Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

211 Hits

Publicatie op:
Romantisch novum op Schiermonnikoog

Het was begin januari 1954. Alle voorbereidingen voor de bruiloft waren al getroffen: de trouwkaarten verzonden, het bruidsboeket besteld en het zaaltje, waar de bruiloft gevierd zou worden, al besproken. Niets leek nog de dag uit hun leven te kunnen verstoren.

28 Januari, de dag waarop Jo Veltkamp uit Deventer met zijn grote liefde Mien Sliep uit Schiermonnikoog in het huwelijksbootje zou stappen naderde met rasse schreden. De winter die tot dan toe zacht was geweest, sloeg plotseling om. In een tijdsbestek van een week veranderde de Waddenzee in een ijsvlakte. Elke dag belde Jo in de stille hoop dat de ‘Brakzand‘ toch nog kans zou zien door de ijsmassa’s heen te komen. Het was ijdele hoop.

Eerst werd besloten het huwelijk uittestellen tot de dooi zou zijn ingevallen, maar Jo ging niet bij de pakken neerzitten. Er was een luchtbrug met de geïsoleerde Waddeneilanden tot stand gekomen. Hij aarzelde niet en besloot Rijkswaterstaat in Leeuwarden te bellen met de vraag of men kans zag om hem een plaatsje te bezorgen in een van de vliegtuigen, die bijna dagelijks op en neer vlogen met post, medicijnen en levensmiddelen. Het lukte. Bruid en bruidegom dolgelukkig.

Op 4 februari kon Jo mee vanaf de vliegbasis Leeuwarden. ‘s Middags stond de bruidegom op het strand waar een speciale landingsbaan op het rif was aangelegd, uitbundig begroet door zijn bruid en eilandbewoners die in grote getale waren uitgelopen. Het was de eerste keer op het eiland dat een bruidegom door de lucht naar zijn bruid was gekomen. Meteen gingen ze naar het gemeentehuis om aan burgemeester Anker te vertellen dat ze de volgende dag wilden trouwen. De burgemeester werd er wel door overrompeld maar stemde toe. Het was de eerste keer dat een bruidegom met een vliegtuig naar zijn bruid was gekomen.

Terwijl de klokken over het eiland beierden, liepen Jo en Mien op 5 februari vanuit de Middenstreek door de sneeuw naar het gemeentehuis. De burgemeester regelde de terugreis naar het vaste land. Een paar  dagen later stond op het strand een vliegtuig voor de jonggehuwden klaar. Vele dorpsgenoten zwaaiden het pas getouwde stel uit. Vier andere vliegtuigen, alle Piper Clubs, zorgden voor een waar ere-escorte.

Bovenstaand verhaal is op waarheid gebaseerd. Dit verhaal is mij verteld door Jo Veltkamp, die  later mijn schoonvader werd. In 2016 overleed hij op 87 jarige leeftijd. Ook heb ik gebruik gemaakt van oude krantenknipsels uit de dorpsbode van Schiermonnikoog en uit een verhaal in het Vrije Volk uit 1954. Vrij snel na het overlijden van Jo, verhuisde Mien naar een verpleeghuis. Mien, inmiddels 88 jaar oud, is helaas dement. Na het opruimen van de woning kwamen we vele fotoboeken tegen met o. a foto’s  waar dit korte verhaal overgaat.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Romantisch novum op Schiermonnikoog"