Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

202 Hits

Publicatie op:
Morto
Uit Antilliaanse verhalen.
Morto (1979)
“Is Curaçao nou echt zo’n gevaarlijk eiland Fred? ” Hij keek mij verbaasd aan.
In mijn kleine huisje gelegen in de wijk Abrahams deed de ventilator enorm zijn best om mij enige verkoeling te verschaffen. Dat lukte maar ten dele. Na mijn middagslaapje voelde ik dat mijn kussen nat was van het zweet. Buiten trilde de lucht. De mannetjes cicaden waren druk bezig om met veel lawaai de vrouwtjes te imponeren. Wat een lawaai. In de eerste dagen op Curaçao dacht ik, bij het horen van zoveel lawaai, dat de bouwvakkers aan het werk waren. Toen ik mijn Antilliaanse buren vroeg wie er toch zo aan het boren was, kwamen ze niet meer bij van het lachen.
Terwijl ik in de koelkast naar een biertje zocht, stoorde de tv weer enorm. Op mijn kleine portable kon ik maar twee zenders ontvangen. Curaçao 1 en 2. Veel praatprogramma’s, Spaanse soapseries en bijna elke dag aviso di morto. Verdrietige muziek omlijstte dan dit programma. “Elke dag zoveel moorden?” dacht ik weleens. Zou de hitte de agressie van de Curaçaoënaar parten spelen? Was het wel verstandig geweest om naar Curaçao te verhuizen? Ik zette de tv uit en liep, over een stoffig pad, waar loslopende geiten de weg blokkeerden, naar mijn collega Fred. Fred woonde met vrouw en kinderen op steenworp afstand van me. Ik ging er weleens eten. Fred was net tv aan het kijken, toen opdat moment er weer een uitzending van aviso di morto het tv-scherm vulde.
“Is Curaçao nou echt zo’n gevaarlijk eiland Fred?” Hij keek mij verbaasd aan. “Wat bedoel je Jan.” “Nou elke dag zoveel moorden.” “Moorden?” “Ja, morto betekent toch moorden? Een bulderend gelach galmde door de woonkamer. “Jan, aviso di morto zijn de overlijdensadvertenties hier op Curaçao, meer niet” Op dat moment wist ik even niet waar ik kijken moest. Wat een blunder.curacao
 

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Morto"

30.01.21
Feedback:
Leuk verhaal Jan!
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig