Klik op een van de onderwerpen voor meer informatie!

SCHRIJFACTIVITEIT: KORT VERHAAL
Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
OOK MEEDOEN?
Tekst inzenden:
Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Door, na eerst in te loggen op JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN

Eerst inloggen s.v.p.!

Oude liefde roest niet - Afscheidsrede

Publicatie: 26 oktober 2020
 
Onverwoestbaar had je horen te zijn, niet in de eerste plaats omdat je zo zwaar was maar omdat je zo tast- en zichtbaar oerdegelijk Engels was, met een breed lederen Brooks-zadel, dat welwillend veerde om mijn jonge billen voor de grootste schokken te behoeden, drie versnellingen weggestopt in de achteras, een glimmend stuur met een laag chroom die de eeuwen zou trotseren, een kader in dik staal, onaantastbaar gelakt, zo werd beweerd, in Raleighgroen, het kenmerkende groen van een merknaam waarvan niemand wist hoe je hem correct diende uit te spreken, zodat ik, net als iedereen, jou dan maar oneerbiedig een Engelse fiets noemde, wat je ongetwijfeld zal hebben gekwetst maar niet de reden was waarom we uit elkaar zijn gegaan.
Een tank van een fiets, met de faam dat hij niet kapot te krijgen is, daar reed je als twaalfjarige zonder scrupules mee door de branding, schoenen onder de snelbinder, zeewater wel eens tot boven de naven en met al evenmin gewetensbezwaren stuurde je hem over en door de duinen naar school, daar waar nu die villawoestijn is, omdat een rechte lijn tussen twee punten nu eenmaal de kortste weg is, zo had je geleerd, en dit de kans vergrootte om strafpunten te ontlopen.
Het bijna eeuwige leven dat jou werd toegeschreven, leek al spoedig herleid te zullen worden tot een weliswaar zeer intens en gulzig geleefd bestaan van slechts een jaar of vijf waarvan het einde zich aanvankelijk discreet aankondigde, middels roestpukkeltjes in het chroom die openbarstten wanneer je erover wreef, zoals bij een levensbedreigende huidziekte, en het geknars en gekraak van je lagers dat bijwijlen klonk als de schurende ademhaling van een stervende.
Het begon ook bij vader te dagen dat je toch niet zo degelijk bleek te zijn als wat hij voor die hoge aankoopprijs van jou mocht verwachten, want de zeelucht had zich nu al door de chroom weten te vreten, stel je voor, al kon hij dit nog enigszins begrijpen, maar dat de wielen kraakten en het stuur steeds maar stugger draaide, dat moest door zand zijn dat in de lagers was gewaaid, wat je toch niet zou verwachten van zo’n topmerk, tenzij…
 
Om zijn godvers en zijn korf vol oorvijgen te vlug af te zijn heb ik dan voor het eerst het gereedschap uit het lederen tasje gepeuterd dat tot dan toe zinloos achteraan het zadel hing te rammelen en je stiekem gedemonteerd om te proberen het zand uit de knarsende lagers te borstelen, beginnend met de vork van het voorwiel die nog nauwelijks wilde zwenken.
Toen ben ik tot het inzicht gekomen dat het stuur en de wielen zo vlot en vrij konden draaien dankzij de tientallen stalen kogeltjes die zich in de lagers bevonden maar die zich niet schaamden om de vrijheid te kiezen wanneer hen daartoe de gelegenheid werd geboden en dan, als hadden ze het afgesproken, wegspurtten in alle richtingen naar verborgen hoeken, putjes en barsten in de betonnen garagevloer die zij blijkbaar wisten zitten terwijl ik ze nog nooit had opgemerkt.
Vermits die eerste uiting van mijn technisch talent niet tot het verhoopte succes had geleid en niet op de minste waardering vanwege mijn vader kon rekenen, werd ik toen toch nog overladen met een onuitputbaar lijkende voorraad oorvijgen gesausd met een resem aan godvers en nondedju’s als waren het schietgebeden om ze hierboven tot een mirakel te bewegen dat je alsnog weer heel zou maken, wat helaas niet is gelukt, misschien omdat hij niet de juiste bewoordingen heeft gebruikt.
Daardoor was ik sindsdien genoodzaakt de tweeënhalve kilometer naar school lopend af te leggen, hollend meestal, om net op tijd maar lekkend van het zweet door de schoolpoort te glippen, behalve een zeldzame keer dat het lot mij gunstig gezind was, of gewoon medelijden met mij had, en op het juiste ogenblik een barmhartige samaritaan deed passeren die toevallig naar dezelfde school onderweg was en mij achterop liet zitten.
Zo ben ik je uiteindelijk uit het oog verloren maar niet uit het hart want tijden later, in een bevlieging, ben ik naar jou op zoek gegaan, als naar een oude geliefde, in onze rommelige garage die meer weg had van een failliete uitdragerij, omdat ik nieuwsgierig naar je was en omdat ik, wie weet, door inmiddels ouder en wijzer te zijn geworden, je toch nog had kunnen oplappen. 
Geen spoor meer heb ik van je gevonden, waardoor ik ervan uitga dat je, dankzij de schroothandelaar, jouw rust op de eeuwige fietspaden zal hebben gevonden, iets waar ik mijn vader niet naar durfde vragen, omdat ik niet zo gek ben op oorvijgen na Pasen.
 
WAARDERING
HITS
335
AANGEPAST: 26-10-2020

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!