Henk van Duuren

Noodzakelijk kwaad

© Henk van Duuren op 23.01.2023.

Elke werkdag start op dezelfde tijd en volgens een vast protocol. Op weg naar kantoor rijd ik één route, om kwart over acht een eerste bakje koffie en vijftien minuten later beginnen de werkzaamheden. Ik vraag me wel eens af of ik daar uniek in ben, ik denk van niet. De dagelijkse autorit bewijst mijn gelijk. De krantenjongen, het rossige meisje bij de verkeerslichten, de thuishulp in uniform en de fietsende groep schoolgaande jeugd kom ik nagenoeg iedere keer op dezelfde tijd en plek tegen. Ze passen en horen in mijn patroon van de ochtend.   
     

Sinds kort is daar een element aan toegevoegd, een hardloper. Op de weg naast het park passeer ik een bejaarde man die jogt met een sloffende gang. Zijn houding is gebukt en zijn gezicht staat altijd op onweer, het chagrijn spat ervan af. Iedere doordeweekse dag tref ik deze, zichzelf kwellende jogger. Het intrigeert me, het maakt me ongekend nieuwsgierig. Wat bezielt deze man om rond te lopen als een geslagen hond, zonder plezier en dat elke dag? Kon ik het hem maar vragen.

Geheel onverwacht doet die gelegenheid zich voor. Op een zaterdagmiddag zie ik hem bij het hertenkamp op een bankje zitten. Ontspannen, genietend van het zonnetje en een milde lach op zijn gezicht. Ik ga naast hem zitten. “Uw gezicht komt me bekend voor!” merk ik op en hij kijkt me verbaasd aan. “Loopt u niet dagelijks al heel vroeg hard in de buurt van het park?” Hij lacht gemelijk en antwoordt: “Noem het maar joggen, want hard gaat het niet!”

Meteen betrekt zijn gezicht. De vrolijkheid is verdwenen. “En ik vind het vreselijk om te doen, maar je moet wel eens wat!” komt er wrang uit. “Kijk, ik ben een Bourgondiër en zo leefde ik ook. Ik houd van wijntje, Trijntje en mooie diners. Het deed me bijna de das om. Veertig kilo te zwaar en last van hart en longen. De boodschap van de medisch specialist was klip en klaar: zo doorgaan en vroeg sterven of afvallen en meer bewegen met een hogere leeftijd in het verschiet. Ik ben direct op dieet gegaan en dwing me iedere ochtend, behalve het weekend, om van half acht tot acht uur te joggen. Dan heb ik het maar weer gehad en hik ik er de hele dag niet tegen aan.”

Ik vraag hem wat hij dan in het weekend doet. Zijn gezicht klaart op. “Niets, luieren, tv kijken, bank hangen en zondags uitgebreid eten met familie of vrienden. Weet je, eens een Bourgondiër, altijd een Bourgondiër!” zegt hij met volle passie. Wat volgt is een geanimeerd gesprek en een warm afscheid. ’s Maandags passeer ik hem weer in de buurt van het park, toeter, hij stopt, zwaait met beide handen en toont me een brede lach!

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 40
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Jock Row 1: Hot Jocks - Sara Ney

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.