Korte verhalen

55 woorden verhalen op Schrijverspunt
  • Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

    De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

    Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.
  • Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

nein, es gibt keine Flappen

‘Mevrouw Jitka, u kunt de gebaksvorkjes weer meenemen, er is vandaag geen taart te verdelen!’
‘No, there are no flaps, no flaps at all. Nein, es gibt keine Flappen. Non, il n’y a pas des flappes’ grapte de notaris guitig na beperkte voorlezing van het uit te voeren testament.

Het werd in één keer doodstil aan tafel. Je kon werkelijk een erfgenaam horen vallen en die vallen nooit stil, maar meestal erg lawaaiig. De opgetrommelde familie was met grote stomheid geslagen. Hè wat? Dat was raar. Geen flappen, maar hoe kon dát nou?

Ze hadden elkaar in geen jaren gezien, zoals dat tegenwoordig gebruikelijk is. In het bejaardenhuis kwam z’n familie eigenlijk ook nooit meer op bezoek, daar hadden ze écht geen tijd voor en dat had allemaal toch geen zin meer want die ouwe was knetterknal dement en lag al zo lang te kwijlen en op apegapen. Maar nu zijn ze er allemaal wel om de verwachte vette buit te verdelen. Maar geen flappen en dus geen buit? Viel dat even vies tegen.
‘En ook misschien niet een paar knapperige flapkes, gewoon voor de gezelligheid?’ vroeg oom Jan brutaal. ‘Of wat kleine flapjes dan, want anders zijn we hier helemáál voor nixnul gekomme gebenne!’

Tja, moderne erfgenamen durven dat vandaag de dag allemaal maar mooi te zeggen, dat was vroeger toch echt anders. Tja, geld en vooral gratis geld haalt de beste eigenschappen bij een mens naar boven. Dat waren de woorden die hij dagelijks hoorde op kantoor toen hij zelf nog kandidaats was, mijmerde de notaris.


Ik zat erbij als getuige, luisterend naar het drukke gepraat van deze familie. Ik zei het al, ze hadden elkaar lang niet gezien en gesproken en ik dacht, zo word ik later dus óók verdeeld, als óók ik er niet meer ben, als óók ik met bekende bestemming ben vertrokken.

Himmeldonnerwetter, dat wordt straks nog lachen. Ik wou dat ik die verhitte koppen kon zien, dat ik dát moment na mijn eigen levensdood nog live zou kunnen meemaken. Of anders in uitzending gemist als ik op dat moment onverwachts verhinderd ben.
‘En nee, u kunt na afloop ook niet naar het casino gaan om te proberen de erfenis te verdubbelen. Dat is natuurlijk jammer. En hierbij sluit ik deze vergadering of had u al een speeltafel gereserveerd?’
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 132
(Gemiddelde waardering 3 met 1 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

De pedante Peugeot

nov 01, 2019 Cursiefje Dorine Van der Marel

Meer schrijfactiviteiten