Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

'MOOI'

Mooi is het vervolg boek op Porselein.

Dit zijn de eerste twee hoofdstukken.

‘MOOI’

 

sterk….

dat ben je 

 

breekbaar...

dat ben je

 

overweldigend...

dat ben je   

 

verslavend...

dat ben je 

 

mijn ziel...

dat ben je 

 

Dat ben je,... ‘MOOI’

 

 

 

  Hoofdstuk 1

 Met de bul in haar hand rent ze naar haar vader en moeder en broer, oom Alem en tante Betje, Oom Jan en tante Geertje, Sanne en Jochem en natuurlijk oma. Deze klus is geklaard schiet door haar hoofd. Nu naar het echte leven, hoewel haar studententijd erg tof geweest is. Ze laat zich knuffelen en feliciteren. Een mijlpaal    wordt gezegd, Ja, vandaag is het begin van de rest van haar leven.

Emma is de dochter van Anna Broers de kunstenares en oprichter van atelier “MOOI”

Ze is slim en heeft haar verstand goed gebruikt blijkt nu wel. Kunstzinnig zoals haar moeder en oma is zij niet. Het heeft haar vroeger gespeten, maar door haar studie heeft ze anders naar het bedrijf leren kijken. Maken, creëren is maar een deel van de bedrijfsvoering. Goed management dat staat of valt alles mee.Ze gaan naar huis daar geven ze een feestje, daar horen ook cadeautjes bij.

Ze krijgt boeken, een mooie hanger van oma die van haar is geweest, als klap op de vuurpijl krijgt ze van mama en papa een vakantiereis. een week naar Mallorca, Hoera  en ze heeft twee tickets dus kan ze Eva meenemen, haar beste vriendin al sinds jaren.

Emma straalt, ze heeft bereikt wat ze wilde. Afgestudeerd in bedrijfswetenschappen. Nu is ze klaar voor het bedrijfsleven, haar bedrijfsleven ligt hier. Zij gaat naar “MOOI”

Het bedrijf van haar moeder samen met oom Jan en oom Arend.

'MOOI' is een atelier waar hoogwaardig porselein wordt geproduceerd.

In het oude atelier en ook in  het grote atelier, dat al jaren op volle toeren draait. Het grote atelier wordt voor het gemak de ‘Schuur’ genoemd Ze hebben vele vaste klanten in binnen maar ook wat in het  buitenland. Buiten mama, Jan en Arend heeft 'MOOI” een commercieel directeur, Joris van der Molen. Ze verschilt wel eens van mening met Joris over het bedrijfsbeleid. Emma vindt hem ouderwets, modern ondernemen betekent expansie, meer export, meer buiten de deur aan de weg timmeren en niet alleen een beurs. Ze gaat fulltime werken na haar vakantie, Hahaha lekker idee zeg, die vakantie. Haar huidige leventje daar kan ze niet over klagen, met haar vele vrienden en vriendinnen heeft ze veel beleeft. Ze zou daar boeken over kunnen volschrijven. Maar goed dat haar ouders niet alles weten wat ze heeft gedaan, Ze zijn veel te bezorgd.

Met haar vrienden en vriendinnen gaat Emma in haar studentenstad Groningen ook nog een feestje bouwen, dat zal wat worden. Jacco en René zijn de organisatoren, die twee kunnen dat buitengewoon goed. Zij weten altijd bijzondere locaties of thema’s te bedenken. Ze zijn geboren organisatoren en dus is het logisch dat dat hun beroep gaat worden, als ze zijn afgestudeerd. Marlies en Rebecca geven assistentie, die vier zijn een geweldig stel.  Emma is van plan morgen terug te gaan naar Groningen, feestje vieren, kamer opruimen en inpakken, dan terug naar huis. Pieter, haar vader, zou zich wensen dat ze niet terug ging. Zo fijn haar weer hier te hebben. Voorlopig gaat ze thuis wonen, maar ze kijkt al rond voor eigen woonruimte.Anna, haar moeder, heeft gekeken of het vakantiehuisje van boer Pollen beschikbaar is, nee dat is verhuurd. Geertje en Jan en Sanne en Jochem hebben daar heerlijk gewoond voordat ze kinderen kregen.

 ‘Mam waar laat ik al mijn spullen die van mijn kamer komen?’

 ‘Ik denk dat het maar de garage in moet Emma, ik hoop dat je het snel weer kan gebruiken. De auto van mij moet dan maar buiten blijven en dat is niet erg hoor.Wanneer komen je spullen en hoe kom je hier naar toe?’

‘Jacco heeft een busje van zijn pa, die brengt alles hier naar toe.’

‘Wanneer?,’ vraagt Anna, ze ziet de verhuizing al gebeuren als ze het hier allemaal druk hebben. 

 'Ik denk volgende week, eerst feestjes, dan pakken en dan verhuizen.’

 ‘Lieverd ik verheug me op jouw komst al is het maar voor korte tijd.’  Anna omarmt haar en voelt zich gelukkig, Emma is klaar voor de toekomst. Als zij hier begint gaat Anna afbouwen, plaats maken in uitvoerende taken, eindverantwoordelijk blijft ze natuurlijk nog wel……voorlopig. Emma hangt alweer aan haar telefoon neemt felicitaties in ontvangst. De belangrijkste die bellen zijn opa en oma van Denkeren. De ouders van haar eigen, overleden vader, waarmee ze een hechte band heeft opgebouwd. 

 ‘Ja oma, ik kom zodra ik verhuisd ben, echt langs. Nee ik heb geen wensen, ik heb cadeautjes genoeg gehad. Gaat het goed met u en opa?’  Oma vertelt veel over weinig, het zijn bejaarde mensen die genieten van kleine dingen, Emma is hun lieveling en het belangrijkste in hun leven.

 ‘Oom Arend waar zat je toch? Ik heb nog niet met u gepraat.’  Emma grijpt haar oom die ze aanbid bij zijn arm.   ‘Goh liefje, je hebt het zo druk, ik ben trots op je. Nu blijf je tenminste bij me in de buurt.’ 

 ‘Och oompje, ik zal hard moeten werken denk ik, maar heb jullie bij me dus wat kan me gebeuren?”  Arend glimt van oor tot oor, zij is gelukkig weer thuis!

Moe belandt Emma in haar eigen bed. Haar kamer is nog steeds hetzelfde. Ze is weer thuis. Heerlijk. 

 Doodmoe is ze, wat een geweldig feest is dit geweest. Alle eer aan Jacco en René, wat hebben ze dat leuk gedaan. Het is fijn dat je slagen zo gevierd kan worden. Nu slapen, morgen verhuizen, papa heeft geregeld dat  morgen haar spullen opgehaald worden. Jacco zou volgende week haar kunnen verhuizen, dat vond papa veel te laat dus regelt hij het zelf. het gaat wel erg snel, maar dan is het ook maar achter de rug. Afscheid nemen van alles wat haar lief geworden is in die vijf jaar is moeilijk. De toekomst die lonkt is geweldig, dubbel allemaal. Slapen nu dus.

De bel, oh die bel. papa ik kom eraan. Bah wat is het lastig wakker worden na een feestje. Papa heeft hulptroepen meegenomen dus binnen een uur is haar kamertje leeg.

 ‘Emma kom je mee of moet je nog iemand gedag zeggen?’

 ‘Nee, papa komt later wel, ik ga met je mee. Lang geleden  dat je me hebt opgehaald, niet meer sinds ik een autootje van je kreeg. Jammer dat die nu net kapot is.’

 ‘Komt goed meisje, ik doe dit graag.’ Thuis laden ze alles uit in de garage en een beetje gaat naar haar kamer.

 Het weekje vakantie wordt even uitgesteld, Eva is naar een familiereünie in Duitsland. Deze was al een jaar geleden gepland. Emma vindt het prima, kan ze morgen direct gaan beginnen met haar werk.

 ‘Mam, heb je een programma voor me gemaakt of moet ik zelf ergens beginnen?’

 ‘Nee, ik heb geen programma gemaakt, maar ik wil alles met je doornemen en je elke dag aan iemand koppelen. Je weet al veel van het bedrijf maar het ontbreekt je aan details en je zal een visie op de toekomst moeten ontwikkelen. Natuurlijk in samenspraak met de anderen.’

 ‘Ja mam, dat snap ik. Dan gaan we morgen aan het werk. Ik heb zin om te beginnen.’ Samen gaan ze de volgende morgen naar het atelier. Iedereen kent Emma, sommigen nog maar kort, anderen al langere tijd. Emma kwam haar moeder vaak helpen als ze vakantie had, dus ze komt op bekend terrein.

Maar nu moet ze een eigen plek veroveren, natuurlijk mag ze van iedereen meedoen tot het moment dat ze iets wil doorvoeren. Ze kijkt uit naar dat moment. Niemand schat goed in wat het betekend om haar in de top te hebben. Zij heeft ideeën over leiding in bedrijven en heeft met Joris al eerder gesprekken hierover gevoerd. Dat kwam tot een kleine botsing, maar Emma weet dat haar visie mijlenver staat van die van Joris.

Het welkom is geweldig, Anna trakteert op soezen voor het hele personeel. Het werk gaat wel door. Er zijn veel bestellingen vanuit het buitenland. ;MOOI' wordt ook in winkels in Europa verkocht. In  Berlijn, Wenen en Barcelona zijn winkels die hun porselein verkopen, net zoals de winkels  'Kop en Schotel' en 'Het  Bordenhuis' en de andere negen.  In het oude atelier, daar is het bedrijf begonnen voor de uitbreiding, worden de exclusieve producten gemaakt door haar moeder en Jochem die door mama opgeleid is. Het porselein dat nu wordt gemaakt in het oude atelier is een cadeau voor Christina de dochter van  Rosita van Swingeren,  een vaste klant, eigenlijk de eerste grote klant van “MOOI” . Nu  heeft zij een geboorteschaal besteld, binnenkort wordt haar eerste kleinkind geboren.

Dan loopt Emma met haar moeder Anna het nieuwe, grote atelier door. Daar ontmoet de medewerkers, de meeste kent ze, maar toch zijn er een paar nieuwe gezichten, Zo’n dertig mensen zijn aan het werk. De vier units die het atelier heeft worden bezet door vaste teams. De overige medewerkers doen omliggend werk. Magazijn, bestellen, probleempjes oplossen, inpakken, uitpakken etc.

Jan geeft leiding aan de productie, Arend gaat over al het andere.

Dit een tweeling zijn  broers van haar moeder. Jochem die al jaren bij “'MOOI' werkt, is een bevlogen porselein maker, hij bemant het oude atelier samen met mama.  Jochem is blij dat Emma aan de slag gaat. Hij ziet dat dingen veranderen moeten willen ze  blijven zoals het nu is. Stilstand is achteruitgang. Nieuw bloed hebben we nodig binnen de organisatie. Hij is bijna onmisbaar voor de productie van het exclusieve deel van hun artikelen. Het wordt tijd dat daar iemand naast komt. Iemand met veel talent, dat heeft Emma niet, in ieder geval niet op kunstgebied.  Jochem is getrouwd met Sanne en heeft drie kinderen, Sanne heeft ook in het atelier gewerkt maar is nu kraamverzorgster, het beroep waar ze voor geschapen is. Het is een gelukkig gezin, die in een nieuwbouwwijk van Doetinchem wonen.

 Op kantoor is een plekje voor Emma gecreëerd in kamer van Anna, dit is tijdelijk. Er komt een kamer voor haar na een kleine verbouwing. Een stukje van de vergaderruimte en de bezemkast zullen een kantoortje voor haar vormen. Emma is daar blij mee want ze wil zo snel mogelijk inwerken en haar nieuwe plannen ontwikkelen. Zij is ervan overtuigd  dat veel meer mogelijk is met dit prachtige bedrijf.  'MOOI”  's aan vernieuwing toe. Daarvoor zal ze een gedegen stuk moeten schrijven en met goede onderbouwing moeten komen wil het kans van slagen hebben.

Ze denkt dat het niet zo lang zal duren om een degelijk plan op tafel te leggen. Een plan heeft ze al beschreven, echter daar weet niemand nog iets van.Eerst alle bewegingen binnen 'MOOI' in kaart brengen. Dat betekent het organisatiemodel tekenen, het personeelsbeleid in kaart brengen, de financiële situatie op een rijtje krijgen en de diverse directiefuncties beschrijven.

Zo krijgt ze inzicht in het huidige bedrijf. Daarna zullen waarschijnlijk veranderingen moeten plaatsvinden om haar plannen kans van slagen te geven,  Dat is nu vooruitlopen op zaken. Met stapels ordners op haar bureau start haar eerste werkdag. Emma is thuis bij 'MOOI' Emma leest en leest en verbaast zich keer op keer. Het beleid is niet slecht, maar volgens haar veel te behoudend. Wanneer heeft mama voor het laatst op een beurs gestaan? Maar ze neemt zich voor nog geen oordeel te vellen, wie weet hoe verrassend de rest zal zijn. De financiën doet ze pas veel later, daar heeft ze eerst Joris voor nodig. De hele dag lezen vermoeid meer dan ze had gedacht. Ze is wel wijzer geworden. Haar lijstje met vragen is al gegroeid. De vragen wil ze opslaan en in een vergadering aan de orde stellen. Alles openleggen is de beste manier om ingang in de organisatie te krijgen, daar is ze van overtuigd.

 

Hoofdstuk 2

 

Sven de broer van Emma vindt alle aandacht voor zijn zus maar overdreven. Natuurlijk ook hij is blij dat ze geslaagd is, en hij vindt het best gaaf dat ze weer thuis woont. Om daar nu zoveel ophef van te maken vindt hij onzin.  Sven is zestien jaar en een dwarse  puber.  Zijn ouders liggen wel eens wakker van het gedrag van hun lieve kind. Oh ze houden zielsveel van hem, maar hij levert zo nu en dan problemen op.  Hij heeft een goed verstand, echter volgens school gebruikt hij zijn verstand niet. Dus pa zit regelmatig bij de rector om een en ander recht te zetten. Heftige gesprekken zijn meestal het gevolg. Volgens Sven overdrijft iedereen. 

Thuis gaan ze samen aan tafel. Emma geniet.

 ‘Zus, wat heb jij gedaan vandaag. Dit wordt elke dag aan mij gevraagd dus nu ben jij aan de beurt.’ Sven zit met een grijns aan tafel, hij kijkt met plezier naar Emma.  ‘Nou broer, ik heb gewerkt, Ik ben me aan het inlezen en dat kost tijd en energie. goed geantwoord?’ Anna en Pieter lachen zachtjes. Wat heerlijk alle twee de kinderen gewoon thuis. 

 ‘Heb jij ook huiswerk? ik heb een hele berg. Maar als ik het niet maak en leer wordt k geschorst. Minder leuk hoor, zou de vierde keer zijn, dus zal ik het maar maken.’

 ‘Zal ik je helpen? vind ik best leuk hoor.’ 

 ‘‘Dat is tof zus, jij doet wiskunde dan begin ik met Duits. Oké?’ Nu wordt er hardop gelachen.

 ‘Zie je nou Emma. niemand neemt mij serieus, bah Ik ga naar mijn kamer, zie je wel.’ Grote hilariteit aan tafel. Anna giert het uit, Pieter brult en Emma hikt van het lachen.

 ‘Arme jongen, wordt hij uitgelachen door zijn eigen familie, niet leuk hoor, hij is een puber!!’ Anna probeert te kalmeren, maar dat lukt niet. Als ze even later aan het dessert beginnen legt Pieter uit hoe het zit met Sven. 

 ‘Hij heeft een prima stel hersenen, hij is dyslectisch dat weten we sinds het begin van de middelbare school. Hij heeft veel moeten inhalen door extra lessen en dat geeft veel frustraties .Samen met de pubertijd is het geen pretje voor jouw broer.  Wij doen alles om hem te steunen, maar hij is ontzettend dwars. Misschien dat jouw aanwezigheid hem wat opfleurt. Laten we het maar afwachten. Vanaf morgen ben ik twee dagen weg voor een vergadering in Düsseldorf van een grote leverancier.’

 ‘Ik zal je missen pap, maar het zijn slechts twee dagen, Ik zal op Sven passen nu ik weer terug ben en ook als ik ergens anders ga wonen.  Ik ben tenslotte zijn grote zus.’ lacht ze. Na het eten gaat Emma bij Sven langs. Die ligt languit op zijn bed en doet alles behalve zijn huiswerk. 

 ‘Hoi lukt het een beetje?’  Emma gaat op de rand van zijn bed zitten.

 ‘Kan ik iets voor je doen?’ 

 ‘Ik heb vandaag geen huiswerk. Morgen themadag op school, dat is allang voorbereid .Eigenlijk haat ik school.’

 ‘Wat vind je dan wel leuk om te doen? Sporten?’

 ‘Ach dat heeft geen zin om te zeggen, maar als je het wilt weten ik hou van tekenen.

Niet vertellen hoor, dan gaan ze vergelijken en ik ben niet goed.’

 ‘Nou dan wil ik dat weleens zien binnenkort. Alleen een ander kan dat beoordelen, niet jij.

Dus geen huiswerk? Dan ga ik nog een en ander lezen. Het is is reuze boeiend ons bedrijf Sven. Als je me nodig hebt ben ik sta ik voor je klaar hoor, altijd.’

Sven gromt vriendelijk. Ze geeft hem een kus op zijn hoofd en gaat naar haar kamer.

 

Joris is erg tevreden over zijn baan bij 'MOOI' . Hij werkt hier al meer dan twintig jaar.  Nooit heeft hij overwogen nog een carrièrestap te maken, nee hier heeft hij het naar zijn zin. Zijn vrouw, Mia, heeft een baan bij een parfumerie in Doetinchem. Voor Mia heeft hij  een lat relatie gehad met Moniek maar dat strandde snel toen hij bij het atelier ging werken. Kinderen hebben ze niet wat door beide zeer betreurd wordt. Mia heeft vaak bij Anna en Pieter opgepast dus beide kinderen kennen ze heel goed. Emma heeft met Mia een prima relatie en met Joris een wat moeizame. Toen ze klein was ging het goed tussen hen later tijdens haar studie kwamen de botsingen. Alles wat Emma leerde wilde ze invoeren bij 'MOOI'.

Haar enthousiasme over nieuwe visies op ondernemen vonden bij Joris geen ingang, integendeel hij zag een concurrent in haar ontwikkelen. Een keer heeft hij dat met Anna besproken maar die lachte zijn zorgen weg, daarna heeft hij zijn mond gehouden.

Waarschijnlijk is hij de enige die de thuiskomst van Emma niet toejuicht.

 De volgende avond brengt Emma een bezoek aan oom Arend en tante Betje. Ze hebben geen kinderen tot groot verdriet van haar. Ze stort zich nu op oma die heeft veel hulp nodig. Oma woont boven hen en op de benedenverdieping van het huis is de bedrijfscrèche. Het huis, het ouderlijk huis van haar moeder, is jaren geleden voor de geboorte van Sven heringedeeld, Oma op de tweede, oom Arend en tante Betje op de eerste verdieping en op de begane grond de kinderopvang, geleid door tante Betje. Emma en Arend waren onafscheidelijk, hij heeft veel voor haar gezorgd toen ze klein was. Bij de koffie vertelt Emma over haar laatste maanden als student. Het fijne over de feestjes en vriendjes laat ze achterwege.  Het wordt een ouderwets gezellige avond.  Ze gaat nog even langs oma die op het punt staat om naar bed te gaan. Oma is blij haar te zien, dit zo onverwachte bezoekje, dat is wat ze het meest heeft gemist sinds Emma in Groningen studeerde. Toch maar snel naar huis, morgen moet ze weer werken. Het is maar drie huizen verder dus ze is er snel. 

Het lezen van jaren notulen, correspondentie en de vele notities duurt weken en slopen de lezer. Na enige weken lezen neemt Emma een dagje vrij om samen met haar moeder lekker te gaan winkelen.

Ze brengen ook een bezoek aan de huishoudelijke winkel  ‘Kop en Schotel' die hun porselein verkoopt in de luxe porseleinafdeling van de winkel. De eigenaar Chris van der Plas is aanwezig en verheugd ze te zien. Ze nemen een kijkje en zien dat “MOOI” nog steeds prominent uitgestald staat. Anna is hier trots op, Emma denkt hier anders over, maar zegt nog niets. Dit is volgens haar niet voldoende.Het kan veel beter.

Ze gaan koffie drinken bij Geertje, die na de tweeling nog twee dochters kreeg. Ze heeft een druk, maar gezellig gezin. De jongens zijn  bijna volwassen en wonen nog thuis, de meisjes zitten beide nog op de middelbare school en weten niet welke kant ze op willen. 

Anna was van plan in het atelier Emma steeds aan iemand te koppelen maar dat komt er niet van. Emma neemt zelf de regie over de dingen die ze doet en Anna laat het begaan, ze vermoedt dat dat beter is voor de ontwikkeling van Emma in het bedrijf, maar ze moet wel vinger aan de pols houden. Emma moet leren en mag niets veranderen zolang dat niet gedragen wordt door de gehele directie.

Emma maakt afspraken voor gesprekken met oom Jan, oom Arend, Jochem, haar moeder, de administratief medewerkster en natuurlijk Joris. Ze heeft een methode van ontwikkeld om alles secuur in kaart te brengen.

Het eerste gesprek voert ze met oom Arend. Ze brengt in kaart zijn functie en hetgeen hij in werkelijkheid doet. Daar moet minstens een overeenkomst in zitten met de op papier staande functiebeschrijving. Zij krijgt echter de indruk dat hij voor veel meer zorgt dan in zijn functie beschreven is. Alles noteert ze in het door haar ontwikkeld systeem. Zo spreekt ze iedereen en ze krijgt een helder idee over de leiding van “MOOI”

Alleen Joris moet ze nog spreken de bewaard ze voor het laatst. Voor dat gesprek wil ze eerst ook de financiën doorspitten. Met haar moeder spreekt ze over alles en die is erg tevreden met de gang van zaken.

© Trees Middelkoop op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.