Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 
Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan en verwijderen we! Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Ga s.v.p. naar het overzicht van deze schrijfactiviteit om ook jouw verhaal/gedicht toe te voegen.

347 Hits

Publicatie op:
Meneer, Burney is van de rotsen gevallen”.

Uit Antilliaanse verhalen:

Titel: “Meneer, Burney is van de rotsen gevallen”.

“Meneer Boxem”, vroeg Marijke uit 2e , “gaat u volgende week ook mee naar Ameland?” “Zeker weten, Marijke”. Daar verheug ik me echt op”. ”Ging u vroeger op Curaçao ook weleens op schoolkamp of schoolreisje?” vroeg Stefan die aan de raamkant zat.

“Ja, hoor. Weet je wat, het is bijna tijd, ruim je boeken en schriften maar op, want daar heb ik nog wel een mooi verhaaltje over”. In een mum van tijd waren de tafels leeg en begon ik te vertellen.

“Het verhaal speelde zich af in 1980 en…”” Bent u dan al zo oud?” grapte Johan. “Johan, laat me nou even rustig vertellen”, zei ik geïrriteerd. “Dus in 1980 ging ik met een klas op een schoolreisje naar de hoogste berg van Curaçao, de Sint-Christoffelberg. Vanuit de stad reden we in alle vroegte met ongeveer tien auto’s over een smalle donkere weg richting Westpunt waar de Christoffel dichtbij ligt. Al kilometers van te voren zag je, bij een opkomende zon, de berg in de verte liggen. De top was gehuld in grote grijze wolken. Aan de voet van de Sint-Christoffel parkeerden we onze auto’s en kwam de gids al naar ons toegelopen. We hadden ons van te voren goed laten informeren over de beklimming. ’s Morgens op tijd vertrekken wegens de warmte, voldoende begeleiding mee, goed schoeisel, minstens 1.5 liter water p.p. en etenswaar. Onderaan de berg was de natuur prachtig. Acacia’s, orchideeën, bromelia’s en allerlei cactussoorten zorgden voor een sprookjesachtig landschap. Het laatste stuk naar de top was kaal en vol met rotsblokken. Boven aangekomen kon we gaan genieten van een fantastisch uitzicht. Deze rust duurde niet lang, want in de verte hoorden we opeens  Suzie schreeuwen: ”Meneer, meneer Boxem kom gauw, want Burney is van een rots gevallen”. Mijn hart sloeg een paar keer over. Met een verhit gezicht stond Suzie te vertellen wat ze via, via had gehoord. “Breng me onmiddellijk naar hem toe Suzie”.  In mijn verbeelding zag ik Burney al onderaan een grote rots liggen. Waarschijnlijk een been of een arm gebroken of nog erger bewusteloos met een groot gat in zijn hoofd. In de verte zag ik een groepje leerlingen bij elkaar staan. Hevig transpirerend en vreselijk ongerust naderde ik het groepje. En wie zie ik daar in hun midden staan? Jawel Burney. “Burney, alles goed?” vroeg ik buiten adem.  “Ja meneer, hoe dat zo?” vroeg Burney. “Nou Suzie vertelde net dat je van een rots was gevallen”. “Dat klopt ook meneer, maar een klein rotsje hoor” en hij wees me een rotsje aan van hooguit één meter. “Suzie”, bulderde ik ”kom onmiddellijk hier. Ik heb nog een appeltje/mangootje met je te schillen”.

De schoolbel galmde door de gangen. Klas 2e kwam in beweging. “Mooi verhaal meneer. Tot morgen”.


Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen review mogelijkheid.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Meneer, Burney is van de rotsen gevallen”."

© Jan Boxem
19.07.20
Feedback:
Correctie t.g.v. oude waarderingen.
  • Schrijfkwaliteit
    3.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

In elke boekenwinkel: