Voor schrijvers, door schrijvers
 • Korte verhalen

  Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is een compleet verhaal.

 • Ook meedoen?

  Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Geen feuilleton! Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
 • Beoordelen?

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Kort verhaal

Jouw verhaal hier toevoegen?

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Rinus.

‘Drijft daar een lijk?’ vraagt Mart als hij denkt iets in het water te zien tijdens hun fietstocht. ‘Waar dan?’, vraagt Monique.
Ze stappen van de fiets en lopen naar de overkant van de dijk. ‘Kijk dan, daar in de buurt van die kribben.’
Monique tuurt in de verte en dan opeens ziet ze ook iets verdachts drijven. ‘Ik ga even kijken,’ zegt Mart die aanstalten maakt om over het pad dat door de uiterwaarden loopt naar de plek te gaan waar ze iets in het water zagen drijven.
‘Wacht even,’ zegt Monique ‘ik ga met jou mee.’
Naarmate ze dichterbij komen, wordt duidelijk dat het iets dat ze in het water zagen drijven op een mens lijkt. Mart wil over de kribben lopen maar Monique wordt steeds bleker en voelt haar maag omhoog komen.
‘Kom, we gaan terug,‘ zegt ze en trekt Mart aan de hand mee. ‘We moeten de politie waarschuwen.‘
Voordat hij terug loopt, kijkt Mart nog een keer achterom en zoekt even later op een bankje langs de dijk op zijn mobiele telefoon naar het nummer dat ze moeten bellen. Monique is nog steeds lijkbleek.
Tien minuten later is de politie ter plekke en vertellen ze wat ze gezien hebben.
Ze wachten het vervolg niet af en besluiten verder te gaan met hun fietstocht over de dijk  met het uitzicht over één van de mooiste rivieren in het land. De IJssel.
Onderweg komen ze een aantal oudere mannen tegen die op deze zonovergoten dag alleen in een T-shirt en met een helm op met hun Harley Davidsons aan het toeren zijn. ‘Zo’n  mooie oude motor zou ik ook nog wel eens willen hebben ,ʼ zegt Mart.
Als Mart de volgende morgen de krant openslaat en op de streekpagina’s terechtkomt, ziet hij algauw het bericht over een persoon die gevonden is in de rivier, op de plek die zij hadden aangewezen.
Het blijkt een bekende zwerver geweest te zijn, Rinus, die regelmatig door de stad zwierf en zomer en winter onder de brug sliep. 
Maanden was hij al niet meer in de stad gezien. Hoe hij in het water terecht was gekomen, was een raadsel.

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 82
(De gemiddelde waardering is 5 door 2 stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

De schrijfopdracht. Net iets lastiger...

Maar een schrijfopdracht is ook leuk en spannend.Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een…

Cursiefje relativeert de realiteit

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt…

Blog: Jouw persoonlijk platform

Een blog is een online plek waar je onder eigen controle content kunt publiceren en waar je een bepaalde groep mensen mee aanspreekt. Het is een is een persoonlijk dagboek op een website dat…