Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

151 Hits

Publicatie op:
Meneer Jansen

De bos bloemen stond er triest bij, zag ze toen ze de kamer binnen kwam. Janny, ook al niet de jongste niet meer en  al jaren werkzaam in de thuiszorg, was er weer boven op na een stevige griep. Na anderhalve week niet bij een van haar patiënten, de ouwe meneer Janssen, geweest te zijn die ondanks zijn eenzaamheid altijd een goed humeur had en grappen maakte, stonden dezelfde bloemen die zij voor haar ziekte op de vaas had gezet er nog steeds. In de vaas zat nog maar een bodempje water en op tafel lagen afgevallen bladeren. Het water stonk maar daar merkte meneer Janssen niets van. Het reukvermogen had hem al jaren geleden in de steek gelaten. Toen het eten begon aan te branden en brandgevaar opleverde, schakelden zijn kinderen de thuiszorg in.

Vanaf het begin was het Janny die  hem verzorgde. Janny was bezig hem de steunkousen aan te trekken toen hij met een blij gezicht vertelde dat zijn zoon in het weekend zou komen. Tijd om echt te luisteren had ze eigenlijk helemaal niet want het eten moest nog verwarmd worden in de magnetron en de volgende patiënt zat al weer te wachten. Het begon haar steeds meer te irriteren.  Geen tijd voor de patiënt en alsmaar meer rondslomp. Al die formulieren die ze tegenwoordig in moest vullen.

Elke keer als ze bij meneer Janssen kwam, was ze weer verrast hoe goed gehumeurd hij was. Bezoek kreeg hij nauwelijks want zijn zoon werkte in het buitenland en zijn enige dochter woonde ook niet in de buurt. Hij was al blij als ze eens in de paar weken langs kwam. Hij vergoelijkte het eigenlijk ook nog door te zeggen dat zijn dochter ook druk was met allerlei dingen die ook gedaan moesten worden. Hij klaagde nooit.

Ze gooide de bloemen weg en zei : ‘Morgen krijg je van mij een nieuw bosje‘. Op haar horloge kijkend, zag ze dat ze weer veel te lang bij hem was geweest .

‘Doei,’ zei ze  en weg was ze, op weg naar een volgende patiënt.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Meneer Jansen"

30.12.20
Feedback:
Beste Harry, dit verhaal had tot zes jaar geleden werkelijkheid kunnen zijn. De trieste waarheid, ik weet er als wijkverpleegkundige het één en ander van, is nu dat diegene die steunkousen aan-en uittrekt een ander is, vaak van een andere organisatie, dan diegene die naar eventuele bloemen kijkt en/of maaltijden verzorgt. Bovendien moet Janny binnen de zes minuten die geïndiceerd is ook nog rapportage schrijven, een extra sleutel vanaf kantoor meenemen etc etc. Er is gewoonweg geen tijd meer voor 'mensenwerk'. Maar dat beoogde jij ook te vertellen geloof ik.
  • Schrijfkwaliteit
    3.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Harry Boerkamp 30.12.20
    Louisa, wat jij schreef is precies wat ik bedoelde. We horen en hebben vaak heel trieste verhalen gehoord van onze buurvrouw die in de thuiszorg werkt. Er is nooit echt tijd om eens een praatje met de patient te maken. Te triest voor woorden.