Korte verhalen

55 woorden verhalen op Schrijverspunt
  • Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

    De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

    Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.
  • Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Morgen

Het is weer een dag waarop ik geen vooruitgang heb geboekt, niet veranderd ben, geen beter plan heb dan maar weer plaats te nemen in die eeuwige koffiebar en daar het verkreukelde tientje uit mijn portemonnee aan te breken.

‘Waarom niet vandaag? ', fluistert het stemmetje dat me al weken kwelt.  Dat vreselijk irritante stemmetje dat me 's nachts uit mijn slaap houdt,  het net iets te hoge stemmetje dat ik in het begin niet kon duiden.

Ik zat op de bank bij mijn moeder die koffie aan het zetten was, toen ik het stemmetje voor het eerst hoorde. Ik verstond het niet goed, dacht ook heel even dat mijn moeder iets zei. Maar nee, dat kon niet. Mijn moeders stem klonk heel anders.

'Wat zeg je?', vroeg ik desondanks.

'Ik zei niks', zei moeder.

Ik zou het me wel verbeeld hebben, dus besteedde ik er niet zoveel aandacht aan. Totdat ik 's avonds naar de schuur liep. Het was donker, geen vleugje wind, dus de stilte lag als een benauwde deken over mijn dorp.  Opeens hoorde ik alweer die stem. Ik kon ze niet verstaan.

'Wat zeg je?', vroeg ik.

Geen antwoord.

'Wie ben je?'.

En alweer geen reactie. Totdat ik me realiseerde dat de stem niet van buiten kwam, maar van binnen.

Nu is het stemmetje er weer.

'Waarom niet vandaag?'

'Hoe bedoel je....wat vandaag?' vraag ik geïrriteerd.

Een paar bezoekers van de koffiebar kijken me even aan. Ik voel hun vragende blikken.

'Zet er een streep onder.'

Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hij heeft gemakkelijk praten. Nou ja, hij... ik ben het zelf.

'Je stelt je aan,' zegt de stem weer, 'je komt geen streep vooruit .'

En eigenlijk heb ik gelijk. Ik kan hier blijven zitten, mezelf zielig vinden en zwelgen in mijn zelfmedelijden. Maar dat helpt me niet verder. Ik móet nu verder.

Ik zet mijn rug recht, schuif mijn stoel aan en kijk vol optimisme naar buiten.

Het is lente. De eerste krokussen hebben zich al laten zien. De zon schijnt. Een perfecte dag om een nieuwe start te maken.

Ik haal mijn tientje uit mijn portemonnee en zwaai naar de serveerster.

'Mag ik een dubbele espresso?',  vraag ik.

Ze knikt zwijgend maar vriendelijk.

Ik slaak een zucht van opluchting. Dit is een nieuw begin. Morgen begint de rest van mijn leven. Ik krijg er zin in.

Morgen.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 281
(Gemiddelde waardering 4 met 1 waardering(-en)

Reacties   

Hans Van Battel
0 # Ja! Die schtterende dag van "Morgen"!Hans Van Battel 04-11-2019 11:43
Maar vandaag nog even niet hé... :-)
Melden aan beheerder

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Michelles première

nov 18, 2019 Kort verhaal Antoinette Jarig

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten