Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

180 Hits

Publicatie op:
Onverwachte ontwikkelingen

‘Sinds wanneer weet jij dat al?’ vroeg Joost met de stick in de hand en met een gezicht dat weinig goeds voorspelde.

‘Al een paar dagen,’ zei Ilse stamelend.

Even daarvoor had Joost de zwangerschapstest in de afvalemmer gevonden. ‘Hier, wat heeft dit te betekenen? Ik dacht dat we er hetzelfde overdachten en afspraken hadden.’ Ilse dacht dat ze de stick met de zwangerschapstest nog zo goed verborgen had gehouden, maar Joost was wat kwijt en was aan het zoeken geslagen. Razend was hij. ‘Je hebt mij heel wat uit te leggen,’ zei hij boos.

Ze wilde naast hem gaan zitten op de bank, maar hij stond op en ging in de stoel tegenover haar zitten. ‘Ik luister,’ zei hij. Zwijgend zat ze tegenover hem. Ze wist niet goed hoe te beginnen. Toch begon ze met haar verhaal.

‘Ik begrijp dat je kwaad bent en had je er vanaf het begin bij moeten betrekken, maar ik wist dat als ik het niet op mijn manier zou doen, de kans om ooit nog zwanger te worden nihil zou zijn. Ik weet heel goed hoe je over kinderen krijgen denkt; het eigenlijk niet wilt door alles wat je in jouw eigen jeugd hebt meegemaakt. Dat is ook vreselijk. Toch hoop ik dat jij ook mij begrijpt. Ik heb een mooie, fijne jeugd gehad en altijd de hoop gehad zelf kinderen te krijgen. De tijd tikt, al mijn vriendinnen hebben kinderen of staan op het punt ze te baren. De hormonen gieren door mijn lichaam. Kom eens bij mij zitten,’ zei ze met tranen in haar stem. Toen hij naast haar zat, pakte ze zijn hand en legde die op haar buik.‘ Straks over een paar maanden kun je het voelen schoppen en kun je het hartje horen.‘

‘Wanneer komt het?’ vroeg hij.

‘In juni,’ antwoordde ze.

De boosheid was niet gelijk over maar wel een stuk minder. Ze zag de tranen in zijn ogen. ‘Je wordt vast een goede vader’, zei ze en kuste hem hartstochtelijk.

Het duurde een aantal weken voordat Joost gewend was aan het idee dat hij vader zou worden. Eigenlijk speelde zijn eigen jeugd hem nog steeds parten. Van enige liefde was nooit sprake geweest. Joost kon zich niet herinneren ooit door zijn vader of moeder geknuffeld te zijn. Hierdoor had hij zelf ook moeite zich te uiten.

Groot was de verassing voor Ilse toen Joost onverwachts meeging om een 3 D echo te laten maken en later trots de foto’s ervan bekeek. Enkele maanden later zochten ze een leuk behangetje voor de kinderkamer uit. Het werd een echte meidenkamer.

Enkele weken te vroeg werd een wolk van een dochter geboren. Zoë. Ilse kreeg de tranen in de ogen toen Joost voor de eerste keer in zijn leven zijn dochtertje vasthield en zag met welke blik in zijn ogen hij naar haar keek.‘ Ze lijkt op me,’ zei hij trots.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Onverwachte ontwikkelingen"

27.11.20
Feedback:
Mooi geschreven Harry
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig