Korte verhalen

55 woorden verhalen op Schrijverspunt
  • kort verhaalHet korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

    De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

    Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.
  • meedoenWil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis).Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

ONMIDDEL?IJKE TERUGBETALING

Mijn naam luidt Clara Griep. Mijn echtgenoot heet Daan. We hebben een meningsverschil. Ik zal vertellen waarover:

Douglas Adams, mijn favoriete auteur, definieert ‘menselijk geluk’ als de uitwisseling van gekleurde papiertjes. Hij bedoelt geldverkeer. Mijn partner en ik hebben na 43 jaar samenwonen heel weinig van zulke papiertjes verzameld.

Twee jaar geleden ontving ik een oproep om mijn vorige auto conform de Nederlandse wet te laten keuren bij een erkend garagebedrijf. Zo’n keuring heet APK en de verantwoordelijke overheidsinstantie wordt doorgaans RDW genoemd. Die instelling ziet toe op naleving van de regels en geeft daarover op de website uitleg door middel van de folder APK: uw rechten en plichten. Zo wist ik ‘precies’, wat ik moest doen en laten- beloofden ze mij. Ik las de tekst en liet de auto keuren.

Het voertuig voldeed niet en moest ter plekke gesloopt worden. Dus kocht ik een andere. De autohandelaar regelde de autoverzekering. Daarbij vergat hij om mij een vrijwaringsbewijs voor het afgekeurde voertuig te verstrekken. Zo bleef ik officieel eigenaar van een onverzekerde auto en bijgevolg strafbaar. Mij werd door de RDW een dwangsom opgelegd van 400 euro. Toen ik me beklaagde bij de garagehouder, toonde hij begrip: “Sorry! Ik zal de helft vergoeden.” Dankbaar accepteerde ik zijn aanbod en excuses. Berustend voldeed ik het verschuldigde bedrag.

Daar dacht mijn echtgenoot anders over. Hij schreef koppig drie bezwaarschriften naar het onvermurwbare Openbaar Ministerie. Wees vergeefs op het absurde van de situatie. Waarom moest men zich indekken tegen verkeersongelukken met een sloopauto? Hij hamerde en passant op feitelijke onjuistheden en taalblunders in het voorlichtingsmateriaal. Fulmineerde als een predikant. Smeekte als een bedelaar. Woonde zelfs een rechtszitting bij in de provinciehoofdstad. Het baatte niet. De rechter oordeelde: “Regels zijn regels. Om de wet te veranderen moet u zich tot de wetgever wenden. Onwetendheid is geen verzachtende omstandigheid. Daarvoor betaalt u leergeld. Wel mag u in hoger beroep gaan.”

Verbitterd keerde mijn echtgenoot huiswaarts. Hij klemde de kaken stijf opeen, waardoor zijn bovenlip niet bibberde. Nog één maal volgde hij het spoor terug. Opnieuw bekeek hij de website van de RDW en ontdekte iets merkwaardigs: De oude spelfout ‘onmiddelijk’ was verbeterd. Ja, alle eerder geconstateerde onjuistheden waren verdwenen. Hij vloekte hartgrondig: “Ajehot!” Daarop produceerde hij namens mij zijn vierde vlammende brief. Over het resultaat mochten we beiden tevreden wezen. En met een kort citaat kan elke autobezitter wellicht zijn of haar voordeel doen:

‘Mijn kritiek op vorm en inhoud van de APK-folder blijkt onverkort te zijn overgenomen door de RDW. De website is compleet herzien. De Dienst maakt er niet langer een geheim van, dat elke auto- afgekeurd of niet- verzekerd dient te wezen. Ik zie dit als een impliciete schuldbekentenis. Tijd, dat ik vorstelijk beloond word voor mijn correctiewerk.’

Gisteren ontvingen we de betaalde boete terug (‘wegens bijzondere omstandigheden’).

Er is echter een minpuntje: Daan wil de autoverkoper met wie alle ellende begon, verdorie, doodleuk 200 euro terugbetalen. Sedertdien praten wij niet meer met elkaar.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 145
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Meer schrijfactiviteiten