Rob Nap

Meeuwige vriendschap

© Rob Nap op 28.01.2022.

Meeuwige vriendschap

Toen de omroep mij vroeg om op Schiermonnikoog zowel wat eilanders als toeristen uit binnen- en buitenland te interviewen over vakantie in Coronatijd, aarzelde ik niet. Ik ben freelancer, werk is werk en de vergoeding was redelijk.
Alles liep die dag als een trein. We kregen al snel wat bruikbare mensen voor de camera en diezelfde middag konden we onze reportage monteren. Een mooi meertalig palet van antwoorden. Klaar. Morgen weer terug. Maar eerst: een lange vrije avond op Schier. Mijn cameraman had een date met een door ons geïnterviewde Deense mevrouw. Ik zou hem pas de volgende ochtend weer zien bij de veerboot.

In de hotelbar raakte ik aan de praat met Beate en Karl, een bejaard Duits echtpaar. De vader van Beate was, vertelde ze, in 1945 op Schiermonnikoog gesneuveld. Bizar genoeg niet door oorlogsgeweld, maar door een bedrijfsongeval. Een omvallende zendmast. Hij was op slag dood. Beate was nog een baby. Ze had haar vader nooit gekend. Een andere soldaat, met wie haar vader dik bevriend was, overleefde hetzelfde ongeval, maar het kostte hem wel een been. Tot kort voor zijn dood in 1992 had deze vriend met enige regelmaat het graf van zijn omgekomen kameraad bezocht op de begraafplaats Vredenhof. Dat ging Beate nu ook doen. Voor het eerst en waarschijnlijk ook voor het laatst. Het was dit jaar het honderdste geboortejaar van haar vader. Of ik misschien ook mee wilde?.....Dat wilde ik.

En daar stonden we dan. Nog geen uur later. De eerste schemering won het al van de laatste zonnestralen. Beate legde een boeketje op de zerk en ontstak een kaarslantaarn. Karl nam foto's met een ouderwetse Zeiss rolfilmcamera. We zwegen in twee talen.

En toen was er plotseling, uit het niets, die meeuw, die luid krijsend en onhandig struikelend landde op het graf. Hij eiste met zijn buitelende entrée direct al onze aandacht op. De oorzaak van zijn gestuntel was eveneens meteen duidelijk: het arme dier miste één van zijn pootjes…………..


Rob Nap, januari 2022

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  01.02.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Wat een toeval!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  28.01.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Heel mooi beschreven!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 334
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Trudi Mesch: Hekwerk en schuttingtaal

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.