Rob Nap

Op het tandvlees

© Rob Nap op 09.03.2022.

Op het tandvlees

Het was mijn zus, die bericht kreeg van de zorginstelling dat bij onze moeder twee ondertanden waren afgebroken. Niet erg verrassend. Zoiets kan gebeuren als je al bijna een eeuw meegaat en nog beschikt over eigen ivoor. Vervelend was vooral, dat de scherpe tandrestanten zorgden voor een bloederige tong. En zoiets gebeurt altijd in het weekend. Gelukkig bleek na enkele uren, dat moeder het aanvankelijk dwangmatig doorzagen van haar tong toch achterwege kon laten. Bovendien slaapt ma s'nachts uitsluitend op haar rug, waarbij onderkaak en tong een half decimetertje naar achteren zakken, waardoor de kans op nachtschade ook minimaal zou zijn. De weekendtandarts kon dus weer worden afgebeld. Ze kon 48 uur later bij haar eigen tandarts terecht met mij als taxichauffeur, rolstoelduwer en begeleider.

We parkeren bij de kerk recht tegenover de tandartsenpraktijk en moeder laat zich in de meegebrachte rolstoel zakken. Ze geniet zichtbaar van dit soort sleurdoorbrekende uitjes en van alle aandacht die ze bij zo'n gelegenheid krijgt. 'U gaat mij straks opereren zeker?', vraagt ze plompverloren aan de eerste witte jas die ze - net binnen - vanachter haar staar ontwaart. Mij is niet duidelijk die vraag als grapje is bedoeld of serieus en ingegeven door haar dementie. De jas lacht vriendelijk, maar heeft ook geen passend antwoord paraat. In de behandelkamer wordt ma het doel van het bezoek in ieder geval wel duidelijker. Met wat hulp komt ze vrij soepel in de stoel en de tandarts besluit tot het wegslijpen van de scherpe tandrandjes. Mijn ijzersterke grap over 'de tand des tijds' gaat jammerlijk verloren in het fluitende gegier van de slijpboor.

Terug in de auto, rijden we het parkeerterrein weer in omgekeerde richting af. Mijn moeder knijpt haar ogen tot spleetjes en leest hardop wat in koeienletters op de gevel tegenover de kerk staat:

'TANDARTSENPRAKTIJK'

'Hey', zegt ze, 'er zitten hier ook tandartsen, dat is handig,..... nooit geweten.'

Rob Nap, 24 februari 2022

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  17.03.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Leuk verhaal, zou het als column neerzetten, vraagt om meer van dit soort anekdotes.
  Show more
  1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 282
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Patrick Bernauw: Het Beste uit Mysterieus België (2018-2020)

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.