Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Aantal gepubliceerde inzendingen: 817

Als sneeuw voor de zon

Het was de ochtend nadat het voor het eerst gesneeuwd had. Hij stond buiten voor de voordeur en staarde, op heuphoogte van zijn moeder, naar de straat. Het geluid van de passerende auto klonk gedempt, alsof de natuur de treble knop helemaal had dichtgedraaid, de twee grote jongens van de overkant duwden een grote witte bal voor zich uit waarbij aan de buitenkant wat donkerbruine boomblaadjes kleefden. Voor de rest was alles nog bedekt onder een maagdelijk, onaangeraakte laag van witte magie. Een japanse keizer had ooit een verbod ingesteld opdat niemand zijn tuin in mocht lopen nadat het gesneeuwd had, om zo dat magische moment zo lang mogelijk in stand te houden. In zijn straat zou dat nooit zo lang zijn, de eerste zonnestralen braken door en waren bezig om gaten te smelten in de witte lappendeken.

Zijn moeder staarde hem glimlachend aan, alsof wilde ze vragen ‘zie je wel wat ik zie?’, maar het was nooit zijn stijl geweest om ergens zomaar wild enthousiast van te zijn. Net als papa. Hij keek hij over zijn schouder, wat niet gemakkelijk was met de door oma gebreide sjaal om zijn nek, op zoek naar zijn vader, maar die had de voordeur al weer dicht getrokken, waarschijnlijk om voor de tv te gaan zitten.

Het spelen dat volgde kwam neer op zijn moeder die voorzichtig handjes sneeuw in zijn gezicht gooide en zijn wanten die nat werden toe hij zelf een sneeuwbal probeerde te maken. Nadat hij mompelend zijn beklag hierover had gedaan werd dat weggewuifd door zijn moeder van wie de wangen al rood aanliepen door de kou maar ook door het plezier dat zij schijnbaar wél leek te hebben. De sneeuwballen die hij kneedde werden niet rond maar een soort slordige natte kussentjes van smeltend sneeuw, een smeeuwpop bleek toch een grotere klus dan gedacht en het rollen gestaakt nadat er een soort eivormige bal zo groot als zijn hoofd zich had gevormd en uiteindelijk gooide ook zijn moeder de handdoek in de ring.

Bij het uittrekken van zijn laarzen, zittend op de trap, waren zijn sokken tot rolletjes in de tenen gepropt en terwijl zijn moeder ze eruit aan het vissen was, op haar knieën voor hem, sprak ze: “Sam, papa en ik gaan misschien uit elkaar. We gaan scheiden.”

Een golf van opluchting trok over hem heen, de zon kwam op na een lange koude nacht. De warme chocomel aan de keukentafel die volgde smaakte als nooit tevoren en met terugwerkende kracht werd zijn eerste winter een warme herinnering.

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Dave Koresh
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 456
Publicatie op .

Geef een waardering voor: "Als sneeuw voor de zon"

Geschreven door Dave Koresh. Geplaatst in Kort verhaal.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!