SCHRIJFACTIVITEIT: KORT VERHAAL

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Paniek

Publicatie: 20.11.2020 | Elka Le Mair
Wéér zijn zus aan de telefoon. ‘Zo gaat het ècht niet langer, Johan. Ik woon te ver weg, jij wil en kan mama niet verzorgen. We moeten hulp inschakelen. Mama vervuilt en ze kan zich niet meer goed aankleden.’ ‘Ik wil geen vreemden in mijn huis’, schreeuwt hij. ‘Houd er eens over op!’
‘Het is niet jouw huis, het is mama’s huis’, gaat zijn zus onverstoorbaar door. ‘Mama had allang gewild dat je op eigen benen ging staan, dat wéét je. Als je geluisterd …..’ Hij gooit de hoorn op de haak. Hier wil hij niet naar luisteren. Altijd hetzelfde liedje. Hij háát ze, al die mensen die zich bemoeien met zijn leven. Als de telefoon weer rinkelt, neemt hij de hoorn van het apparaat, drukt het knopje in en laat ‘m naast de telefoon liggen. Ziezo, geen telefoon meer. Dat moet hij vaker doen.
Mama strompelt door het huis. Met haar versleten knieën kan ze elk moment vallen. Ruw pakt hij haar beet, trekt haar mee naar een stoel. ‘Au au au’, kermt ze. Woede vlamt door hem heen. Niets gaat meer zoals hij het wil. Uit frustratie geeft hij haar een klap, voelt de wroeging gelijk. Een blok aan zijn been is ze geworden. Als hij eraan denkt hoe lastig ze is, schiet zijn hand weer uit. Was ze nog maar de oude, toen had hij een comfortabel leven. Alles staat op zijn kop nu en steeds meer mensen beginnen zich met hem te bemoeien.
Ik word er gek van, denkt hij. Wat moet ik doen? De paniek grijpt hem naar de keel: niets heeft hij nog onder controle. Hij kijkt naar zijn moeder, die eindelijk rustig zit. Hij haalt een touw van zolder en bindt haar benen aan de stoelpoten. Uit met dat gekke gedwaal. Hij doet de gordijnen dicht. Rust. Geen pottenkijkers. Hij doet niet meer open, voor niemand. Hij regelt zijn eigen leven.

WAARDERING

HITS:

430

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Iedere bezoeker (lid zijn is niet noodzakelijk) kan een waardering geven voor dit artikel! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs.
23.11.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Heftig verhaal, maar boeiend. Leest goed weg en ik ben eigenlijk nieuwsgierig naar meer.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
22.11.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Boeiend verhaal met een interessant einde. En ja Elka, waarom sommige verhalen of gedichten geen waarderingen krijgen vragen we ons allemaal wel eens af denk ik. Dat heb ik bijvoorbeeld met 'spotprent.'
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Elka Le Mair 22.11.20
  Ja, ik snap het ook wel. Maar ik vraag me altijd af: misschien is het gewoon slecht en dat zou ik dan ook graag horen, maar dan denk ik: 'Niemand zegt dat misschien', terwijl je er juist wel van leert. Ik ga jouw spotprent overigens wel opzoeken, want nu ben ik benieuwd.
22.11.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Begin was voor mij even lastig om te lezen wie er nu telefonisch contact hadden. Verder zwart maar boeiend verhaal. (h5)
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
 • Elka Le Mair 22.11.20
  Dank je voor je feedback. In het begin 'wéér zijn zus aan de telefoon'. Wat is daar dan niet duidelijk aan?
  • Elka Le Mair 23.11.20
   @Bert Ik weet niet of dat aan jou ligt. Ik denk: 'zijn' zus, dus dan is dat de broer, maar misschien denk ik te gemakkelijk.
  • Bert Vermeer 23.11.20
   De zus was me wel duidelijk, maar niet met wie ze sprak. Maar kan aan mij liggen natuurlijk.
22.11.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Jammer dat niemand het leest. Of vindt iedereen dit een slecht verhaal?
Show more
0 van de 1 lezers vond deze review nuttig
Naar boven

Ook meedoen aan een schrijfactiviteit? Meedoen is gratis. We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door eerst in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.