Loading...
Kort verhaal

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 5153 niet laden

Korte verhalen

Spijt.

Festoenen van klimopranken kronkelen langs de tuinmuur, boven naar omhoog reikende klimrozen.
Mijn blik dwaalt over de bloeiende tuin, en hapert even bij de zandbak waarin ik 
als kind met veel lawijt ravotte.
Door de glasgordijnen heen zie ik mijn ouders staan, maar negeer ze en kijk alleen tersluiks nog omhoog naar de ramen van mijn kamertje op de zolderverdieping.
Dan trek ik het tuinhekje dicht, stap op mijn fiets en rij weg zonder nog om te kijken.
Twintig jaar ben ik, en na veel krakeel verlaat ik mijn ouderlijk huis.

Nu, na vijfendertig jaar, ben ik weer terug bij het tuinhekje, dat scheef in de hengsels hangt.
Een festoen van verfomfaaid lijfgoed flodder langs de tuinmuur, waar de klimrozen verdwenen zíjn.
Achter de smoezelige glasgordijnen zie ik
onbekende mensen in de woonkamer bewegen, en mijn  blik dwaalt over de verwilderde tuin, weer even haperend bij de vervallen zandbak, waar geen kind meer in speelt.
Als ik naar het zolderkamertje kijk, zie ik dat de vervuilde ruiten zijn gebroken en het korte glasgordijntje gescheurd naar buiten wappert.
Ik stap weer op mijn fiets en rij weg, en kijk niet meer om.
Ik kwam terug, maar kwam te laat.Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 16
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.