Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

331 Hits

Publicatie op:
Merijn
 
Wie niet sterk is, moet slim zijn, denkt Merijn. Hij likt langs zijn snor, laat een boer en smakt nog wat na. Bah, hier en daar kleeft nog een restje aan zijn tanden. Taai, maar het doel heiligt de middelen. Hij bekijkt het koekhuisje.
Aanvankelijk had hij prima met die toverkol door één deur gekund, maar de laatste tijd was alles veranderd. Twee kinderen waren verlekkerd naar het huisje gelopen, missie geslaagd. Terwijl ze er met hun begerige vingers iets vanaf peuterden, kwamen ze in haar macht. Merijn was oud en misschien te soft, maar toen Schrans en Frietje achter de tralies werden gezet, voelde hij medelijden.
De heks mekkerde dat ze aan eten moest zien te komen en keek Merijn daarbij bedachtzaam aan. Haar krachten waren niet meer wat ze geweest waren. Laatst had ze zichzelf klein willen toveren, maar in plaats daarvan lag er ineens een joekel van een dennenappel in het huis. Nee, ze had al haar toverkracht inmiddels nodig voor het èchte werk: mensen in haar macht krijgen.
Ze veranderde. Snauwde en grauwde tegen Merijn, schopte hem, zei dat hij in de weg liep. Op een kwade dag kreeg hij ineens geen eten meer. ‘Ga maar muizen vangen’, kakelde die helleveeg, ‘ik heb al het eten nodig om deze twee vet te mesten.
De tijd tikte door. Het lukte oude Merijn niet meer om muizen te vangen, laat staan vogels. Hongerig liep hij naar de hokken, waar hij loerde op het eten dat daar lag. Schrans stak hem een stukje kip toe. Gretig at hij het en van toen af aan voerden ze hem regelmatig. Het oude mens had gelukkig niets in de gaten, maar mopperde dat de kinderen niet genoeg aankwamen. Ongeduldig besloot ze toch haar toverkunsten in te zetten. Vet moesten ze zijn en wel nú. Ze pakte haar stafje, mompelde geheimzinnig en stond wild zwaaiend voor de hokken. Poeffff, een rookwolk en daar stond plots een piepklein heksje. Merijn moest aan een muis denken. De grote sleutelbos was rinkelend uit de zak van haar rok op de vloer gevallen. Merijn bedacht zich geen moment, sprong op de muizenheks en peuzelde haar op. Het smaakte wat zuur en ranzig, maar het vulde zijn maag en de feeks was opgeruimd. Twee vliegen in één klap.
Merijn schoof de sleutelbos naar Schrans toe. Bevrijd en blij vroeg Frietje: ‘Hoe kunnen we je bedanken?’
‘Neem me mee’, zei Merijn en dat wilden ze maar wat graag. ‘Kijken jullie rond of je nog iets van je gading vindt, ik wacht buiten.’ En zo geschiedde.
Merijn denkt aan de heks, voelt zijn gevulde maag, likt zijn snor nog eens en bedenkt dat het leven zo gek nog niet is.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Merijn"

16.11.20
Feedback:
Leuk verhaaltje, Elka. Fantasierijke variant op Hans en Grietje, beleeft vanuit de kat Merijn.
Paar suggesties: introduceer de heks meteen, niet als "haar" en "ze". Laat Merijn maar lekker wat scheldnamen bedenken: die ouwe kol, toverkol, enz. Nu schept het begin wat onduidelijkheden.
"Taai, maar ..." Wat is taai, denk je als lezer. Merijn mag best een boertje laten, of nasmakken o.i.d. Zo weet de lezer alvast dat hij iets heeft opgepeuzeld, aan het slot wordt dan duidelijk wat zo taai was.
Een muizenheksje: echt een heks in muizengedaante, of bedoelde je een heksje in muizenformaat.
Gedonderd: een grove omschrijving, staat hier niet mooi. Misschien kun je de sleutelbos uit haar rokzak al rinkelend op de vloer laten belanden.
Alinea-indeling: in dezelfde alinea verandert de heks in een miniheks, vreet Merijn haar op en is Frietje blij met haar bevrijding. Misschien beter om elke nieuwe actie op een volgende alinea weer te geven.
Groetjes, Ineke.
 • Schrijfkwaliteit
  4.0/5
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
 • Elka Le Mair 16.11.20
  Dank voor je fijne feedback, Ineke. Ik ga er zeker nog naar kijken! Ik moet eerlijk bekennen dat ik een verhaaltje over een zwarte kat moest schrijven, van maximaal 400 woorden, dus dan ga je algauw veel weglaten. Maar dat hoeft nu niet meer en ik geef je gelijk: het kan mooier, duidelijker en sprookjesachtiger! :)
  • Elka Le Mair 19.11.20
   @e_k_le_mair En ik zie dat je onder 'spelling & grammatica' voldoende hebt gegeven. Zaten er fouten in?
  • Elka Le Mair 19.11.20
   @Emma Ik heb 'm gewijzigd. Vind je het nu beter?
  • Elka Le Mair 19.11.20
   @Elka Le Mair Nu ik bezig ben: ik dacht aan 'piepklein' heksje en door dat piepklein maakte ik er muizenheksje van. Vind je het niet logisch of niet duidelijk?
  • Elka Le Mair 19.11.20
   @Elka Le Mair Geen idee waarom mijn reactie meerdere keren gepost wordt ... ?
  • Elka Le Mair 19.11.20
   @Emma Oh, ik zie dit nu pas. Fijn, wat feedback! Nee, ik heb het nog niet gezien. Ik ga kijken. Bedankt!
  • Ineke van Stempvoort 16.11.20
   Hoi Elka, ik had behalve waardering ook een feedback onder Echo's geschreven. Die is per ongeluk onder jouw eigen reactie aan Janneke beland, dus wellicht ook in haar Email, ipv die van jou. Heb je 'm kunnen vinden? Groetjes, Ineke.
 • Emma 19.11.20
  Perfect, Elka. Goed gedaan. Dit zinnetje nog en het is 5 sterren waard: Merijn schoof hij de sleutelbos naar Schrans toe. Zie je het foutje? Ik zou de zin met hij beginnen. Groetjes, Ineke.