Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

329 Hits

Publicatie op:
Positieve veranderingen.

Vijf jaar geleden veranderde zijn leven drastisch. Jochem was net een paar dagen ervoor vijftien jaar geworden, toen zijn vader plotseling in zijn slaap overleed. Eerst overheerste de paniek hoe nu verder, maar algauw brak de zon door in het leven van Jochem, zijn moeder en zijn drie zusjes. Ze waren zelfs opgelucht, eindelijk was aan alle ellende een eind gekomen.

Jarenlang had Bert hun leven getiranniseerd. Vaak was hij dronken en sloeg hij de boel kort en klein. Wanneer zijn vader een keer nuchter was dan werd Jochem, vaak in het bijzijn van anderen, gekleineerd omdat hij minder goed kon leren dan zijn vader graag gehad had. Jochem kon in de ogen van zijn vader weinig goeds doen.

Zelf had zijn vader een goed lopend bedrijf gehad, maar door de economische crisis was het bedrijf steeds verder in de problemen gekomen en was Bert steeds meer gaan drinken. Uiteindelijk ging het bedrijf letterlijke en figuurlijk op de fles.

Vanaf de dag dat Bert was overleden, zag Martha, de moeder van Jochem hem veranderen. Van een stille, teruggetrokken jongen werd hij vrolijker en nam in vele dingen het voortouw. Martha, die de handen vol had aan haar drie puberende dochters, had het gevoel weer ‘een man’ in huis te hebben. Klusjes die al jarenlang waren blijven liggen, werden aangepakt door Jochem samen met zijn vrienden. Ze kwamen algauw na het overlijden van Bert weer met plezier bij haar thuis. De sfeer in huis was honderdtachtig graden veranderd.

Ook het leren ging Jochem opeens een stuk gemakkelijker af. Zelfs een HBO opleiding in de verpleging leek tot zijn mogelijkheden te gaan behoren. Martha wist alleen nog niet hoe ze alle eindjes dan aan elkaar moest knopen. Maar ook daar had Jochem zelf voor de oplossing gezorgd door wekelijks meer uren te maken in de supermarkt.

Van een puber met pukkels en een beginnende vlasbaard was hij in een aantal jaren veranderd in een jongen met zelfvertrouwen. Martha was trots op haar jongen. Op een avond, vlak voordat hij naar bed ging, had hij naast haar zittend op de bank een pasfoto uit zijn portemonnee gehaald.

‘Kijk mam, dit is Eva. Mijn vriendin.’ Tranen welden op in de ogen van zijn moeder. ‘Waarom huil je mam?,’ vroeg hij. Ze reageerde niet. Jochem was echt een man geworden.

 


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Positieve veranderingen."

© Harry Boerkamp