Klik op een van de onderwerpen voor meer informatie!

SCHRIJFACTIVITEIT: KORT VERHAAL
Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
OOK MEEDOEN?
Tekst inzenden:
Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Door, na eerst in te loggen op JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN

Eerst inloggen s.v.p.!

Over spijt en kippentenen

Publicatie: 27 september 2020
Het is half vier in de ochtend. Op straat is het stil. Ik rijd op het oude barrel van mijn vrouw naar de Rokerij.
Chappie staat er al, evenals Drum, Dallum en Snieder.
'He, is de chef er al?' Vraag ik, om mij heen kijkend. Ik neem mijn werklaarzen, visjas en haarnetje en trek alles aan. Allemaal voor de hygiëne.
'Jup, die is er. Hij heeft weer het hele weekend doorgehaald,' antwoordt Dallum droogjes.
'Maar natuurlijk. '
Dallum slaat bemoedigend met zijn zware hand op mijn schouder en verdwijnt met mij in zijn kielzog via de steile trap naar beneden. 
We werken diep in de buik van het gebouw, zo'n vier meter onder de grond. Er zijn geen ramen, alleen kunstlicht. Het is er altijd fris. De ideale temperatuur in de kelder is ongeveer acht graden boven nul. Dat is het beste voor de vis.
 
Dik Naat staat bij de kraan. Het is een geavanceerd kraantje met een oog waar je je been voor moet houden. Het water gaat vanzelf lopen. Dik schuifelt onbeholpen heen en weer. Ik weet al waar de schoen wringt. Hoe vaak ik hem al uitgelegd heb hoe het kraantje werkt, het is en blijft zinloos. Daarom ben ik er maar mee opgehouden.
Dit keer blijf ik achter hem staan wachten en zie dat er geen water uit de kraan stroomt. Toch doet Dik net alsof hij wel degelijk zijn handen wast, die hij daarna afveegt aan zijn reet. De stof van de broek rond zijn kont ziet zwart en vet. Ik haal mijn schouders op. 

De chef staat op de werkvloer. Meestal probeer ik hem zoveel mogelijk te vermijden, al lukt dat niet altijd.
'Help jij vanmiddag even bij de aal?' Vraagt hij, wijzend op de ruimte achter ons. Zijn rechteroog trekt en het dunne haar zit slordig. Ik zie gele vlekken op zijn schort.
Tegenwoordig is het verplicht de aal te electrocuteren, want dat is humaner dan op de oude manier. Aaltjes zijn vrij moeilijk te doden. Vroeger werden ze in een bak zout gelegd zodat ze hun slijmlaag verloren, waarna we vervolgens een sloot heet water over hen heen gooiden. Ik vind het elektrocuteren er niet echt diervriendelijker uitzien, maar de inspectie heeft dat zo opgelegd.

Snieder komt naast ons staan.
'He chef,' zegt hij nerveus. 
'Kan ik eerder weg vandaag, de hond is ziek en hij moet naar de dierenarts.' Snieder is sinds een jaar gescheiden. Zijn vrouw had een ander en de kinderen gingen bij haar wonen.
'Wat? Die kuthond? Waarom geef je die geen spuitje? Wat moet je nou met zo'n kuthond?' Antwoordt de chef. Snieder buigt zijn hoofd en kijkt naar de grond. Hij is twee meter lang en één en al spieren. Toch heeft ie een klein hartje.
'Kom Snieder,' zeg ik sussend, 'luister hier maar niet naar.'  
Ik trek hem mee naar de diepvries. Snieder neemt dagelijks de kippentenen voor zijn rekening.
Hij pakt de zware dozen, die tien kilo per stuk wegen, uit de vriezer en sjouwt ze naar de werkvloer. De tenen zijn meestal zo diepgevroren dat ze volledig ineengestrengeld zitten. Om ze los te wrikken rammen we eerst een paar keer hard met de dozen op de vloer.
Voornamelijk Chinezen bestellen de kippentenen. Ze frituren ze en knabbelen aan het bot. In Azië zijn kippentenen een heuse delicatesse.

Snieder kijkt boos. 
'Ik ga echt wat anders zoeken,' mompelt hij.
'Ja,ja,' zucht ik. Dat zegt hij elke dag. Soms zegt hij het wel tien keer. Maar hij doet het nooit. Dat weten we allebei.
'De lul,' gromt Snieder weer. 
'Hij zit op het kantoortje,' merk ik op. Snieder kijkt om. De lamellen zitten dicht. 
'Die kijkt weer porno.'
'Of hij slaapt.' We zijn even stil.
'Het is bijna acht uur. Dan hebben we zo pauze,' zegt Snieder na een tijdje, haast lachend.
Je kunt hem al gauw blij maken met een dooie mus.

Toen ik van het Atheneum kwam, wilde ik werken. Ik wilde zo snel mogelijk veel geld verdienen. Het was mijn droom een eigen huis te bezitten. Toen ik net van school kwam was ik achttien. Nu ben ik bijna veertig. Dat is behoorlijk oud. Maar helaas ben ik nog lang niet zeventig.
WAARDERING
HITS
532
AANGEPAST: 27-09-2020

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
29.09.20
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
28.09.20
Graag je feedback a.u.b.:
Het slot verbaasde mij omdat dit niet eerder in het verhaal ter sprake kwam
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
  • Nicole Schilder 28.09.20
    Ik denk dat het slot niet echt duidelijk over is gekomen nee. Jammer. Volgende keer beter. Dank voor je reactie.