Ineke Dijkhuis

Opruiming

© Ineke Dijkhuis op 27.12.2022.

Het was een paar dagen na kerst. De kerstboom en zijn versieringen vroegen zich af wat er met hen zou gaan gebeuren.
'Bij sommige mensen blijft de kerstboom lang staan, wel tot half januari,' wist een kerstbal te vertellen.
'Ja,' zei een slinger,  'maar er zijn er ook die ons al op Nieuwjaarsdag opruimen.'

'Ik heb op de televisie eens iets gezien over iemand, die het hele jaar kerstversieringen had,' verzuchtte een kerstbal jaloers.
'Maar dan stond er wel een kunstkerstboom,' zei de kerstboom, 'geen echte, zoals ik. Ik hou dat niet vol,  het hele jaar.'
Hij keek eens naar zijn mooie, volle takken. De naalden zagen er nog goed uit, ze vielen nog niet op de grond. Misschien lieten ze hem nog wel een poosje staan. Tot half januari of zo.

En toen was het twee januari. 
'Ik heb bij de buren gezien, dat ze de kerstversiering al opgeruimd hebben,' piepte een kerstbal.
'En de kerstboom hebben ze in hun tuin geplant. Die kunnen ze volgend jaar weer naar binnen halen en versieren,' zei een andere kerstbal.
'O, dat zou mooi zijn,' zei de kerstboom, 'ik hoop, dat ze mij ook in de tuin planten.'
'Wij moeten weer in die donkere dozen,' mopperden de kerstballen, 'en daar zitten we dan weer maanden in, tot het weer december is.'
'Ja,' zeiden de slingers, 'wat een leven, een paar weken per jaar mogen we eruit.'
'Nou, nou,' zei de kerstboom, 'jullie worden toch goed ingepakt in dat mooie, dunne papier? En heel voorzichtig in de doos gedaan, zodat jullie niet breken. En met de volgende kerst weer prachtig kunnen schitteren.'
'Dat is wel zo,' zeiden de kerstballen en de slingers, 'maar toch vinden we het niet prettig.'

Ze hadden wel eens gezien dat het opbergen bij andere mensen niet zo voorzichtig ging. Heel veel kerstballen waren gebroken en veel slingers waren kapot gegaan en weggegooid.
Hun mensen zorgden goed voor hen, dat was waar.
En kerstversieringen waren nu eenmaal alleen in de kersttijd te zien. Dat wisten de kerstballen en de slingers best.
'Zo is het leven,' zei een kleine kerstbal.
'Hoor hem,' lachten de anderen, 'zo klein en al zo wijs. Maar hij heeft wel gelijk.'

Een paar dagen later werden de kerstversieringen uit de boom gehaald. De kerstboom werd in de tuin geplant en de kerstballen en slingers werden heel voorzichtig ingepakt en in dozen gestopt. 
'Tot de volgende kerst,' riepen ze naar de boom.
De kerstboom zwaaide even met zijn takken naar ze. Hij keek tevreden om zich heen. Hij stond in een mooie tuin. Hier hield hij het wel een aantal maanden uit.
En hij verheugde zich nu al op de maand december, als hij zijn vriendjes weer zou zien.

 

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Reacties van:
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  3 Commentaren

  Gebruikerswaardering: 4 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 4.5
Stemmen: 2
Hits: 233
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Dodelijke date - Dick Ramp

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.