Hans Van Battel

Nieuwjaarskadootje

© Hans Van Battel op 31.12.2022.

We hadden afgesproken geen nieuwjaarkadootjes voor elkaar te kopen.
Na het lekkere oudejaarsetentje omhelsden we elkaar.
“Jij bent mijn kadootje”, fluisterde ik haar toe.
“O ja? Dat moet je me dan es helemaal van naaldje tot draadje uitleggen!”, en keek me verwachtingsvol aan.
Ik droomde even weg in haar ogen en stak van wal.
 
“Weet je nog? Die miezerige dag? ‘Grijze shit’ zou onze leraar Digitale Fotografie het noemen. Zowat al onze foto’s van deze vogelshoot verzopen erin. Het was zo koud dat onze vingers gevoelloos werden. M’n jas was stuk gescheurd toen ik uitgleed op het kletsnatte gras en ik kwam ik er te laat achter dat de settings op m’n camera verkeerd stonden. Erg frustrerend allemaal.”
“Mmm… Ik zag er ook niet op m’n best uit, wel?”
“Nee, je was net een verzopen kieken tussen al die roofvogels. Toen we thuiskwamen haalde ik al m’n foto’s door Photoshop, maar moest de één na de andere in de prullenmand gooien: bewogen, onscherp, onderbelicht, verkeerd diafragma gebruikt, verkeerd standpunt ingenomen… Van veel vogels die langs ons heen waren gescheerd had ik net te laat de ontspanknop ingedrukt, met als gevolg een stapel foto’s van vogelstaarten en grijze luchten.”
“Eh ja…, wil je nu zeggen dat ik als verzopen kip jouw kadootje ben?”
“Nee, tuurlijk niet, wacht nu effe. Tussen dat rijtje zat die ene foto. Weliswaar getrokken met een te trage sluitertijd, maar precies daardoor wolkten de vleugels prachtig op. Na wat gesleutel in Photoshop kwam er een waar juweeltje tevoorschijn! Ik was dolgelukkig!”
“Ja, ok, die foto heb je me laten zien. Knap werk! Ook al was het meer geluk dan wat anders. Maar hoe pas ik als kado in dit gevogelteverhaal?”
Ik wachtte even, haar diep in de ogen kijkend.
“Wel, telkens ik aan jou denk, is het alsof die ene foto opduikt. Jij maakt alles goed.” 
Daar moest ze even bij gaan zitten. Na een minuutje denken kwam het er wat aarzelend uit: “Dus ik ben een verzopen kip die gephotoshopt moet worden?” 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 75
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Hoe sla je een Hufter aan de Haak 2: De onvoldoende - Sara Ney

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.