Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

429 Hits

Publicatie op:
Reizen in de tijd
In de tijd reizen kost helemaal niets!
Toen ik lekker achterover in het gras met mijn ogen gesloten ergens in Europa van de zon lag te genieten, bereikte een warme windvlaag mijn reukorgaan en bracht mij ineens terug naar mijn jeugd in Tuindorp-Oostzaan. Ik had daar als kind ook eens met gesloten ogen in het warme gras gelegen en precies dezelfde geur opgesnoven van het vers gemaaide gras dat ik nu ook rook. Zo maakte ik binnen een seconde een enorme reis terug in de tijd. En ik moet u zeggen het was verrukkelijk!
Geuren en Herinneringen
Geuren gaan bijna altijd samen met herinneringen. Maar het spreekt je des temeer aan, als het herinneringen zijn uit je jeugd. Wanneer je dan je ogen sluit en jezelf niet kunt zien zoals je er nu uit ziet, kan je moeiteloos even terugkeren naar die tijd. Jammer genoeg maken weinig mensen van zo'n reis in de tijd gebruik. Men moet altijd ergens naar toe, maar eigenlijk is het een heerlijke bezigheid die je zelf kan oproepen. Probeer maar eens je oude school binnen te komen, of op andere plaatsen waar je als kind veel kwam. Ik durf te beweren dat wanneer je zoiets probeert, je er vanzelf mee doorgaat. Vermijd daarbij de plaatsen waar je verdriet hebt gehad. Het is ook leuk om dit samen met iemand te doen om zodoende herinneringen te kunnen delen. Het is wel jammer dat een hoop geuren niet meer bestaan, zoals bijvoorbeeld de geurmelange van de ouderwetse drogist. Je weet wel, petroleum, wasmiddelen, drop, laurier.. Alles door elkaar, heerlijk vond ik dat! En wanneer ik daar een stuk Sunlight (op z'n Engels) zeep kwam kopen zei de verkoper elke keer weer, je  bedoelt zeker Sunligt zeep (op z'n Hollands). De man stoorde zich aan de Engelse uitspraak waar ik me overigens nooit van bewust was. Ook bij de kaasboer rook het heerlijk naar puur Hollandse kaas, wat je tegenwoordig nog maar zelden ruikt omdat de Franse kaas soorten de hele lucht bezwangeren met hun schimmelsoorten. Ik was toch wel een beetje een freak denk ik, want ik kon met intens genoegen luisteren hoe de winkeljuffrouw de bruine zakken dichtvouwde, zakken met suiker, zout of rijst. Dat alles werd vroeger los verkocht dus de geuren konden zich vrijelijk bewegen door de kruidenierswinkel, heerlijk was dat.
Soms kan ik bijvoorbeeld ook verlangen naar de geur van de straat na een regenbui die op de door de zon verwarmde stenen is gevallen. En dat je later de damp van de warme stenen ziet optrekken, heerlijk!
Vroeger zat ik als klein jongetje vaak op straat met mijn beentjes wijd. Dan probeerde ik met een lollystokje strookjes mos tussen de tegels vandaan te pulken en dan was het de kunst om dat strookje mos zo lang mogelijk heel te laten. Soms lukte het mij zelfs de hoek van de tegel om te gaan en dan brak het ineens af. Dan was je teleurgesteld maar lukte het je wel, dan liet je dat trots aan je vriendje zien.
Weet je …. Zelfs de put rook lekker, als de gemeenteolifant de put aan het leegzuigen was dan rook hij nog steeds niet echt vies, gek hé. En als het paard van de schillenboer stond te piesen rook dat ook niet vies, eerder kruidig. Je leefde als kind ook veel dichter bij de straat, je liep er op, je zat er op, je viel er met je knieën op en dan lag je praktisch met je gezicht op straat te huilen. Je vond er mooie dingen  in de goot, prachtig gekleurde stukjes glas, doppen van flessen en wanneer je daar dan de kurk voorzichtig van de binnenkant haalde kon je de dop op je truitje drukken, dop van buiten, kurk aan de binnenkant. Als je geluk had vond je een leeg sigarettendoosje dan had je weer vier players, van Miss Blanche of Golden Fiction, Three  Castles... dan kon je weer ’playeren’. Ja op straat kon van alles, knikkeren, tollen, hoepelen. Jammer, wanneer je ouder wordt, dat je je het niet meer kunt permitteren om met je korte broek op straat te gaan zitten en van de zon op je bolletje en je rug te genieten.
Wat ik me ook nog goed kan herinneren is de geur van mijn vaders broodtrommeltje. Wanneer hij 's avonds thuis kwam van zijn werk (hij was metselaar) keek ik altijd even of er nog wat inzat. Soms had ik geluk en zat er nog een boterham in, die was dan heel lekker.
Nu ik daar later over nadenk weet ik niet eens meer waarom, maar het was gewoon lekker. Ook de buikfles Riedel waar mijn vader thee in mee kreeg rook lekker, die bestaan jammer genoeg niet meer. Net de beruchte Exota flessen die zo lekker naar zure balletjes roken.
Maar laat ik er nu maar mee stoppen want ik zou hier nog uren mee door kunnen gaan. Vul de rest zelf maar in. Herinneringen zullen voor iedereen weer anders zijn, maar ik verzeker u, zo'n reis in de tijd zal u goed doen.
En geloof me maar, aan deze bewering… dáár zit geen luchtje aan!
Oké mensen doe mij nog maar een glaasje ranja met een rietje.                    

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Reizen in de tijd"