Voor schrijvers, door schrijvers
964 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen.
 
KLIK HIER om naar flitsverhalen te gaan.
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

75 Hits

Publicatie op:
Naar het rusthuis
Zes uur in de morgen Leontine is al klaarwakker, ze ligt te piekeren, vandaag vertrekt ze naar Home Azalea een splinternieuw huis voor ouderen. Langzaam trekt ze de dekens weg en komt uit bed.
Ze is reeds 5 jaar weduwe, en net 84 jaar geworden, ze kan het alleen zijn niet meer aan. Straks komt haar dochter Emma om haar naar het Home te brengen. Leontine zucht en zet voor de laatste keer koffie in haar eigen huisje, een boterham kan ze niet door haar keel krijgen weemoed overvalt haar, was Cyril hier nog maar, dan zou alles anders zijn.
Op hetzelfde tijdstip staan Irma en Willy ook vertrekkensklaar om naar Home Azalea te rijden, zij kijken er al echt naar uit, zij hebben immers al heel veel positieve commentaren horen vertellen over het zorgtehuis. Ze kijken nog even achterom naar hun huisje, om dan weg te rijden een nieuwe toekomst tegemoet.
Tien uur, er wordt gebeld, langzaam slentert Leontine naar de voordeur en begroet ze haar dochter Emma. Deze heeft al vlug in de gaten in welke stemming haar moeder verkeerd. Ze zal hier eens korte metten mee maken denkt zij.” Wel mama ben jij nu niet blij, dat vanaf nu alles voor jou geregeld zal worden? Maak je maar geen zorgen het zal allemaal goed meevallen. Kom, kijk eens heel goed rond of je al je spulletjes mee hebt”. Eindelijk valt de deur achter Leontine in het slot. Ze kan niet verhinderen dat er toch nog een traantje vloeit.
Ze hebben nog een lange weg te rijden, Home Azalea ligt midden in de bossen, Zonnebergen heet het dorpje of zoiets. Emma heeft toch wel een beetje medelijden met haar moeder, zij voelt ook net hetzelfde, want nu is ze haar ouderlijk huis voorgoed kwijt, het huis waar ze zovele jaren gelukkig was, samen met haar twee andere zussen. Ze wou oorspronkelijk haar mama bij zich halen, maar haar partner Jan had heel wat bezwaren, zij werken nog beiden voltijds, en haar mama zou daar dan tenslotte ook heel veel alleen zijn. Dus een verblijf naar het Home was de beste keuze volgens hem.
Eindelijk, na een rit van twee uur zien ze in de verte een heel groot modern gebouw verschijnen. Het bestaat uitsluitend uit een blauwe steen, het lijkt op een hotel zoals je het in de boekjes ziet. Maar dan nog veel mooier.
“Nou, moeder hier zou ik het ook best een tijdje uithouden” zegt Emma. Leontine is nu ook wel reuze benieuwd hoe het vanbinnen eruit zal zien. Beiden stappen de wagen uit en doorkruisen een gigantische bloementuin, met als kers op de taart een hele mooie waterval, dat geluid klinkt als muziek in hun oren.
Overal staan witte ligzetels geplaatst, geen banken maar echte strandzetels, bedekt met streelzachte gestreepte kussens.
Leontine heeft ogen te kort, om al het nieuwe in zich op te nemen Ze denkt, misschien valt het hier toch nog mee.
Bij de ingang gekomen, zien ze nog net een ouder koppel binnengaan. Aan de receptie horen ze hun namen, Irma en Willy, zo te zien zijn ze een heel enthousiast
koppel. Ze draaien zich dan ook onmiddellijk om en begroeten Leontine alsof zij elkaar al jaren kennen. Ze worden allemaal begeleid door een heel sympathiek jong meisje. Hun kamers liggen toevallig vlak naast elkaar, een prachtig uitzicht streelt hun ogen. Na een laatste hartstochtelijke knuffel neemt Emma met een gerust hart afscheid van haar moeder.
De nieuwe bewoners krijgen nog vlug een kopje koffie met een lekkere zelfgebakken appeltaart, dat is een uitstekend begin, denkt Leontine.
“Nu is het tijd om jullie even wegwijs te maken in ons tehuis” zegt Ann het jonge meisje. Ondertussen zijn er nog een viertal nieuwe bewoners bijgekomen, ze hebben allemaal gemengde gevoelens. Leontine valt van de ene verbazing in de andere, overal ziet ze stralende gezichten om haar heen. Uiteindelijk komt ze in haar eigen kamer terecht, van kamertje is nauwelijks sprake, deze bestaat uit een gezellige zithoek, een grote TV, staat te pronken in het midden van de kamer een FLAT of hoe noemen ze dat ook weer denkt Leontine De volgend deur heeft toegang tot een klein maar knus keukentje, met alles erop en eraan. Verder ontdekt Leontine haar eigen badkamertje, een bubbelbad staat te wachten op haar nieuwe bewoonster. Alles is gemaakt uit een mooie, marmeren steen. Voorzichtig gaat zij even met haar vingers over de glinsterende spiegel, alles is hier even clean.
Volledig onder de indruk belandt Leontine in haar slaapkamer, deze lijkt wel uit een sprookje te zijn ontsnapt. Een lichtblauwe kleur overheerst, ze wordt er helemaal rustig van. Naast de slaapkamerdeur ontdekt ze een rode knop, waarschijnlijk voor noodgevallen denkt Leontine, toch kan ze de verleiding niet weerstaan om deze uit te proberen. Tot haar grote verbazing komt er opeens een hele lieve robot de kamer binnen, hij kent ook reeds haar naam,” wat kan ik voor je doen vraagt hij “. Leontine denkt nu echt in een sprookjeswereld terecht gekomen te zijn. Ze weet niet wat haar overkomt. Maar alle negatieve gedachten zijn voorgoed uit haar hoofd. Moe van alle emoties gaat Leontine zo haar eerste nacht slapen.
De volgende dag, stipt om 8 uur wordt Leontine gewekt door een bel met een vrolijk melodietje. Ze gaat op het geluid af en komt Irma en Willy tegen, zij zijn net zoals Leontine helemaal ondersteboven van alle nieuwe indrukken.
Gezamenlijk nemen ze plaats naast de andere bewoners, die hen allemaal welkom heten. Het ontbijt bestaat uit een buffet van allerlei lekkere dingen, fruit, cornflakes, koffiekoeken een eitje, niets ontbreekt er. Leontine maakt kennis met Mieke en Marie na het ontbijt nemen zij haar mee naar het zwembad.
Leontine komt ogen tekort, zij ontdekt daar een sauna, een massagetafel en verderop staat er een kleine, knusse bar. Daar staan al een paar bewoners te nippen aan hun drankje.
Leontine denkt nu niet meer aan haar huisje, ze is volledig overdonderd van al het nieuwe, al het mooie, het is helemaal anders dan ze het zich voorgesteld had.
Ook Willy en Irma beleven alles intens, zij hadden niets anders verwacht, zij waren reeds goed ingelicht.
De volgende dag belt Leontine naar haar dochter, ze ratelt aan één stuk door, Emma kan haast niet aan het woord komen.
Met een gerust hart legt zij de telefoon neer.
 
 

&caption=www.schrijverspunt.nl" class="popup" onClick="ga('send', 'event', 'socialshare', 'click', 'facebook');"> facebook
 • twitter
 • In het bos 

  ziet het zwart van de mensen

  blind voor de kleurenpracht,


  in het oude normaal

  nooit een seizoenskaart

  voor woudlopers overwogen


  Influencers betogen,

  bomen over die eikels

  daar in Den Haag,

   

  nemen geen blad voor hun mond

  beseffen niet dat hoge bomen

  de meeste wind vangen,

   

  dat zij voor ons

  kastanjes uit het vuur halen,

  en ze voor ons poffen

   

  complotdenkers

  schieten hier

  als paddestoelen uit de grond

   

  als ratten uit holen,

  de bakermat van ziekmakers

  uit een te vroeg geboren winter

   

  beseffen niet dat 

  bakerpraatjes 

  sneller waaien 

   

  dan dat 

  herfstblaadjes 

  de grond bezaaien

   

  wat je zaait, zul je oogsten

 • %0A%0Ahttps://www.schrijverspunt.nl/poezie-gedichten/haagse-herfst%0A%0A" onClick="ga('send', 'event', 'socialshare', 'click', 'email');"> email
 • instagram
 • In het bos 

  ziet het zwart van de mensen

  blind voor de kleurenpracht,


  in het oude normaal

  nooit een seizoenskaart

  voor woudlopers overwogen


  Influencers betogen,

  bomen over die eikels

  daar in Den Haag,

   

  nemen geen blad voor hun mond

  beseffen niet dat hoge bomen

  de meeste wind vangen,

   

  dat zij voor ons

  kastanjes uit het vuur halen,

  en ze voor ons poffen

   

  complotdenkers

  schieten hier

  als paddestoelen uit de grond

   

  als ratten uit holen,

  de bakermat van ziekmakers

  uit een te vroeg geboren winter

   

  beseffen niet dat 

  bakerpraatjes 

  sneller waaien 

   

  dan dat 

  herfstblaadjes 

  de grond bezaaien

   

  wat je zaait, zul je oogsten

 • " class="popup" onClick="ga('send', 'event', 'socialshare', 'click', 'linkedin');"> Linkedin
 • Printen
 • Whatsapp
 • Feedback voor schrijfactiviteiten

  Review voor: "Naar het rusthuis"

  07.03.21
  Feedback schrijfkwaliteit
  Mooi verhaal. Je laatste zin kwam voor mij wel wat uit de lucht vallen. Boodschap van je verhaal is dat als mensen goed geïnformeerd zijn op een grote verandering in hun leven ze met minder schrik deze verandering tegemoet kunnen gaan?
  • Tevredenheid over de schrijfkwaliteit
   80%
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Stientje Van de walle 08.03.21
   Dag Maryse bedankt voor het lezen van mijn verhaal. De laatste zinnen waren niet gekopieerd. Nu wel.Groetjes Christine

  Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

  • Kakkerlak (337) Martin Reekers 19-04-2020

   Kakkerlak had het zwaar. Ze was tot de overtuiging gekomen dat ze een fors imagoprobleem had. Ze werd met voeten getreden. Letterlijk! Overal waar ze haar gezicht liet zien probeerde men haar dood...

   Lees meer: Kakkerlak