Voor schrijvers, door schrijvers
Poëzie

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Aantal gepubliceerde inzendingen: 813

Metro

Tijdens een driedaags bezoek aan Parijs maakten we veel gebruik van de metro om de verschillende stadsdelen te bezoeken. Het was druk in de Parijse metro. De spits was begonnen en de mensen haastten zich naar huis. In een hoekje op het balkon zat een zwerver een accordeon te bespelen maar daar had niemand aandacht voor. Het was dringen op de staanplaatsen tot aan het station Notre-Dame. Daar stapten een aantal mensen uit, maar voor we een zitplaats konden bemachtigen waren de meer gewiekste Parijzenaren ons al voor gegaan. Noodgedwongen bleven we in de hal van de wagon staan.

Net voor de deuren zich automatisch sloten kwam een keurig geklede heer binnen. Hij droeg een bolhoedje en met zijn lange jas en zwarte paraplu had hij iets weg van de filmkomiek Charlie Chaplin. De metro zette zich weer in beweging en de man dreigde te vallen. Hij wist zich nog vast te grijpen aan een stang, waarna hij zijn evenwicht probeerde te hervinden. Hij maakte een halve slag om de stang en met veel moeite wist hij zijn lichaam weer in staande positie te krijgen. Zich stevig vasthoudend lukte het hem om even recht te blijven en met een triomfantelijke blik keek hij om zich heen.

Het vermoeden dat de man enigszins dronken was werd bevestigd toen hij met veel moeite de paal losliet en steunend op zijn paraplu probeerde zijn evenwicht te bewaren. Hij probeerde duidelijk zijn medepassagiers te tonen dat hem niets mankeerde. Zijn lichaam slingerde gevaarlijk heen en weer en regelmatig moest hij zich toch weer aan de paal vastgrijpen om op de been te blijven. Iedereen hield de adem in en zelfs de zwerver vergat te spelen. Helaas duurde het schouwspel maar twee haltes. De man wankelde naar buiten, rechtte zijn rug en met onzekere pas wandelde hij, steunend op zijn paraplu, het perron op.

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Frans Esselink
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 348
Publicatie op .
 
  Meer van deze schrijver:

Geef een waardering voor: "Metro"

Geschreven door Frans Esselink . Geplaatst in Kort verhaal.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!