Korte verhalen

55 woorden verhalen op Schrijverspunt
  • kort verhaalHet korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

    De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

    Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.
  • meedoenWil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis).Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Mijn Jan.

Mijn Jan.

 

 

 

“Is ´t geen mooie jongen?”

De oude mevrouw kijkt mij glimlachend aan.

In haar handen een ingelijste foto waarop een jonge man in een marine-uniform breedlachend in de camera kijkt.

“Dat is mijn Jan”, vervolgt ze, “voor hij een poos naar Indie ging. Later moest hij ook steeds voor een hele tijd ergens heen, maar hij kwam altijd weer terug.”

Ze kijkt om zich heen in de huiskamer van de gesloten P.G.-afdeling en met een ondeugende blik giechelt ze: “ En als hij dan thuis was hebben we heel wat gerollebold!”

Diep zuchtend zegt ze: “Maar nu weet ik niet waar hij is en wanneer hij terugkomt.  Misschien weet hij niet dat ik hier ben.”

“Maar uw man komt toch elke dag?”, probeer ik.

“Welnee, er komt hier nooit iemand.”

Met een diepe denkfrons in haar voorhoofd: “O ja, soms komt er een oude meneer. Aardige man, die me helpt met eten en drinken, en de zuster roept als ik naar het toilet moet.”

Dan klaart ineens haar gezicht op en ze zegt: “Jij komt vast overal en misschien zie je mijn Jan. Dan moet je zeggen dat ik hier ben. Wil je dat?”
Ik knik, want wat kan ik anders doen.

Naast me staat “mijn Jan”, die elke dag weer bij haar komt, maar die zij niet meer kent. Ze zijn meer dan zestig jaar getrouwd, maar dat weet mevrouw niet meer.

Als ik Jan aankijk zie ik een eenzame traan over zijn diepdoorgroefde wang biggelen.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 184
(Gemiddelde waardering 5 met 1 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Meer schrijfactiviteiten