1 post
 • images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  Klik op SCHRIJFACTIVITEITEN (tabs hieronder) voor alle mogelijkheden!
  924 gepubliceerde inzendingen
 • Tekst opsturen:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Publicatie: 05-09-2020

Hits: 333

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Romantisch novum op Schiermonnikoog

Aangepast: 05-09-2020

Het was begin januari 1954. Alle voorbereidingen voor de bruiloft waren al getroffen: de trouwkaarten verzonden, het bruidsboeket besteld en het zaaltje, waar de bruiloft gevierd zou worden, al besproken. Niets leek nog de dag uit hun leven te kunnen verstoren.

28 Januari, de dag waarop Jo Veltkamp uit Deventer met zijn grote liefde Mien Sliep uit Schiermonnikoog in het huwelijksbootje zou stappen naderde met rasse schreden. De winter die tot dan toe zacht was geweest, sloeg plotseling om. In een tijdsbestek van een week veranderde de Waddenzee in een ijsvlakte. Elke dag belde Jo in de stille hoop dat de ‘Brakzand‘ toch nog kans zou zien door de ijsmassa’s heen te komen. Het was ijdele hoop.

Eerst werd besloten het huwelijk uittestellen tot de dooi zou zijn ingevallen, maar Jo ging niet bij de pakken neerzitten. Er was een luchtbrug met de geïsoleerde Waddeneilanden tot stand gekomen. Hij aarzelde niet en besloot Rijkswaterstaat in Leeuwarden te bellen met de vraag of men kans zag om hem een plaatsje te bezorgen in een van de vliegtuigen, die bijna dagelijks op en neer vlogen met post, medicijnen en levensmiddelen. Het lukte. Bruid en bruidegom dolgelukkig.

Op 4 februari kon Jo mee vanaf de vliegbasis Leeuwarden. ‘s Middags stond de bruidegom op het strand waar een speciale landingsbaan op het rif was aangelegd, uitbundig begroet door zijn bruid en eilandbewoners die in grote getale waren uitgelopen. Het was de eerste keer op het eiland dat een bruidegom door de lucht naar zijn bruid was gekomen. Meteen gingen ze naar het gemeentehuis om aan burgemeester Anker te vertellen dat ze de volgende dag wilden trouwen. De burgemeester werd er wel door overrompeld maar stemde toe. Het was de eerste keer dat een bruidegom met een vliegtuig naar zijn bruid was gekomen.

Terwijl de klokken over het eiland beierden, liepen Jo en Mien op 5 februari vanuit de Middenstreek door de sneeuw naar het gemeentehuis. De burgemeester regelde de terugreis naar het vaste land. Een paar  dagen later stond op het strand een vliegtuig voor de jonggehuwden klaar. Vele dorpsgenoten zwaaiden het pas getouwde stel uit. Vier andere vliegtuigen, alle Piper Clubs, zorgden voor een waar ere-escorte.

Bovenstaand verhaal is op waarheid gebaseerd. Dit verhaal is mij verteld door Jo Veltkamp, die  later mijn schoonvader werd. In 2016 overleed hij op 87 jarige leeftijd. Ook heb ik gebruik gemaakt van oude krantenknipsels uit de dorpsbode van Schiermonnikoog en uit een verhaal in het Vrije Volk uit 1954. Vrij snel na het overlijden van Jo, verhuisde Mien naar een verpleeghuis. Mien, inmiddels 88 jaar oud, is helaas dement. Na het opruimen van de woning kwamen we vele fotoboeken tegen met o. a foto’s  waar dit korte verhaal overgaat.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Column
Dilemma(2).
602
Lezen?
De kattenrug auto.
551
Lezen?
Jij (2)
542
Lezen?