SCHRIJFACTIVITEIT: KORT VERHAAL

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Opgeruimd

Publicatie: 24.09.2020 | Nicole Schilder
De kinderen stuurden er al langer op aan en uiteindelijk zijn we gezwicht. Zelf wilden wij niet weg. Ik heb altijd gezworen dat ik op één manier het pand zou verlaten, gestrekt tussen zes latjes, maar ja, je wordt ouder. Zoonlief dreigde dat hij ons niet meer zou komen bezoeken als we niet zouden gaan verhuizen. Waarop mijn vrouw zo bang werd dat we ten einde raad de makelaar maar gebeld hebben. 
 
En nu wonen we dan in een seniorenflat. Op drie hoog in een achterstandswijk, middenin de stad. De ranzige geur van stukgekookte groenten dringt onverbiddelijk door via een rooster dat in verbinding staat met dat van de buren. Mijn vrouw is hard achteruit gegaan de laatste tijd. Tot voor kort was zij nog een actieve en ondernemende oudere, maar nu lijkt het wel alsof ze al die levendigheid heeft achtergelaten in onze oude woning. Uren achtereen zit ze roerloos in de versleten stoffen eenzitter, onafgebroken starend naar buiten. Een jongetje op een groene driewieler fietst wiebelig voorbij. De buurman van de overkant wast zijn auto. 
'Ik ben zo ongelukkig hier, Piet,' zegt ze zacht, friemelend aan de ceintuur van haar jurk. Haar voeten doen pijn, haar handen, haar vingers.
'Maar jij wilde toch hiernaartoe verhuizen?' Breng ik er ongewild ietwat gemelijk tegenin. Ze hoort me niet eens.
'Er komt niemand meer, Piet. Ze zijn ons vergeten. '
Het is waar. Onze zoon is druk bezig met het spenderen van zijn erfdeel. Onze dochter woont te ver weg. 
De boodschappen worden wekelijks bezorgd door de Supermarktbezorgdienst. De bezorger is een alleraardigste gezette oudere man, genaamd Harry. 
'Ik wil dood, Piet,'  fluistert ze. Heel zachtjes, maar ik hoor het.
Er rollen tranen over haar ingevallen wangen. Dit is nu mijn vrouw, een deerniswekkend schepsel dat ik haast niet meer herken. 
Vroeger renden we lachend achter elkaar aan om de tafel. De kinderen hadden het niet druk, en keken vrolijk toe, als twee bewonderende getuigen van onze liefde.
Zij was adembenemend mooi. Lief, scherp. En ze wilde bij mij zijn. Altijd. 
 
Kennelijk willen de kinderen niet graag getuige zijn van onze aftakeling. Men wil niet horen van open wonden, lekkende Dependslips, slecht passende gebitten en andere ongemakken. 
Een tijd terug ben ik een voorraadje medicijnen gaan opsparen. Niemand die ons zal missen. Het oude huis is verkocht, de rotzooi opgeruimd en de erfenis naar tevredenheid verdeeld.
Mijn vrouw sloft lusteloos naar het toilet. Ze weet niet dat dit onze laatste dag samen is.
Hoe moet ik het haar vertellen? Vroeger deelden wij alles. Hoe vertel ik haar dat ik uitgezaaide kanker heb, zonder hoop op genezing?
Nee, zoiets kan ik niet vertellen. Niet meer. 
Dan rest er alleen nog de begrafenis. Voor mijn part worden we afgevoerd in twee plastic Komo vuilniszakken. Bloemen niet nodig.  Opgeruimd staat netjes. 
 
 
 

WAARDERING

HITS:

594

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Iedere bezoeker (lid zijn is niet noodzakelijk) kan een waardering geven voor dit artikel! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs.
25.09.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Wat een aangrijpend verhaal, Nicole.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
25.09.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Aangrijpend verhaal maar helaas al te herkenbaar.
Het loopt zelden goed af in het leven.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
25.09.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Ontroerend! Mooi geschreven.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
24.09.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Tja. Om stil van te worden.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
Naar boven

Ook meedoen aan een schrijfactiviteit? Meedoen is gratis. We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door eerst in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.