Trees Middelkoop

Opvoeden?

© Trees Middelkoop op 24.01.2022.

Niels heeft rode krullen, blauwe ogen en is een leuke doch veel krijsende baby. Zijn moeders is de wanhoop nabij. Ze is zo overstuur dat oma, de moeder van haar man, de baby mee naar huis neemt. En zo komt het dat Niels wordt opgevoed door opa en oma. Hij weet niet beter, hij vindt het wel prima. Alles in dit huishouden draait om hem. 

Op school vinden ze Niels een verwend mormel, zelfs al in groep 2 hebben kinderen moeite met het gedrag van Niels. Hij wordt om alles boos, vooral als hij zijn zin niet krijgt. Dan schreeuwt hij, stampvoet en slaat om zich heen. De school heeft regelmatig gesprekken met de grootouders, die zich geen raad weten, maar echt een oplossing zoeken doen ze niet. Ze gaan er wel gebukt onder. Zo worstelen de grootouders met de mensen om Niels heen.

Ze zijn vergeten wat opvoeden is. Hun eigen zoon is zonder veel problemen opgegroeid. Dat het toch ook een buitenbeentje in de maatschappij geworden is, is aan hen voorbij gegaan. De echte ouders van Niels kijken bijna niet naar hem om. Eens in het jaar met zijn verjaardag komen ze op bezoek en nemen dan zij twee zusjes ook mee. Deze beide meisjes zijn stille verlegen kinderen. Niels vindt het maar saaie meiden en bouwt geen band met hen op. Niels groeit als eenling op. Na school zit hij op zijn kamer. In de vakanties komt hij ook niet verder dan zijn kamer en de tuin waar hij een golfspelletje speelt, jaar in, jaar uit hetzelfde.

Na de basisschool werd de middelbare school een minder groot probleem. Niels heeft best een goed verstand en krijgt een goed contact met zijn mentor.

Bram van Leeuwen is bijzonder geïnteresseerd in Niels en kan hem letterlijk en figuurlijk bij de les houden. De school besluit Bram gedurende de hele schooltijd Niels te laten begeleiden. Een enorme goede keuze is dit geweest. Niels doet het goed op school. Hij wil verder studeren. Hij wil naar de pabo! Hij is geïnspireerd door Bram. In de derde van de middelbare school gaat het bijna mis. Niels is uit zijn doen en reageert het af op zijn klasgenoten. Thuis veranderd er veel.  Zijn moeder is opeens in beeld en hij snapt daar niets van. Ze wil wel graag aandacht van hem en snapt niet dat hij geen tijd voor haar heeft.

  ‘Niels, ik moet met je praten.’ Bram gaat even verzitten. Niels wacht op zijn rapport om naar de laatste klas te gaan. Hoe moeilijk kan het zijn een jongen van bijna zestien te vertellen over zwakke punten, want de boodschap moet wel goed overkomen.

 ‘Ik ben somber over jouw vorderingen, Niels. Zo haal je nooit de pabo, zet dat dus maar uit je hoofd. En weet je het is je eigen schuld hoor. Je verveelt iedereen die het beste met je voorheeft.’ Hij ziet voor zich een verschrikt gezicht.

 ‘Klasgenoten, daar ga je met minachting mee om.en als het meneer niet zint, gooit hij zijn boeken door het klaslokaal. Waarom is het allemaal opeens zo anders?’

Niels kijkt verwonderd naar Bram, nooit had hij zo tegen hem gesproken. Hier was het toch echt niet zo erg als op de basisschool, dacht Niels. Alleen het afgelopen jaar was weer lastig geweest. Zijn moeder kwam wat regelmatiger langs en dan vooral als hij huiswerk moest maken. Zij kan haar mond niet houden. 

 ‘Oh ik dacht dat het wel goed ging, Bram. Ik heb best goede cijfers gehaald, af en toe.’ Schuchter keek hij naar Bram. Hij begreep uitstekend wat er bedoeld werd. Hij wilde ook best anders, maar dat lukte eenvoudig niet altijd. Maar overgaan, ja dat moet gebeuren!

 ‘Je hebt nog drie weken, laat maar zien wat je kan!’

Drie weken later gaat hij over naar de laatste klas en dat jaar haalt hij zijn diploma.

 ‘Meester Niels, hij pest me.’ Het meisje wijst naar haar klasgenoot Jan. Jan heeft het moeilijk thuis. Meester Niels begrijpt hem.

 ‘Kom even, Jan. Laten we even praten en Inge wacht even op ons.' Twee rode kopjes kijken hem aan.

Hij kijkt naar de kinderen en voelt voldoening. Hij weet weer waarom hij dit vak gekozen heeft. Met dank aan Bram.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  25.01.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  een mooi relaas trees maar er gebeurt niet zoveel ik bedoel ik had het anders gedaan hoor Trees ik had het anders geschreven.
  Drie sterren voor de moeite
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  25.01.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  een mooi relaas trees maar er gebeurt niet zoveel ik bedoel ik had het anders gedaan hoor Trees ik had het anders geschreven.
  Drie sterren voor de moeite
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 544
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Cristina Oliva, Cristina Carini en Anna Maria Colantoni: De pompoenprins

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.