Korte verhalen

55 woorden verhalen op Schrijverspunt
  • Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

    De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

    Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.
  • Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

ONGERIJMD WEERZIEN

Vandaag reist ze voor het eerst sinds decennia weer eens met de trein. Veel is veranderd bij de spoorwegen- nog afgezien van de prijs van vervoersbewijzen. Het isolement van de reizigers is bijna volmaakt. Men heeft oordoppen in, tuurt naar laptops of speelt met mobieltjes. Geen rookcoupés meer. Geen balorig kindergeklepper met de op armleuningen bevestigde, zilverkleurige asbakken. Er zijn tegenwoordig zelfs ‘stiltecoupés’. En alsof dat niet genoeg is, staan de meeste banken niet tegenover, maar achter elkaar. Ook dat schept afstand.

Terwijl mevrouw Zuidema haar make-up bijwerkt, bespeurt zij in het zakspiegeltje aan de andere kant van het gangpad, naast zich, een jonge vrouw met een opengeslagen boek- inderdaad: een koptelefoon half zichtbaar onder het lange golvende haar. Een luchtpostenvelop, die als bladwijzer heeft gediend, ligt half op de zitting. Hij valt en dwarrelt naar haar toe. De ander merkt niets. Mevrouw raapt hem op. En leest de naam van de geadresseerde: U. Griep. Het verleden snelt naderbij, haalt haar in en voert haar terug:

*

De zware koffer schoof ze in het bagagenet boven de groene zitplaats. Ze plofte tegenover een man met naast het raam een kind. Aanvankelijk dacht ze, dat het een vader was met zijn zoontje van een jaar of viervijf. Tot zij zich realiseerde, dat het kind een maillot op het hoofd droeg. De benen waren ‘vlechten’, want rond de voeten zaten rode haarelastiekjes. Een meisje dus.

Het tweetal besprak de wereld daarbuiten. “Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet. De kleur is blauw.”

“Lucht.”

“Ja, nou jij, Beertje.”

“Ikzieikzieikzie … groen.”

“Het gras.”

“Zijn we er al?”

“Nog lang niet. Straks krijgen we Delft. Dat is bijna de helft.”

“Ha-ha, dat rijmt.”

“Maar eerst komt Den Haag. Of nee, wij komen in Den Haag.”

“Wat is dat?”

De vader antwoordde misleidend: “In Den Haag daar woont de graaf.”

“Op onze school kwam laatst een graaf. Die maakte foto’s.”

“O?”

“Ik weet ook een gedicht: Moeder is goeder.”

Lichte teleurstelling: “Ah… Maar ‘goeder’ is geen bestaand woord. Moet ‘beter’ wezen. Kijk, een molen met draaiende wieken. En daar nog een. Laten we molens tellen.”

“Ik kan al tot tien tellen in het Engels: Wantoesrieforfaifsikseet-eh-sevvennainten.”

Jettie Zuidema mengde zich in hun gesprek: “Wat knap van jou.”

“Lange haren, hè?” Het meisje schudde haar ‘vlechten’ even. Trok de maillot los. Blonde krulletjes kwamen tevoorschijn. Ze zette vlug de maillot weer goed.

“Hoe heet je?”

Het kind deed verlegen.

“Mevrouw, mag ik ons voorstellen? Daan Griep. En dit is Ursula. Kunt u twee minuten op mijn dochter letten. Ik moet …” Hij aarzelde. “… mijn handen wassen.” Hij verdween richting toilet.

Om het ijs te breken wees Jettie door het raampje naar een ander baanvak. “Kijk, een goederentrein!”

Het meisje piekerde. Het gezichtje klaarde op: “Goedere trein moet betere zijn!”

*

Iemand tikt haar op de arm. Mevrouw Zuidema schrikt op- plots een kwart eeuw ouder. Verward legt ze de lichtblauwe envelop in de zwijgend uitgestoken hand van haar medepassagier.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 136
(Gemiddelde waardering 3.5 met 2 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

M'n eerste liefje (VI)

nov 13, 2019 Kort verhaal Hans Van Battel

Koen

nov 12, 2019 Poëzie Dorine Van der Marel

Scheeloogje.

nov 09, 2019 Kort verhaal Pieter Wouter Broekharst

Meer schrijfactiviteiten