Korte verhalen

55 woorden verhalen op Schrijverspunt
  • kort verhaalHet korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

    De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

    Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.
  • meedoenWil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Met de trein...

Op een dag moesten we met ons allen, dat wil zeggen mijn vader Gerrit mijn moeder Astrid en ikzelf met de trein naar Amsterdam vanuit Emmer-Compascuum.

Dat moest omdat mijn vader zijn zinnen had gezet op een mooi kostuum en hij in ons dorp in Emmer-Compascuum niets kon vinden wat hij mooi vond.

'Dan moet u naar Amsterdam,'had de verkoper gezegd.'Als u daar niet kan slagen, slaagt u nergens.'

'Mijn vader is niet eens geslaagd,'zei ik tegen de verkoper.'Hij heeft zelfs de lagere school niet afgemaakt.'

'Jij moet je mond houden,'zei mijn moeder.

'Ja,'zei mijn vader.'Anders sla ik hem dicht.'

'Hoe komen we daar.'vroeg moeder aan de verkoper.

'Waar?'

'In Amsterdam.'

'Met de trein is het snelste en makkelijkste.'

Omdat mijn vader niet alleen niet was geslaagd voor school, maar ook niet voor een rijbewijs moesten we dus met de trein.

Die dag namen we de fiets en reden naar het station, elk van ons alleen met zijn eigen gedachten, Mijn vader reed voorop en gaf het tempo aan, dan kwam mijn moeder en ik was de hekkensluiter. Onderweg passeerden we koeien uit Emmer-Compascuum die ons aankeken alsof ze wisten dat we naar Amsterdam gingen.

Na dertig minuten kwam eindelijk het station in zicht en nadat we de fietsen bij elkaar aan de ketting hadden gelegd en op slot hadden gezet gingen we het stationsgebouw in.

Mijn vader en moeder keken om zich heen naar de mensen die langs hen heen liepen op een manier alsof ze wisten waar ze naartoe gingen. Een stem kondigde de trein naar Utrecht aan die over tien minuten zou vertrekken.

'Wij moeten naar Amsterdam,'zei moeder.

'Volgens mij moeten we eerst een kaartje kopen,'zei ik.

'Jij moet je mond houden,'zei mijn vader.

'Anders sla ik hem dicht,'zei mijn moeder, die om zich heen keek op zoek naar een loket.

Uiteindelijk hield mijn vader een vent van de NS aan die op een homo leek omdat hij liep alsof hij een volle broek had. Die wees mijn vader naar het midden van het station waar vier gele kasten op palen stonden.

'Wat is dit,'vroeg vader, die op zijn hoofd krabde.'Waar is het loket waar je gewoon een kaartje kon kopen,potverdomme.'

'Dit is een kaartjesautomaat,'zei ik.'Ja,ik weet het. Ik houd mijn mond al.'

Terwijl vader en moeder er wijs uit probeerden te worden ging ik op een stenen bank zitten wachten

en trok een leesboekje uit mijn zak dat ik had meegenomen voor onderweg. Na tien minuten wenkten Gerrit en Astrid mij.

'Ik mag niets zeggen,'riep ik,'verdiept in mijn lectuur, “schuine verhalen uit de keuken”.

'Niet zo bijdehand,'zei Gerrit.'Als je nu niet snel komt, kan je zo meteen niet meer lopen. Dat beloof ik je.'

Verongelijkt slenterde ik naar ze toe en bestudeerde de tekst op het display.

'We moeten naar Amsterdam dus druk ik op de A en ga naar beneden tot ik bij Amsterdam kom.'

Mijn moeder keek gefascineerd naar mijn handelingen en vader kreeg tranen in zijn ogen.

'Dat heeft ie van mij..dat slimme.'

'Heb je een pasje, een giro of bankpas.?'

Gerrit keek me aan alsof hij water zag branden.'Wat voor pasje?'

'We moeten het kaartje betalen met de giro pas.'legde ik hem geduldig uit.'Als je dan je pin indrukt, heb je betaald en komen de kaartjes hier uit de gleuf.'

'Ga je mond met zeep wassen,'zei mijn moeder.'Geen vieze praatjes hier op het station.'

'Ik heb alleen geld in mijn portemonnee,'zei mijn vader.

'Dan kunnen we niet naar Amsterdam.' stelde ik fijntjes vast.

'Jij moet potverdomme je mond houden.'schreeuwde mijn vader gefrustreerd. Stampvoetend verliet hij het stationsgebouw, gevolgd door mijn moeder en ik.

'Als we nu eens naar de kledingzaak in het centrum van ons dorp gaan en daar een kostuum voor pa kopen,'stelde ik voor.

'Eindelijk een verstandig woord,'zei mijn moeder. En gedrieën fietsten we naar het centrum waar Gerrit het goedkoopste pak kocht wat ie kon vinden.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 408
(Gemiddelde waardering 4 met 3 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

ziek zijn

okt 12, 2019 Poëzie Sherina aka.sheri

Scheeloogje.

nov 09, 2019 Kort verhaal Pieter Wouter Broekharst

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

Allerzielen

nov 02, 2019 Quote Guido Aerts

Meer schrijfactiviteiten