Roef Mast

Opgeruimd staat netjes

© Roef Mast op 14.08.2022.

Opgeruimd staat netjes

Inmiddels is het alweer twee maanden geleden dat Klaas op vrije voeten is gekomen. Het leven in de gevangenis had hem eigenlijk wel goed gedaan. De overzichtelijke structuur, de dagindeling, de gratis maaltijden, de luxe die er was, de televisie en de grote ruimtes van de kamers zorgde voor een zekere zekerheid. Het beste wat hem beviel was toch wel de harde mentaliteit in zijn “Clan”.

In het begin van zijn de detentie moest hij zich eerst bewijzen. Dat was na zijn eerste vechtpartij.. vechtpartij? Eigenlijk was het meer een afranseling van iemand die vast gehouden, werd meteen gedaan. Die iemand moet nu met een kunstgebit door het ..gevangenis.. leven. Wat hij wel miste in het gevang was dat hij niet zoveel als hij maar wilde naar de vrouwen van zijn lichte zeden kon. Natuurlijk was er de mogelijkheid op visite van een prostituee, maar niet vaak genoeg naar zijn zin. Bovendien was de kwaliteit niet naar zijn tevredenheid, want het was maar de vraag wat er werd geleverd. Al vanaf zijn jeugd had Klaas een gewelddadig en niet proper leven. Als zoon van een aan alcohol verslaafde kroegbaas en een moeder die op zijn 4de al zelfmoord pleegde was zijn start ook verre van ideaal. Nu liep hij door een buurt in Rotterdam, op zoek naar een manier om snel wat inkomsten te krijgen. De laatste paar weken waren niet erg winstgevend geweest. Dit kwam door die klote corona, waardoor heel veel mensen nu thuis zaten. Dat maakte het zetten van een woningkraak er niet echt gemakkelijk op. Wat moest nu eens bedenken? Ineens ziet hij aan de overkant van de straat een man met een blindengeleidehond lopen. Bovendien loopt hij een beetje mank. Daar zal wel eens een makkelijk slachtoffer kunnen lopen. Hij besluit om hem te volgen. Uiteindelijk komt de man met zijn hond aan bij een flat. Met de lift komt hij op de vierde verdieping, daar neemt hij de vierde deur van rechts. Vanavond om 2:00 uur zou hij zijn slag slaan.

 

Na de hele middag in de opnamestudio te hebben gezeten, loopt Gerard samen met zijn blinde blindengeleidehond Butch naar huis. Hij loopt een beetje mank doordat hij de val na de Ushi Mata van zijn vaste judo partner niet goed had gebroken. Hij deed al ruim 20 jaar aan Judo en Jui Jutsu en dat deed hem lichamelijk en mentaal erg goed.

De opname van het kinderboek vanuit brailleschrift was vandaag goed gegaan. Al van kinds af aan was Gerard groot fan van luisterboeken. Braille boeken waren ook leuk, maar een stem die het verhaal vertelde, bracht meer gevoel en dynamiek in het verhaal dat dat zeker zijn voorkeur had. Bovendien waren de braille boeken erg duur en het kost erg veel opslagruimte. Lenen bij de speciale bibliotheek kon ook, maar dat bracht weer een logistiek probleem met zich mee. Zijn alleenstaande moeder had het al zo druk, dus als ze ook nog in haar spaarzame vrije tijd die zware boeken moest gaan brengen en halen. Dat vond Gerard een beetje te veel van het goede. Zelf boeken inspreken was zijn grote kinderdroom. Wat kon hij ook vroeger al mensen beïnvloeden met bijvoorbeeld telefoongesprekken. Volledig de controle hebben over het gesprek gaf hem een zekere mate van voldoening. De mensen aan de andere kant van de lijn wisten namelijk niet dat hij blind was. Door de luisterboeken en zijn vorige baan als call-center medewerker kon hij zich opwerken tot de nummer 1 kinderboeken inspreker van Nederland. Teruglopen naar zijn flatje voelde Gerard zich bekeken, instinctief voelde hij dat er iets niet klopte. Bij thuiskomst gaf hij Buts meteen te eten, en daarna ging zijn lieve brave en altijd klaarstaande trouwe hond in zijn mand liggen. De jaren gingen voor Butch ook al tellen, 6 jaar was hij al de levensgezel van Gerard. O wat vormde ze een goed team, ze voelden elkaar blindelings aan. Later in de avond gingen ze om 10:00 uur nog een rondje doen. Butch deed dan zijn behoefte op zijn vaste plaats, waarna Gerard dit keurig opgeruimde. Rustig terug lopend naar de flat genoot Gerard van deze eenvoudige dagelijkse wandeling. Ondanks zijn aangeboren blindheid had hij het toch allemaal goed en zelfstandig voor elkaar. Bij terugkomst in de flat luisterde hij tot 1:00 uur nog naar de stem van Rutger Bregman, die zijn boek “De meeste mensen deugen” zelf heeft ingesproken. Om 1:30 uur ligt hij moe op bed en valt in een diepe slaap.

2:02

Vanuit een diepe vaste slaap, wordt hij toch instinctief wakker. Hoorde hij daar nu een piep van Butch? Het duurt 30 seconden voordat hij echt wakker is. Hij hoort Butch niet meer ademen en voetstappen in zijn woonkamer. Meteen weet hij wat er aan de hand is. Zachtjes loopt hij naar de mand van Butch. Hij voelt het levenloze lichaam van zijn wederhelft. Butch heeft een schroevendraaier tussen zijn schouderbladen. Er komt een waas van woede in zich op, en niet te temmen dierlijke en toch kalme agressie komt over zich. Hij klikt met zijn tong tegen zijn gehemelte, klik klik. Deze echolocatie techniek beheerst hij al meer dan 11 jaar, en hij weet op de centimeter nauwkeurig waar en hoe de inbreker staat.

02:04

Klaas loopt op zijn sokken naar de ladekast die bij de schuifdeur van het balkon staat. Dit gaat wel erg makkelijk, hier ligt al een mapje met briefjes van € 50. Zou er nog meer liggen? Dan hoort hij klik klik achter zich. Is die blinde manke Nelis dan wakker geworden? O die zielen piet kan hij als geharde crimineel wel hebben. Binnen 1 seconde voelt hij een arm, zo sterk als een staalkabel, om zijn keel. Een perfect uitgevoerde Ushino Jime, met andere woorden een nekklem op zijn halsslagader. Na 3 seconden gaat het licht bij Klaas uit, 5 minuten later is zijn geharde lichaam een stoffelijk overschot.

 

Twee maanden later staat Gerard in de rechtszaal.

Het Openbaar Ministerie heeft hem aangeklaagd wegens doodslag. Uitspraak: Onschuldig. Gerard gaat volledig vrijuit nadat de rechter alle feiten heeft doorgenomen, en het mooie pleidooi van de advocaat van Gerard had aangehoord. Het was toch overduidelijk dat deze zware crimineel een arme blinde man had beroofd, en zijn blindengeleidehond opzettelijk had vermoord. Het overlijden van Klaas was noodweer. Na afloop van de zaak gaan Gerard en zijn advocaat nog een bakje koffie drinken in de stad. Rustig zet Gerard zijn kopje koffie neer, hij kijkt zijn advocaat aan en zegt: “Die klootzak had geen enkele schijn van kans. Het was moord, uit pure wraak”

De advocaat zwijgt even en kijk hem tevreden aan en zegt “Opgeruimd staat netjes”.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 177
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Julia Fontijn: Reizen met haar

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.