Voor schrijvers, door schrijvers
Kort verhaal

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Aantal gepubliceerde inzendingen: 799

Opa Bakkebaard

Uit waargebeurde verhalen

Titel: Opa Bakkebaard

Het waren mijn laatste dagen in het basisonderwijs (2006). Een nieuwe uitdaging in het voortgezet onderwijs lag voor mij in het verschiet. In die laatste dagen vroeg een collega of ik een uurtje op groep 1 en 2 zou willen passen. Natuurlijk. En daar zaten de rakkers al op de meester Jan te wachten. Tja, wat doe je in zo’n uurtje met van die hummeltjes? Ineens wist ik het. “Kennen jullie het liedje van opa Bakkebaard?” Nou, dat liedje kenden ze wel. Nadat opa Bakkebaard zijn huisje had aangeveegd met een bezem, gingen we improviseren op het aanvegen met ………. “Hij veegt de vloer aan met een tandenborstel, ” riep een blond meisje. En wij weer zingen. De stemming zat er meteen goed in. “Hij veegt de vloer aan met een wc-borstel,” schreeuwde een klein ondeugend kereltje. Iedereen lag in een deuk. En wij weer zingen. Ik merkte, tot mijn grote schrik, dat het feestje uit de hand begon te lopen. De kleuters stonden op de stoelen en tafels te dansen van plezier. Wat was ik blij en opgelucht toen de juf, met een diepe rimpel in haar voorhoofd, de klas binnenkwam en de les van mij overnam.

Zeven jaar later (2013).

Mijn taak was, tijdens de open dagen van het Roelof van Echten College (voortgezet onderwijs), op de gang te staan, ouders en leerlingen wegwijs te maken over de verschillende activiteiten bij ons op school. In de gangen en lokalen was het een drukte van belang en regelmatig werden er aan mij vragen gesteld. Na een uurtje zag ik in de verte een gezinnetje aankomen waarvan de jongen mij maar bleef aankijken. Hij lachte en fluisterde: U bent toch meester Jan van de Morgenster?” “Ja zeker.” Weet u nog” ging de jongen verder” dat we het liedje van opa Bakkebaard hebben gezongen? Wat hebben we gelachen, hè meneer? “Dat je je dat nog kan herinneren?” antwoordde ik. Nadat we even hadden bijgepraat, liep het gezinnetje verder en ik keek ze na. Ik dacht: ”Als je zoiets luchtigs na zeven jaren je nog kan herinneren, hoe zal het dan zijn wanneer je op school gepest bent of andere nare ervaringen, met leerlingen of leraren, hebt ondervonden?

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Jan Boxem
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 162
Publicatie op .

Geef een waardering voor: "Opa Bakkebaard"

Geschreven door Jan Boxem . Geplaatst in Kort verhaal.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:
08.07.20
Feedback:
Vrolijk verhaaltje met onverwacht serieuze boodschap, ik vind dat een aangename verrassing.
  • Lezenswaardig:
    60%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!