Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Aantal gepubliceerde inzendingen: 559
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Rimpels

| Lieven Vandekerckhove

Het gerucht deed al langer de ronde, maar nu was het zo ver: de rebellen waren terug van weggeweest. Onder het commando van twee, drie geüniformeerde mannen liepen een paar tientallen kindsoldaten met zware geweren over hun schouders tussen de krotten door en verspreidden zich over de vertakte aardewegen in de buurt. Ze liepen er grotendeels naakt bij, want ze waanden zich door de drugs, die ze te slikken hadden gekregen, onkwetsbaar. Er was hen gezegd dat die wondermiddelen de kogels op hun lichaam deden afketsen. Het lichaam hadden ze beschilderd, het hoofd met loof gekroond. De keizers van de bush. Hun geweren richtten ze naar alle kanten als ze uitgelaten in het rond dansten. Te pas en te onpas vuurden ze in het wilde weg. Je bleef maar beter binnen.

Waar de deur op slot was, volstonden enkele kogels om ze open te krijgen. Zonder onderscheid werden alle mannen uit hun huizen gehaald en onder een reusachtige avocadoboom op een rij geplaatst. Eén van de commandanten wilde wel eens uitvissen wie onder hen het regime van de president steunde, en ging van man tot man. Hij liep enkele keren de rij af, heen en weer, bekeek ze één voor één, en bleef dan staan bij een grote gestalte. Hij bekeek de man van onder tot boven, en trok hem dan bij zijn arm naar zich toe. Hij beval hem zijn broekspijpen op te trekken, en zijn kousen ietwat naar onder te duwen. Dan inspecteerde hij het onderbeen. Als hij in de huid de fijne rimpels zag die de elastiekjes van de sokken erin geprent hadden, zag hij in de sukkel meteen een medestander van de president. Woedend schreeuwde hij: 'Dat zijn sokken van het leger, you son of a bich!' Hij riep één van zijn mannetjes bij zich, leverde hem de ‘soldaat van de president’ over, en beval kordaat: “I want to hear one single shot.” Dan zette hij een paar stappen opzij, en keek vanop afstand toe hoe de gekroonde jongeling achter de uitverkorene ging staan en zijn wapen in de nek van de man plaatste om te doen wat hem bevolen was. De hele rij stond er verlamd bij. Enkelen sloten de ogen, en wachtten. Het was ijzig stil, zelfs de vogels zwegen in de bomen. Dan ontplofte de wereld. One single shot.

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 258

4.55

(De gemiddelde waardering is 4.5 door 2 stem(-men)

Reacties   

# RE: RimpelsLieven Vandekerckhove 16-11-2019 19:55
ik bedoel natuurlijk: 'vrijwilligersw erk'
# RE: RimpelsLieven Vandekerckhove 16-11-2019 19:54
Ik was er zelf niet bij, Hans, maar mijn beste (Liberiaanse) vriend was erbij. Méér zelfs, hij stond vlak achter de man, die uit de rij genomen en doodgeschoten werd. Dat gebeurde tijdens de burgeroorlog in Liberia. Ik was toen zelf al lang,na een paar jaar vrijwllerswerk in dat land, terug in ons land.
# RE: RimpelsHans Van Battel 16-11-2019 22:27
Wat een verschrikkingen waarin de mensheid ronddoolt! Zo hopeloos onbevattelijk.. .
# RE: RimpelsHans Van Battel 16-11-2019 18:45
Het is alsof je er zelf bij was... (?)

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Sneu

Geschreven door Ewald Hagedorn. Geplaatst in 55 woordenverhaal.
Hij liep altijd een beetje voorovergebogen en maakte een schichtige indruk. Niemand die hem aansprak of zelfs maar groette. Men vond hem een zonderling. Op een ochtend wer...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Even iets anders in deze onzekere tijd.

23, mrt, 2020 Harry Boerkamp

De verjaardag

13, mei, 2020 Jeroen Follens

 Een leugentje om bestwil.

15, mei, 2020 Jan Boxem
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!