Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

454 Hits

Publicatie op:
Oom Uilke

Eerder een korte lange dan een lange korte broek en daaronder witte dunne benen. Dat was oom Uilke.
Een rasechte Fries die we op Terschelling hadden leren kennen. Een aardige man. Kinderen had hij niet, wel een norse vrouw die mij bittere chocolade gaf.
Hij kende Terschelling als zijn broekzak. Een kindervriend die mij achter op zijn fiets meenam: voeten in de fietstas. Hij vertelde verhalen over de natuur waardoor de duinen hoger en mooier werden. In het natuurreservaat De Boschplaat zagen we vogels uit het ei komen.

Oom UIlke bleef in een operatie. Zijn ‘nazaten’ zijn mijn mooie herinneringen. Ik denk aan hem als ik de kleuren van een bloemetje in het voorjaar zie: ‘Komt allemaal uit de bodem!’

Hoe we op ‘strooptocht’ gingen op het wad van Terschelling. Daar moet ik vandaag aan denken. Aan een lijn een paar schollen. ‘Zelfgevangen is lekkerder’. Oom Uilke vertelde over schelp- en andere dieren. Dat moet wel boeiend zijn geweest, anders krijg je van een kind geen aandacht.
De kokkels kon je rustig eten, want oom Uilke had het gezegd.
Ik kreeg waterpokken en zag eruit als een mossel van het wad. ‘Het gaat wel over,’ zei oom Uilke. En het ging over.

Op Terschelling zijn weinig coronapatiënten. Niet dat zijn ‘helende’ geest daar nog ergens ronddwaalt… soms heb je gewoon behoefte aan ‘een oom Uilke’.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Oom Uilke"

24.04.20
Feedback:
Correctie ivm oude waarderingen.
  • Schrijfkwaliteit
    3/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig