Voor schrijvers, door schrijvers
Kort verhaal

Kort verhaal

Aantal gepubliceerde inzendingen: 648

Opa Bakkebaard

Uit waargebeurde verhalen

Titel: Opa Bakkebaard

Het waren mijn laatste dagen in het basisonderwijs (2006). Een nieuwe uitdaging in het voortgezet onderwijs lag voor mij in het verschiet. In die laatste dagen vroeg een collega of ik een uurtje op groep 1 en 2 zou willen passen. Natuurlijk. En daar zaten de rakkers al op de meester Jan te wachten. Tja, wat doe je in zo’n uurtje met van die hummeltjes? Ineens wist ik het. “Kennen jullie het liedje van opa Bakkebaard?” Nou, dat liedje kenden ze wel. Nadat opa Bakkebaard zijn huisje had aangeveegd met een bezem, gingen we improviseren op het aanvegen met ………. “Hij veegt de vloer aan met een tandenborstel, ” riep een blond meisje. En wij weer zingen. De stemming zat er meteen goed in. “Hij veegt de vloer aan met een wc-borstel,” schreeuwde een klein ondeugend kereltje. Iedereen lag in een deuk. En wij weer zingen. Ik merkte, tot mijn grote schrik, dat het feestje uit de hand begon te lopen. De kleuters stonden op de stoelen en tafels te dansen van plezier. Wat was ik blij en opgelucht toen de juf, met een diepe rimpel in haar voorhoofd, de klas binnenkwam en de les van mij overnam.

Zeven jaar later (2013).

Mijn taak was, tijdens de open dagen van het Roelof van Echten College (voortgezet onderwijs), op de gang te staan, ouders en leerlingen wegwijs te maken over de verschillende activiteiten bij ons op school. In de gangen en lokalen was het een drukte van belang en regelmatig werden er aan mij vragen gesteld. Na een uurtje zag ik in de verte een gezinnetje aankomen waarvan de jongen mij maar bleef aankijken. Hij lachte en fluisterde: U bent toch meester Jan van de Morgenster?” “Ja zeker.” Weet u nog” ging de jongen verder” dat we het liedje van opa Bakkebaard hebben gezongen? Wat hebben we gelachen, hè meneer? “Dat je je dat nog kan herinneren?” antwoordde ik. Nadat we even hadden bijgepraat, liep het gezinnetje verder en ik keek ze na. Ik dacht: ”Als je zoiets luchtigs na zeven jaren je nog kan herinneren, hoe zal het dan zijn wanneer je op school gepest bent of andere nare ervaringen, met leerlingen of leraren, hebt ondervonden?

Dit artikel delen?
Auteur: ©Jan Boxem
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 105
Publicatie op .

Geef een waardering voor: "Opa Bakkebaard"

Geschreven door Jan Boxem . Geplaatst in Kort verhaal.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
08.07.20
Feedback:
Vrolijk verhaaltje met onverwacht serieuze boodschap, ik vind dat een aangename verrassing.
  • Lezenswaardig:
    60%
  • Passend in deze rubriek:
    60%
Show more
0 van de 0 respondenten vond deze review nuttig

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!