Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

372 Hits

Publicatie op:
Over een hond
'Je hond,' vraagt ze. 'Houd jij eigenlijk van je hond?'

'Ja,' zeg ik. 'Natuurlijk.'
 
Maar niet op dezelfde manier als hoe ik van jou houd, of van mijn familie. Een hond. Eigenlijk is het gewoon een beest zoals alle andere. Zoals een schaap, een koe, of een paard.
 
'Waarom is een hond voor mensen toch anders dan andere dieren?' Ze wijst naar een kudde schapen, die gras graast op het weiland, naast ons, achter de dijk die het groene weiland en ons scheiden van het water.
 
Laat me er even over nadenken, denk ik in mezelf, niet zeker of het een retorische vraag was. Ik houd van mijn hond. Ik houd van jou. Mijn hond is anders. Kun je van honden houden? Ja, natuurlijk. Ik houd echt van mijn hond. Als hij zal overlijden, zal ik oprecht tranen hebben.
 
'Kijk.'
 
Ze wijst naar de koeien waar we langs fietsen, prachtige beesten, vast mooier dan honden, maar toch houd ik niet van ze, want zijn het niet gewoon lopende stukken biefstuk?
 
'Ik zou nooit meer van een hond kunnen houden dan van een koe,' zegt ze.
 
Logisch ook, natuurlijk.
 
We fietsen langs een boerderijtje, en we zwaaien naar het raam. Het zijn de buren, die een paar honderd meter van het huis van Julia wonen. Verderop rijdt er een tractor (of trekker) naar ons toe. Ik zeg dat ik haar even inhaal, zodat er genoeg ruimte is voor dat grote stalen ding om langs ons te rijden. Wat doet zo'n ding eigenlijk op zo'n smal weggetje?
 
'Hey, papa,' zegt ze, als het ding even stilstaat, naast ons. 'Waar ga jij nou weer heen?'
 
'En wat doe je op dit kleine fietsweggetje?'
 
Een overdreven noordelijk boerenaccent: 'Alles goed, dame en heer? Ik heb haast.' En zonder antwoord te geven, en zonder antwoord af te wachten, scheurt hij sloom weg in z'n trekkertje, als een langzame oude man die alleen vooruitkomt met een wandelstok.
 
Ik mag hem wel.
 
'Je hoort het vaak: dat ouderen zo'n hond écht liefhebben,' zeg ik. 'Over koeien hoor je dat niet.'
 
'Omdat jij in de stad woont, natuurlijk.'
 
Ik ga weer naast haar fietsen, terwijl we over een hobbeltje rijden. We schrikken er even van. Daarna herstellen we ons weer. Ik zie dat we bijna thuis zijn.
 
'Een boer die geen boerin meer heeft, of andersom, houdt ook heel veel van z'n dieren,' gaat ze verder. 'En koeien produceren: melk. En schapen: melk en wol. Een hond, tja, een hond.'
 
'Ik heb nog nooit een koe in een woonkamer gezien. Wel een oudere die na de dood van z'n partner een hond aanschafte.'
 
'Dat komt omdat het niet gangbaar is om een koe in de woonkamer te houden,' zegt ze. 'Anders houd je net zo veel van een koe.'
 
En dat klopt.
 
Ik denk dat je zelfs van een rat kan houden, als je in een donker kamertje leeft waar je nooit iemand anders tegenkomt.
 
We zijn er, bij haar boerderijtje. We stappen af, terwijl de gladde blauwe lucht wordt doorbroken door de molen, met ronddraaiende wieken zoals altijd.
 
'Maar, Julia,' lach ik. 'Er bestaat niet zoiets als blindengeleidekoeien. En die kunnen ook niet bestaan.'
 
'Dat klopt. Grappenmaker.'

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Over een hond"

19.07.20
Feedback:
Correctie t.g.v. eerdere stemmen.
  • Schrijfkwaliteit
    2.5/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig