Voor schrijvers, door schrijvers
963 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen.
 
KLIK HIER om naar flitsverhalen te gaan.
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

166 Hits

Publicatie op:
Neologismen

In de Corona-epidemie worden nieuwe woorden snel normaal. Zo is er de intelligente lockdown, de teststraat en de anderhalvemetersamenleving. Ik kreeg te maken met de ‘Coronaspuger’.

De politie belt me. Een man heeft in de trein een conducteur in het gelaat gespuugd. Onsmakelijke details worden zonder terughoudendheid door de telefoon gegooid: ‘een volle klodder, recht in zijn gezicht’. Ik schrijf het letterlijk zo op.

Bespuugd worden was nog niet zo lang geleden levensgevaarlijk. Maar in Nederland is tuberculose, ‘de vliegende tering’ verdwenen. Er is altijd ook een kans op besmetting op hepatitis B, maar daarvoor moet je je best doen: er is ‘zichtbaar met hepatitis-B bloed verontreinigd speeksel’ nodig in je oog, of in je mond, of in een wond. Mensen met een publieke functie zijn bovendien gevaccineerd tegen hepatitis B, en daardoor tegen besmetting beschermd. Zo was bespuugd worden tot voor kort nog steeds heel krenkend - en hoogst onsmakelijk - maar niet gevaarlijk.

In Coronatijden kan bespuugd worden opeens weer levensgevaarlijk zijn. Dus kan aan de spuger nu ‘zware mishandeling’ of zelfs ‘poging tot doodslag’ ten last worden gelegd. Dat is toch andere koek. De bewijslast lijkt mij ingewikkeld: toon maar eens aan dat de conducteur juist bij déze bespuwing zijn Corona opliep, en niet toen hij zijn boodschappen deed in de supermarkt. Maar misschien is de besmetting van de conducteur wel eenvoudig wettig en overtuigen’ terug te voeren op die éne individuele klodder van de Coronaspuger. Ik weet het niet.

Ik bel mijn collega van Infectieziektenbestrijding bij de GGD. De Coronaspuger wordt binnen het uur getest, in de verhoorkamer op het politiebureau, door het mobiele GGD-Corona-test-uitruk-team. Morgen is de uitslag van de test bekend. Dan weet de conducteur of hij zich zorgen moet blijven maken. Dan weet de spuger of hij zich zorgen moet gaan maken. Ik hoop voor beiden dat de uitslag goed is.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Neologismen"

02.10.20
Feedback schrijfkwaliteit
Leuk verhaal! Een opmerking: wettig en overtuigend (met een d)
  • Waardering schrijfkwaliteit
    100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

  • Dovemansoren (302) Asko De vries robles 16-04-2020

    Steeds vaker bekruipt mij een unheimlich gevoel, alsof mijn schrijfsels aan dovemansoren zijn besteed. Vulsels voor mijn  mannelijk ego, verlengstuk van... “Pfff,heb je hem weer,” zei mijn beste...

    Lees meer: Dovemansoren