E.M.L.A. E 28.07.20
  In eerste instantie: hartelijk dank voor je waardering. O ja, zitten er zoveel fouten (ernstige?) in? Ik zal het vandaag eens even bekijken, want zoiets kan ik natuurlijk niet laten staan. Ben wel erg blij met je reactie.
  • E.M.L.A. E 28.07.20
   @lieven vandekerckhove Ach, is dat het. Jammer wel, maar in ieder geval is hij hopelijk gewoon gezond -geen corona- en mondig genoeg (want ja, scherpe commentaren, die waren we wel van hem gewend)
  • lieven vandekerckhove 28.07.20
   @Inspiratiewater Ik heb voor een paar weken nog contact gehad met Guido. Hij heeft zich uitgeschreven. Blijkbaar moet er een onenigheid geweest zijn met de redactie van Schrijverspunt. Méér weet ik er niet over.
  • E.M.L.A. E 28.07.20
   @lievenaugust Gedaan. Behalve zoele zomeravond. Dat laat ik liever zo. Zoel en zwoel kan allebei volgens Onze Taal en ook Jan Renkema van Schrijfwijzer. Zwoel krijgt gauw een dubbele betekenis en dat past niet in deze tekst. Ik zag elf ook nog enkele "schoonheidsfoutjes" (hoof in plaats van hoofd bijvoorbeeld) en ben er met de "rode pen" langsgegaan. Hopelijk beter zo.
  • E.M.L.A. E 28.07.20
   @Inspiratiewater lievenaugust? Hoe komt het systeem hier aan? Ik bedoel Lieven Vandekerckhove, maar het systeem handelt kennelijk uit zichzelf...
  • E.M.L.A. E 28.07.20
   @lievenaugust Dank, Lieven! Zeer gewaardeerd. Allemaal slordigheidsfoutjes dus, die mij(n) (tekst) niet sieren. Ik ga nu corrigeren! Deze review is dus nuttig geweest. Ik weet alleen niet hoe ik dat hier kan aangeven. liken? Zal ik maar doen. Ja dus, liken en dan is het nut bewezen. -Tussen haakjes, weet jij misschien hoe het met Guido staat? Hij blijkt verdwenen van Schrijverspunt-
  • Lieven Vandekerckhove 28.07.20
   Als ik even mag: hij schijnt het DE (dood)normaalste zaak te vinden...; maar ze DURVEN zich niet verroeren; de zWoele zomeravond; even de rollen te kunnen OMDRAAIEN; nee, die ambitie (in plaats van: DAT die ambitie); om zich te ontlasten brengt ZE een hand...; haar HUWELIJKSJAREN; het naderendE onheil.

In elke boekenwinkel