• images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Tekst inzenden:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen zie je een knop om je artikel in te zenden. Door op die knop te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst! Ook vervolgverhalen e.d. zijn niet toegestaan.
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

Op zoek naar Baudelaire

Publicatie: 04 oktober 2020
Heel lang geleden, in een nog coronavrij tijdperk, besloot ik met een literaire vriendin af te zakken naar Parijs. De verwachtingen waren extra hoog gespannen, want we zouden overnachten in het Hôtel De Dieppe waar professionele misantroop Baudelaire zijn opiumdromen neergepend had in een boek dat later onsterfelijk zou worden onder de titel ‘Les paradis artificiels’. Natuurlijk werd hierover met geen woord gerept in de Jetair reisgids: onnodig toeristen af te schrikken met overtollige culturele ballast. Helaas voor ons hadden wij de dag van onze aankomst geen opiumpijp voorhanden om onze visie op de realiteit wat bij te kleuren. Nochtans waren alle voortekens gunstig: toen we uit metrohalte Saint-Lazare kwamen, brak er een waterzonnetje door. Zelfs bij de lokale bedelaar kon er een lachje aftoen we de plaatselijke tegenhanger van de daklozenkrant kochten. Hij verwees ons wel prompt naar de verkeerde straat door, maar een kniesoor die daarover zeurt.
Toen we na een heldhaftig duel met de verfomfaaide kaart uiteindelijk voor het hotel in de rue d'Amsterdam stonden, duurde het toch even vooraleer we de voorgevel in verband konden brengen met het beeld uit de brochure (met al het nodige respect voor de Photoshopper van dienst bij Jetair). De smalle façade zat links en rechts geprangd tussen de onvermijdelijke pitabar en de gebruikelijke Turkse nachtwinkel. De Pakistaanse receptionist wees ons bij het binnenkomen beleefd op de losliggende loper op de trap alvorens ons een aftandse sleutel te overhandigen die best wel eens een eerste artefact kon zijn uit de tijd van Baudelaire.
Het was toen dat ik het aquarium zag staan met de goudvis die ooit Baudelaire was geweest. Het dedain waarmee hij rondjes zwom, zijn glimmende oogjes die sprankelden van afgrijzen voor de Belgische vrouwen - de lelijksten van heel Europa volgens hem -, kortom z'n hele air van grandeur maakten het onmogelijk me te vergissen.
Toen ik, een beetje aangedaan na deze persoonlijke ontmoeting met mijn held, aanstalten maakte zijn sanctuarium op de vijfde verdieping te bezoeken, voelde ik nog lang zijn afkeurende ogen in mijn rug priemen. De lift, ongetwijfeld extra smal gemaakt uit respect voor de erbarmelijke financiële toestand van de grootmeester op het einde van zijn leven, voerde ons na enig mechanisch zuchten toch naar ons doel. Naast een lijst met zijn portret herinnerde er op de vijfde verdieping niets aan de passage van een van de grootste 19de eeuwse schrijvers behalve een paar vliegen, ongetwijfeld de reïncarnaties van schuldeisers en zijn schoonvader die hem tot op het einde het berooide leven zuur maakten. Toen we de smalle kamertjes zagen die een vage geur van boenwas en verschraalde seks uitademden, begreep ik ineens dat er geen grote verdienste aan moest zijn om in deze omstandigheden vóór je dertigste aan syfilis te overlijden.
 
WAARDERING

HITS

462

Artikel aangepast: 04-10-2020

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
04.10.20
Feedback:
Wat een stijl!
Show more