Voor schrijvers, door schrijvers
Kort verhaal

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Aantal gepubliceerde inzendingen: 755

OUDE RUPSEN DOEN ER OOK TOE

Het terras zou weer open zijn, dus sprak ik met Gerrit af om elf uur en ging ik deze keer met de trein, een kort stukje slechts, waarbij opviel dat de NS het toilet in de trein had afgesloten. Dat verbaasde mij wel, want niet iedereen kan zijn plas een half uur ophouden. Bovendien, dan zal het toilet op het station van aankomst ook wel gesloten zijn. En dan sta je. Ik zal mijn vriend vragen hoe hij erover denkt, maar mijn mening was natuurlijk dat die toiletten gewoon open en vrij toegankelijk moeten zijn en dat het een belachelijk idee was om ze te sluiten en iedereen het maar thuis moest blijven doen.
Een groepje jongeren met een kleurtje op het perron maakte veel drukte en ik was als oude rups wat terug-houdend om daarlangs te gaan naar de uitgang van het station. Ook een conducteur keek gewoon de andere kant op: alles was de gewoonste zaak van de wereld, terwijl ze rookten waar dat ongewenst was, en niet alleen sigaretten, en een spoor van afval op de grond achterlieten. Een beetje beangstigend was het echter wel om hetzelfde deel van het perron te delen, of ben ik dan aan het discrimineren, dacht ik nog even. Ook hierover wilde ik met mijn vriend Gerrit spreken, want ik vind het persoonlijk toch minder respectvol als dat soort groepjes doen alsof de hele wereld van hen alleen is en geen enkele rekening houdt met anderen die tenslotte ook deelnemen aan onze gemeenschap. Voor de wet zijn we allemaal gelijk, zo is mij altijd onderwezen, maar zo erg gelijk kon ik dit ook weer niet vinden.

    Ik vond Gerrit al op het terras zittend achter een groot glas bier. Zodra hij me zag wenkte hij de ober al die de hint direct begreep en een groot glas bier voor mijn neus zette zodra ik was gaan zitten. Heel attent! Hij begint ons te kennen!

    “Goedemorgen, Gerrit,” zei ik, “je zit alweer vroeg aan.”

   “Niks mis mee, toch, Harmen? Dat we er maar veel mogen krijgen, want lusten zal wel gaan. Goede reis gehad?”

    “Gek dat je het vraagt, maar mijn korte reis verliep voorspoedig, maar als je een langere trip met zo’n treintje moet maken zul je toch iets moeten verzinnen om je plas óf lang op te houden óf ergens in te laten lopen waar het geen kwaad kan, want anders zit je met een nat pak. Het heeft de NS behaagd om de toiletten in de trein op slot te doen, en volgens mij zijn de openbare toiletten op het station ook gesloten. Alleen in de restauratie zal het nog open zijn. Maar niet elk station heeft een restauratie ook.”

    “Ja, dat is een rotstreek, Harmen. Die gasten zijn er altijd als de kippen bij om iets niet te hoeven doen zodra ze een excuus kunnen vinden. Vroeger was er nog service voor de reiziger, nu alleen nog maar voor de NS-werknemer zelf. Die moet zo min mogelijk moe worden voor zoveel mogelijk geld. Het idee is hier dat daarmee de verspreiding van het virus wordt tegengegaan, maar ja, dat virus is vrijwel verdwenen, maar het schijnt allemaal niet erg uit te maken. Het wordt het “nieuwe normaal” van Rutte, dat je overal voor moet betalen wat vroeger bij de prijs inbegrepen was.”

    “Nou was het al nooit veel met de mogelijkheden om van je zeik af te komen, Gerrit, maar nu is er helemaal geen gelegenheid meer. Moeten we nu allemaal aan een incontinentieluier om in te piesen zodra je buiten de deur bent?”

    “Daarop begint het wel te lijken, Harmen. Maar laatst las ik in de krant dat de conducteur wel de sleutel heeft van het toilet en je hoeft alleen maar te vragen en ze doen het toilet open voor je. Dit is vooral, zo stond er, om vervuiling van de toiletten tegen te gaan, want sommige landgenoten maken er een teringzooi van. Toevallig dat het samenvalt met die corona-ziekte, want voorheen was dat toilet gewoon open en kon je je behoefte kwijt zonder eerst een vrijwel onvindbare conducteur of conductrice te zoeken, die dan zeker buiten de deur blijft wachten tot je uitgezeken bent. Ook een vreemde gewaarwording, niet! Ik voel me als een kind behandeld worden omdat ze geen ander antwoord weten op geteisem die de samenleving steeds meer ontwricht, een duidelijk gevolg van de instroom van minder-geciviliseerde personen in ons land. Ach ja, het wordt er niet veel beter op allemaal, Harmen, en ik voel me echt in de steek gelaten door onze regering. Anderzijds, denk ook eens aan de fantastische gelegenheid die dit biedt aan een reeds zo ernstig getergde verpleegkundige, die uiteindelijk ook wel genoeg krijgt van de corona-ziekte! Wat zou je ervan denken dat er een ruimte komt waar zo’n verpleegkundige een katheter plaatst en je een verzamelzak voor je urine meegeeft voor in je broekzak of broekspijp? Dan ben je gelijk van een hoop problemen af!”

    “Jij bent me een grapjas, Gerrit! En zou het dan ook wildplassen zijn als je die piszak tegen een boom laat leeglopen?”

    “Interessant punt, Harmen. Met de standpunten die Rutte & co. hanteert zal je dat zeker een bekeuring opleveren, ja. Maar alle gekheid op een stokkie, je hebt gelijk, man! Waar kun je tegenwoordig nog gewoon piesen? Vroegere was niet alles beter, echt niet, maar voor een duppie kon je meestal wel ergens terecht. Tegenwoordig zoek je je blind en heb je het kunnen volhouden tot een toilet dan moet er 50 eurocenten in! Dat is wel minstens tien keer zoveel als vroeger. En toch zijn er nog altijd niet genoeg van. De gemeente houdt dat tegen, denk ik, geven geen vergunningen meer af. En gratis openbare toiletten zoals je die hier bij het parkeerterrein voor de trein hebt, zo’n roestige stinkende krul, zijn meestal zo smerig dat je liever tegen de buitenkant piest dan er in.”

    “Inderdaad. Ik weet welke je bedoelt. Ik kwam laatst in mijn geboortedorp terecht, met de bus notabene, waar ik nog een openbare oude stenen krul uit de jaren 70 wist te staan en mijn nood was hoog. Elke beschrijving van de binnenkant zal iedereen op dit terras kokhalzend doen vertrekken. Het was duidelijk in jaren niet schoongemaakt, misschien wel niet meer sinds de jaren 90 toen al die hervormingen van commissies en subcommissies opkwam. De lucht was vanzelfsprekend ook niet meer te harden, dus op gepaste afstand, net buiten de stankzone van zeker 1,5 meter de blaas geleegd tegen de stuiken, want je moet wat. Maar droevig is het, zeker niet erg geciviliseerd, en dát in zo’n rijk land.”

    “Zo is het wel genoeg, Harmen. Gatverdikke! De strekking is duidelijk en er wordt toch niets mee gedaan door de beste mensen van onze regering, die toch nooit dat probleem hebben, want ze drinken niet en eten ook nauwelijks, een paar uitgezonderd. Het komt er steeds weer op neer dat we zelf vindingrijk moeten worden om “gewoon” te kunnen leven. Als technisch persoon kan ik wel wat verzinnen, maar goed, ik geniet liever van mijn pensionering en dat moet niet op werken beginnen te lijken.”

    “Juist. Tijd voor de volgende ronde, Gerrit!”

De ober werd verwittigd en twee verse bieren stonden weldra voor ons op tafel. Wat is het leven toch mooi voor een ouwe rups! Op een zonnig terras met een grote koele bier, nog vóór de lunch, welke Amsterdamse politieagent heeft dat! Laat de wereld zich maar druk maken om niets, wij zitten hier prima!

Gerrit slurpte een derde van zijn glas bier weg en stond op het punt een flinke boer te laten, maar kon zich nog net beheersen en deed snel zijn hand voor de mond. Eigenlijk is zo’n flink boer heerlijk na zo’n grote slok bier, maar ja, alles wat lekker is, is aan regels gebonden, lijkt wel. Meestal bedacht door mensen die er een heel andere levensstijl op nahielden, geitesokken-figuren en zo, en toch de kans zagen die stijl aan anderen op te leggen.

    “Vindt je het ook niet vreemd, Gerrit, dat er allerlei zogenaamde fatsoenregels zijn die eigenlijk rechtstreeks tegen de normale manier van doen van mensen in gaat. Ik zag dat je worstelde een flinke boer binnen te houden, of in ieder geval zonder al te veel geluid uit je systeem te werken, maar eigenlijk is het toch gewoon dat een mens een boer laat, al zullen veel mensen dat ongegeneerd vinden. Vreemd toch dat je niet gewoon even lekker die grote boer eruit kan gooien, wat!”

    “Je hebt gelijk, Harmen, en thuis zou ik hem zo hard mogelijk eruit hebben gegooid, maar ja, door die opgelegde fatsoensnormen doe je dat niet op een terras met andere mensen erbij. Zij zouden er aanstoot aan kunnen nemen! Waaraan niet tegenwoordig. Dus ja, het is zeker wel voor een deel manipulatie van anderen en het gekke is dat we er zo aan gewend zijn geraakt dat we het nog normaal vinden ook. Aan de andere kant heb ik wel eens in de messroom gezeten op een baggerschuit waar de bemanning er ongegeneerd op los zat te boeren en ook dát kwam bij mij wel als ongeciviliseerd over. Dus ja, alles heeft een andere kant om te bekijken. Ik hield me net in want ik wil ook niet dat de mensen me als een ongegeneerd beest bezien. En goed voorbeeld doet goed volgen, Harmen!”

    “Ja ja, ik zal me wel inhouden, wees maar niet bang. We willen hier nog meer keren komen ook en het zou erg jammer zijn als we hier niet meer mochten komen wegens misdragingen, Dat gaat te ver voor ouwe rupsen.”

    “Correct. Genieten is ook voor een flink deel anderen erbuiten laten.”

    “Wat bedoel je daar nu weer mee, Gerrit?”

    “Nou, gewoon, dat je anderen niet lastigvalt met jou pleziermakerij. Bijvoorbeeld door met luide stemmen zoveel herrie te maken dat anderen zichzelf niet meer verstaanbaar kunnen maken. Je weet wel, soms heb je van die groepjes mensen die zo hard met elkaar praten en lachen dat het gewoon vervelend wordt om daarbij in de buurt te zijn. Ook dat vind ik ongegeneerd. Vaak gebeurt dat op een terras zoals deze en dan loopt iedereen weg. Ook als er veel gejengel van kinderen is wordt de atmosfeer er niet beter op, want je kunt dan niet meer lekker relaxen. En ouders van heden laten alles maar over zich heen komen, want “het zijn kinderen”, alsof zij geen sturing mogen krijgen. Maar ook, als voorbeeld, als iemand alleen zit op het terras en zit te genieten van een grote sigaar, die een uur in de wind stinkt voor anderen. Ook dat is ongegeneerd en ongepast in mijn ogen.”

    “Je haalt wel wat aan. Het is natuurlijk wel “leven en laten leven”, maar je moet natuurlijk wel rekening houden met de mensen om je heen.”

    “Zo kun je het zeker zeggen Harmen!”

    “Maar je moet dan wel met heel erg veel dingen rekening houden. De samenleving wordt er niet gemakkelijker op, want de fatsoensnormen worden flexibel gehanteerd door de verschillende bevolkingsgroepen die we allemaal hebben en waarvan sommigen vinden dat ze altijd achtergesteld worden en gelijk “discriminatie” gaan lopen roeptoeteren zodra ze niet mogen doen wat ze willen, en dat gaat dan ook meestal over het overschrijden van fatsoensnormen. Net nog op het perron toen ik uit de trein stapte. Er was een groepje jongeren, ja, met getinte en donkere huidskleur, het is niet anders, die ook maar deed alsof de hele wereld van hun was. Herrie maken door schreeuwen, roken waar het niet mag, troep achterlaten en niet weggooien waar het hoort en zich gewoon agressief gedragen zodat je bang bent daarlangs te lopen. De conducteur stond erbij en keek ernaar, maar zei niets, dus ook hiervan gaat geen sturing uit en daarom blijft het uit de hand lopen, want je kunt gewoon ruiken dat het vlammetje vlakbij het kruitvat zit. En dus wordt je door hun agressie naar andersdenkenden toe gemanipuleerd om maar je mond te houden. En dat doen de meeste mensen dan ook. De paar die dat niet doen komen in de krant als slachtoffer van geweld door jongeren, waarmee verder ook niets gebeurt door onze beschermers der wet. Moeilijk, moeilijk, moeilijk.”

    “Breek me de bek niet open, Harmen! Dat gedoe over discriminatie van gekleurden, beelden die afgebroken worden en ga zo maar door. Het is allemaal manipulatie van minder bedeelden die gratis en voor niets geld en goederen willen van de mensen die er wel elke dag op uit trekken om te gaan werken, én waarop onze maatschappij nog steeds draait! En als die lelijke schreeuwers nog een punt zouden hebben was het nog wat, maar ze hebben zich niet of nauwelijks de geschiedenis eigen gemaakt, maar veroordelen die wel, én alle mensen waarvan zij vinden dat het nazaten zijn, generaties terug, en waarvan zij vinden dat zij nu moeten boeten voor de daden van die mensen die al meer dan een eeuw dood zijn, want tenslotte zijn wij daarom zo rijk geworden en zij zijn nog steeds arm. Nou, in ieder geval van geest, want zij hebben zichzelf in al die tijd geen tijd gegeven om iets te leren en te leren doen, want ze doen nog steeds niets anders dan eeuwen geleden, namelijk ruzie en oorlog en vrouwenjacht. Agressie is wat de klok slaat. Precies als de Afrikaanse stammen, nu en eeuwen terug. Jij bent ook een aantal keren in donker Afrika geweest, Harmen, en dus weet jij wie er gediscrimineerd wordt op huidskleur als je daar rondloopt. Het liefst maken ze je daar gelijk dood, maar omdat ze daar geen geldelijk voordeel uit halen doen ze dat net niet, maar leg ze geen handbreed in de weg!”

    “Inderdaad, Gerrit. In Nigeria een aantal keren overvallen waarbij geladen pistolen en geweren werden gebruikt, maar ook grote kapmessen! Zeer beangstigend allemaal. Je witte neus zien ze van verre en voor een zwarte ben je een lopende portemonnee. Zelf de politie overviel me daar, wilde geld zien. Nee, ik vind dat iedereen een gelijke behandeling behoeft, van rechtswege is dat hier ook zo, en dat iedereen dan ook voor zijn eigen geld moet werken. Dat gezeur over slavernij! Slavernij is in geciviliseerde landen achter de rug, wettelijk gezien, en dus moeten ze stoppen met zeuren en beginnen te werken aan hun eigen toekomst, en niet door criminaliteit. Al dat gezeur over discriminatie is alleen maar de zaak traineren en vertragen om zelf iets te gaan doen. Laten ze de geschiedenis maar gaan bestuderen. Ik denk dat ze er dan achter komen dat de zwarten geen haar minder waren dan blanken als het om verrijking door slavernij gaat!”

    “Juist, Harmen. En gewoon Zwarte Piet terug, het oude normaal. En kunnen ze er niet tegen dan gaan ze lekker in donker Afrika zitten. Ze vallen dan niet zo op als blanken, en kunnen dan meer genieten van de samenleving aldaar. De slogan “Black Lives Matter” vind ik ook al zo manipulatief. Net alsof het leven van anderen er niet toe doen. Nu gaan ze zich boven alles opstellen, en verdomd, ze krijgen de hele linkse wereld weer mee. Ik hou het voor nu op: Ouwe Rupsen Lives Matter! Wat dacht je daarvan, Harmen?”

    “Klinkt goed, Gerrit. Maar ja, ook jij bent opgegroeid met de gedachte dat alle levens ertoe doen, en niet alleen mensen van alle kleuren, maar ook alle dieren. Kom op, makker! Tijd voor een goudgele rakker! Dan kunnen we de hele wereld weer aan!”
Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Harmen Sneer
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 94
Publicatie op .

Geef een waardering voor: "OUDE RUPSEN DOEN ER OOK TOE"

Geschreven door Harmen Sneer . Geplaatst in Kort verhaal.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
04.08.20
Feedback:
Net iets teveel om langdurig te boeien. Wat schrappen maakt het m.i. beter.
  • Lezenswaardig:
    60%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Nu te koop...