• images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Tekst inzenden:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen zie je een knop om je artikel in te zenden. Door op die knop te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst! Ook vervolgverhalen e.d. zijn niet toegestaan en verwijderen we.
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

Napoleon Bonaparte.

Publicatie: 23 december 2020
 
Er worden bijna elke dag nieuwe kortverhalen gepost op Schrijverspunt. Waarschijnlijk omdat Covid nog steeds heerst en er voor de brave burger niet veel rest dan wandelen, T.V. kijken en... een verhaal pennen. 
Misschien wel één van de weinige positieve wendingen van de pandemie. 
Dus heb ik, een reisverslag dat ik nog had, omgedoopt tot kort verhaal en gepost op het forum. 
Na de eerste golf heb ik dit jaar een weekje vakantie gehad op het Franse eiland Corsica. Ik ben een die hard hiker en dan is Corsica een fantastisch avontuur. De reis erheen is al een belevenis. De ferry vanuit Toulon richting Bastia, dan per spoor en uiteindelijk te voet. 
Corsica is adembenemend van natuur, ruw en groen, en trektochten zijn er erg populair. Er is de beruchte GR 20 wandelroute die loodzwaar is en enkel voor serieus geoefende hikers. Wij doen die nog wel een andere keer. 
Het eiland heeft nog verschillende andere toeristische troeven. Een paar bijzondere mooie steden, Bonifacio, Calvi en Corté. De Genuese torens en bruggen overal verspreid. Corsica is 5 eeuwen overheerst door Genua, toen een wereldmacht. 
En er is Ajaccio. 
Als hoofdstad stelt het helemaal niks voor maar het is de geboorteplaats van de bekendste inwoner, Napoleon Bonaparte. 
De kleine generaal werd hier geboren in 1769 en is eigenlijk de enige bekende Corsicaan uit de geschiedenis. 
Hij bracht zijn ganse jeugd en zijn schoolse opleiding hier door en vertrok op 16 jarige leeftijd naar het vasteland. Vol ambitie om het te maken. En het maken deed hij. Hij schopte het van Luitenant tot Generaal tot Consul. Van Koning tot Keizer van Frankrijk. Hij regeerde bijna heel zijn carrière over de lage landen. Wij kennen hem allemaal van Waterloo, de gekke hoeden en zijn zoektocht naar zijn portefeuille. 
Maar hier kennen de locals hem vooral om zijn scheefpoeperij. 
De " Leon " was 2x gehuwd. Met Marie Louise en Joséphine, had een zoon, Napoleon II, maar hield er tal van courtisanes op na. 
Vooral de dames uit de hofhouding van zijn first lady waren erg in trek bij hem en de gelijkenis met Mart Smeets dringt zich op. Men begeert wat men dagelijks ziet. ( Gepikt van Hannibal Lecter. ) 
Anticonceptie en Durex waren schaars in die tijd dus na enige tijd liepen er door de paleisgangen kleine, in gekke kniebroeken geklede soldaatjes rond met hun hand in de binnenzak van hun vest. 
Alhoewel hij klein van gestalte was had hij bij het zwakke geslacht een stevige reputatie. 
Blijkbaar was zijn keizerlijk lid bijna een derde been en werd hij dan ook in de volksmond " Bonapaard " genoemd. 
Hij is echter nooit meer naar Corsica weergekeerd doch in en rond de hoofdstad, en op gans het eiland, herinneren talloze beelden op markten en pleinen ons aan hem. 
Ook de Franse toiletten zijn een eerbetoon aan hem. Deze zijn zó gemaakt dat het heel moeilijk is om naast de pot te pissen. 
Hij stierf op het eiland Sint Helena in 1821. 
En zo kijk je ineens heel anders naar zo'n historische figuur. Let wel, dit wordt allemaal beweerd. Of het geschiedkundig waar is?
Maar, het wordt hier mooi verteld en de Corsicanen zijn er zelfs een beetje trots op. 
Dus, waarom niet. 
 
P.z.Wever.
WAARDERING

HITS

323

Artikel aangepast: 23-12-2020

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
23.12.20
Feedback:
Mooi verhaal!
Show more