Annika van Lij

Onnodig geweld

© Annika van Lij op 01.01.2023.

Zo in het nieuwe jaar wil ik het steeds normale "onnodig geweld" in de jeugd nadrukken. 

Na schooltijd fietst Sabine naar huis. Ze leeft in haar eigen wereld en zingt verzonnen liedjes. Dat vele vonden dat ze stinkt en haar ouders op een vuilnisbelt zullen wonen, heeft ze geen vriendinnen. Voor Sabine zelf was het heel gewoon en ze had ook een zelf verzonnen vriendin Lieke. Haar alleenstaande moeder maakt zich zorgen, maar ze moest veel werken om rond te komen.

Als Sabine langs bosjes fiets springen opeens twee meiden voor haar wiel. Ze schrikt en valt hard op de grond! Nog twee meiden komen tevoorschijn en lachen haar uit. Met pijn in haar elleboog en benen probeert ze op te staan, maar ze wordt hardhandig weer tegen de grond gewerkt. Het meidengroepje pestte Sabine altijd en zorgde ervoor dat in allerlei problemen kwam. Dan schoppen alle vier de meiden tegen Sabina haar benen. “Niet tegen haar hoofd!” Minuten gaat het door. Versuft van de pijn voelt ze dat de meiden haar optillen aan benen en armen. Sabine wordt de bosjes ingesleurd en daar op de grond gesmeten. Hier fiets volgt. “Opstaan!” Roept Esther die de leidster is van de meiden. Als Sabine het niet doet, krijgt ze een schop in de maag. “Blijven liggen, baby!” De meiden trekken haar omhoog en stompen meerdere keren haar maag. “Als je gaat schreeuwen dan krijg je meer.” Happend naar lucht probeert Sabine hulp te zoeken bij Lisa door haar te kijken, de jongste van de groep. Die lijkt altijd te twijfelen.

“Haar jas uit en Lisa jij aan!” Sabine ziet hoe Lisa iedereen aankijkt en het liever niet wil. “Waarom ik nu weer! Wil die smerige jas niet aan en ze heeft ziektes en beetjes!” Als de meiden hardhandig de jas bij Sabine hebben uitgetrokken, trekt Lisa onderdruk deze aan na haar jas te hebben uit gedaan. "Niet mijn jas aan dat smerige vod!" Ook de muts van Sabine doet Lisa zuchtend op. “Naar de winkel fietsen, vier blikjes energydrink en wat te eten halen. Zorg ervoor dat dit stuk vuil de schuld krijgt.” Sabine kijkt Lisa aan en Lisa kijkt terug, alsof ze sorry wil zeggen. Lisa pakt de fiets van Sabine en rijd weg. Het duurt lang en de meiden hebben Sabine verder de bosjes ingetrokken. Ze ligt bibberend van de kou op de natte bladeren. De meiden lachen, spugen en trappen als Sabine maar iets wil doen.

Als Lisa terug komt, heeft ze drie blikjes en een zak snoep. “Dat was echt spannend. Bij de kassa vroeg de bemoeial van de kassa of ik Sabine was de grootte zus van Erik. Knikte ja en ze rook vast deze vieze jas! Na betalen van een blikje was ik bijna gepakt door de beveiliger. Die heb ik getrakteerd met flinke hoofdpijn.” De meiden lachen, Lisa doet de jas uit en gooit deze bij Sabine op de grond, ook de muts. “Als je maar iets zegt tegen je ouders of de politie!” De meiden spugen nog een keer naar Sabine en gaan weg.

Sabine durft niets te zegen tegen haar ouders zoals altijd. Ze huilt zachtjes op haar kamer, wrijvend over haar blauwe plekken. Die avond is er bezoek van de wijkagent. “Is dit Sabine bij de kassa en op deze beeld bij de ingang?” Haar moeder kijkt goed naar de camerabeelden, ze herkent de gekleurde muts en bloemetjes jas van Sabine. Huilend en bang bekend Sabine schuld, ze krijgt de zoveelste taakstraf, boete en ook dit keer een aanmelding bij bureau Halt. Halt was er voor probleemjongeren om ze weer op het rechte pad te krijgen. Bovendien moet ze de beveiliger excuses aanbieden. Die kreeg een blik energydrink tegen zijn hoofd toen Lisa deze gooide om weg te komen.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Reacties van:
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
   Elsbeth Boom · 1 months ago
   Het klopt dat ook mn het geweld door meiden sterk is toegenomen. arm kind.
   Jammer dat haar moeder niet meer doorvraagt. maar ja, zo gaat het ook vaak.
   [tip: haar moeder is toch alleenstaand? aan het einde krijgen 'haar ouders' bezoek van de politie ...]
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  1 Commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 395
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

The science of getting rich - Wallace D. Wattles

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.