Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

164 Hits

Publicatie op:
Napoleon Bonaparte.
 
Er worden bijna elke dag nieuwe kortverhalen gepost op Schrijverspunt. Waarschijnlijk omdat Covid nog steeds heerst en er voor de brave burger niet veel rest dan wandelen, T.V. kijken en... een verhaal pennen. 
Misschien wel één van de weinige positieve wendingen van de pandemie. 
Dus heb ik, een reisverslag dat ik nog had, omgedoopt tot kort verhaal en gepost op het forum. 
Na de eerste golf heb ik dit jaar een weekje vakantie gehad op het Franse eiland Corsica. Ik ben een die hard hiker en dan is Corsica een fantastisch avontuur. De reis erheen is al een belevenis. De ferry vanuit Toulon richting Bastia, dan per spoor en uiteindelijk te voet. 
Corsica is adembenemend van natuur, ruw en groen, en trektochten zijn er erg populair. Er is de beruchte GR 20 wandelroute die loodzwaar is en enkel voor serieus geoefende hikers. Wij doen die nog wel een andere keer. 
Het eiland heeft nog verschillende andere toeristische troeven. Een paar bijzondere mooie steden, Bonifacio, Calvi en Corté. De Genuese torens en bruggen overal verspreid. Corsica is 5 eeuwen overheerst door Genua, toen een wereldmacht. 
En er is Ajaccio. 
Als hoofdstad stelt het helemaal niks voor maar het is de geboorteplaats van de bekendste inwoner, Napoleon Bonaparte. 
De kleine generaal werd hier geboren in 1769 en is eigenlijk de enige bekende Corsicaan uit de geschiedenis. 
Hij bracht zijn ganse jeugd en zijn schoolse opleiding hier door en vertrok op 16 jarige leeftijd naar het vasteland. Vol ambitie om het te maken. En het maken deed hij. Hij schopte het van Luitenant tot Generaal tot Consul. Van Koning tot Keizer van Frankrijk. Hij regeerde bijna heel zijn carrière over de lage landen. Wij kennen hem allemaal van Waterloo, de gekke hoeden en zijn zoektocht naar zijn portefeuille. 
Maar hier kennen de locals hem vooral om zijn scheefpoeperij. 
De " Leon " was 2x gehuwd. Met Marie Louise en Joséphine, had een zoon, Napoleon II, maar hield er tal van courtisanes op na. 
Vooral de dames uit de hofhouding van zijn first lady waren erg in trek bij hem en de gelijkenis met Mart Smeets dringt zich op. Men begeert wat men dagelijks ziet. ( Gepikt van Hannibal Lecter. ) 
Anticonceptie en Durex waren schaars in die tijd dus na enige tijd liepen er door de paleisgangen kleine, in gekke kniebroeken geklede soldaatjes rond met hun hand in de binnenzak van hun vest. 
Alhoewel hij klein van gestalte was had hij bij het zwakke geslacht een stevige reputatie. 
Blijkbaar was zijn keizerlijk lid bijna een derde been en werd hij dan ook in de volksmond " Bonapaard " genoemd. 
Hij is echter nooit meer naar Corsica weergekeerd doch in en rond de hoofdstad, en op gans het eiland, herinneren talloze beelden op markten en pleinen ons aan hem. 
Ook de Franse toiletten zijn een eerbetoon aan hem. Deze zijn zó gemaakt dat het heel moeilijk is om naast de pot te pissen. 
Hij stierf op het eiland Sint Helena in 1821. 
En zo kijk je ineens heel anders naar zo'n historische figuur. Let wel, dit wordt allemaal beweerd. Of het geschiedkundig waar is?
Maar, het wordt hier mooi verteld en de Corsicanen zijn er zelfs een beetje trots op. 
Dus, waarom niet. 
 
P.z.Wever.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Napoleon Bonaparte."

23.12.20
Feedback:
Mooi verhaal!
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig