• Korte verhalen

  Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is een compleet verhaal.

 • Ook meedoen?

  Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Geen feuilleton! Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
 • Beoordelen?

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Kort verhaal

Jouw verhaal hier toevoegen?

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Als sneeuw voor de zon

Het was de ochtend nadat het voor het eerst gesneeuwd had. Hij stond buiten voor de voordeur en staarde, op heuphoogte van zijn moeder, naar de straat. Het geluid van de passerende auto klonk gedempt, alsof de natuur de treble knop helemaal had dichtgedraaid, de twee grote jongens van de overkant duwden een grote witte bal voor zich uit waarbij aan de buitenkant wat donkerbruine boomblaadjes kleefden. Voor de rest was alles nog bedekt onder een maagdelijk, onaangeraakte laag van witte magie. Een japanse keizer had ooit een verbod ingesteld opdat niemand zijn tuin in mocht lopen nadat het gesneeuwd had, om zo dat magische moment zo lang mogelijk in stand te houden. In zijn straat zou dat nooit zo lang zijn, de eerste zonnestralen braken door en waren bezig om gaten te smelten in de witte lappendeken.

Zijn moeder staarde hem glimlachend aan, alsof wilde ze vragen ‘zie je wel wat ik zie?’, maar het was nooit zijn stijl geweest om ergens zomaar wild enthousiast van te zijn. Net als papa. Hij keek hij over zijn schouder, wat niet gemakkelijk was met de door oma gebreide sjaal om zijn nek, op zoek naar zijn vader, maar die had de voordeur al weer dicht getrokken, waarschijnlijk om voor de tv te gaan zitten.

Het spelen dat volgde kwam neer op zijn moeder die voorzichtig handjes sneeuw in zijn gezicht gooide en zijn wanten die nat werden toe hij zelf een sneeuwbal probeerde te maken. Nadat hij mompelend zijn beklag hierover had gedaan werd dat weggewuifd door zijn moeder van wie de wangen al rood aanliepen door de kou maar ook door het plezier dat zij schijnbaar wél leek te hebben. De sneeuwballen die hij kneedde werden niet rond maar een soort slordige natte kussentjes van smeltend sneeuw, een smeeuwpop bleek toch een grotere klus dan gedacht en het rollen gestaakt nadat er een soort eivormige bal zo groot als zijn hoofd zich had gevormd en uiteindelijk gooide ook zijn moeder de handdoek in de ring.

Bij het uittrekken van zijn laarzen, zittend op de trap, waren zijn sokken tot rolletjes in de tenen gepropt en terwijl zijn moeder ze eruit aan het vissen was, op haar knieën voor hem, sprak ze: “Sam, papa en ik gaan misschien uit elkaar. We gaan scheiden.”

Een golf van opluchting trok over hem heen, de zon kwam op na een lange koude nacht. De warme chocomel aan de keukentafel die volgde smaakte als nooit tevoren en met terugwerkende kracht werd zijn eerste winter een warme herinnering.

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 259
(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Jouw quote te lezen voor anderen?

Een quote is een aanhaling of een citaat, ofwel een weergave van wat iemand gezegd heeft. Wij en anderen zijn erg benieuwd naar jouw quote. De quote mag van jezelf zijn of een leuke door jou gevonden…

Een sprookje publiceren ?

Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als…