1 post
 • images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  Klik op SCHRIJFACTIVITEITEN (tabs hieronder) voor alle mogelijkheden!
  924 gepubliceerde inzendingen
 • Tekst opsturen:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Publicatie: 15-11-2020

Hits: 444

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Merijn

Aangepast: 19-11-2020
 
Wie niet sterk is, moet slim zijn, denkt Merijn. Hij likt langs zijn snor, laat een boer en smakt nog wat na. Bah, hier en daar kleeft nog een restje aan zijn tanden. Taai, maar het doel heiligt de middelen. Hij bekijkt het koekhuisje.
Aanvankelijk had hij prima met die toverkol door één deur gekund, maar de laatste tijd was alles veranderd. Twee kinderen waren verlekkerd naar het huisje gelopen, missie geslaagd. Terwijl ze er met hun begerige vingers iets vanaf peuterden, kwamen ze in haar macht. Merijn was oud en misschien te soft, maar toen Schrans en Frietje achter de tralies werden gezet, voelde hij medelijden.
De heks mekkerde dat ze aan eten moest zien te komen en keek Merijn daarbij bedachtzaam aan. Haar krachten waren niet meer wat ze geweest waren. Laatst had ze zichzelf klein willen toveren, maar in plaats daarvan lag er ineens een joekel van een dennenappel in het huis. Nee, ze had al haar toverkracht inmiddels nodig voor het èchte werk: mensen in haar macht krijgen.
Ze veranderde. Snauwde en grauwde tegen Merijn, schopte hem, zei dat hij in de weg liep. Op een kwade dag kreeg hij ineens geen eten meer. ‘Ga maar muizen vangen’, kakelde die helleveeg, ‘ik heb al het eten nodig om deze twee vet te mesten.
De tijd tikte door. Het lukte oude Merijn niet meer om muizen te vangen, laat staan vogels. Hongerig liep hij naar de hokken, waar hij loerde op het eten dat daar lag. Schrans stak hem een stukje kip toe. Gretig at hij het en van toen af aan voerden ze hem regelmatig. Het oude mens had gelukkig niets in de gaten, maar mopperde dat de kinderen niet genoeg aankwamen. Ongeduldig besloot ze toch haar toverkunsten in te zetten. Vet moesten ze zijn en wel nú. Ze pakte haar stafje, mompelde geheimzinnig en stond wild zwaaiend voor de hokken. Poeffff, een rookwolk en daar stond plots een piepklein heksje. Merijn moest aan een muis denken. De grote sleutelbos was rinkelend uit de zak van haar rok op de vloer gevallen. Merijn bedacht zich geen moment, sprong op de muizenheks en peuzelde haar op. Het smaakte wat zuur en ranzig, maar het vulde zijn maag en de feeks was opgeruimd. Twee vliegen in één klap.
Merijn schoof de sleutelbos naar Schrans toe. Bevrijd en blij vroeg Frietje: ‘Hoe kunnen we je bedanken?’
‘Neem me mee’, zei Merijn en dat wilden ze maar wat graag. ‘Kijken jullie rond of je nog iets van je gading vindt, ik wacht buiten.’ En zo geschiedde.
Merijn denkt aan de heks, voelt zijn gevulde maag, likt zijn snor nog eens en bedenkt dat het leven zo gek nog niet is.
Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

16.11.20
Feedback:
Leuk verhaaltje, Elka. Fantasierijke variant op Hans en Grietje, beleeft vanuit de kat Merijn.
Paar suggesties: introduceer de heks meteen, niet als "haar" en "ze". Laat Merijn maar lekker wat scheldnamen bedenken: die ouwe kol, toverkol, enz. Nu schept het begin wat onduidelijkheden.
"Taai, maar ..." Wat is taai, denk je als lezer. Merijn mag best een boertje laten, of nasmakken o.i.d. Zo weet de lezer alvast dat hij iets heeft opgepeuzeld, aan het slot wordt dan duidelijk wat zo taai was.
Een muizenheksje: echt een heks in muizengedaante, of bedoelde je een heksje in muizenformaat.
Gedonderd: een grove omschrijving, staat hier niet mooi. Misschien kun je de sleutelbos uit haar rokzak al rinkelend op de vloer laten belanden.
Alinea-indeling: in dezelfde alinea verandert de heks in een miniheks, vreet Merijn haar op en is Frietje blij met haar bevrijding. Misschien beter om elke nieuwe actie op een volgende alinea weer te geven.
Groetjes, Ineke.
Show more
 • Elka Le Mair 16.11.20
  Dank voor je fijne feedback, Ineke. Ik ga er zeker nog naar kijken! Ik moet eerlijk bekennen dat ik een verhaaltje over een zwarte kat moest schrijven, van maximaal 400 woorden, dus dan ga je algauw veel weglaten. Maar dat hoeft nu niet meer en ik geef je gelijk: het kan mooier, duidelijker en sprookjesachtiger! :)
  • Elka Le Mair 19.11.20
   @e_k_le_mair En ik zie dat je onder 'spelling & grammatica' voldoende hebt gegeven. Zaten er fouten in?
  • Elka Le Mair 19.11.20
   @Emma Ik heb 'm gewijzigd. Vind je het nu beter?
  • Elka Le Mair 19.11.20
   @Elka Le Mair Nu ik bezig ben: ik dacht aan 'piepklein' heksje en door dat piepklein maakte ik er muizenheksje van. Vind je het niet logisch of niet duidelijk?
  • Elka Le Mair 19.11.20
   @Elka Le Mair Geen idee waarom mijn reactie meerdere keren gepost wordt ... ?
  • Elka Le Mair 19.11.20
   @Emma Oh, ik zie dit nu pas. Fijn, wat feedback! Nee, ik heb het nog niet gezien. Ik ga kijken. Bedankt!
  • Ineke van Stempvoort 16.11.20
   Hoi Elka, ik had behalve waardering ook een feedback onder Echo's geschreven. Die is per ongeluk onder jouw eigen reactie aan Janneke beland, dus wellicht ook in haar Email, ipv die van jou. Heb je 'm kunnen vinden? Groetjes, Ineke.
 • Emma 19.11.20
  Perfect, Elka. Goed gedaan. Dit zinnetje nog en het is 5 sterren waard: Merijn schoof hij de sleutelbos naar Schrans toe. Zie je het foutje? Ik zou de zin met hij beginnen. Groetjes, Ineke.

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Sprookjes
Fabelhaft
534
Lezen?
De hel
358
Lezen?
Taboe
357
Lezen?