Korte verhalen

55 woorden verhalen op Schrijverspunt
  • kort verhaalHet korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

    De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

    Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.
  • meedoenWil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Mausje's

Mijn vader was een voorleesvader. Iedere avond voor het slapen gaan zat hij op één van onze bedden en las van het Perendwergje wat dronken werd van zijn perenwijn, van Harlekijntje die op Kasteel Hemelhoog ruzie maakte met de oerlelijke prinses Aldegonde, van Pinkeltje die met Snorrebaard en Wiebelstaartje in het huis van meneer Dick Laan woonde en van Wolkewietje die langs de manenstralen naar aarde werd gestuurd omdat hij hagelstenen tegen de winkelruiten van de bakker had gegooid.

Wij hadden wel tv maar keken niet zoveel.
Een heel enkele keer een kinderuitzending. En series als Oebele en Floris. 

Soms was er een deel van Rikkie en Slingertje. Een poppenspel van Rien Baartmans vanuit poppentheater Merlijn in Haarlem. Ooit ter gelegenheid van een verjaardag zagen we een live spel van Rikkie en Slingertje. 

Later op vakantie in Spanje hadden we een buurjongetje wat ook naar Rikkie en Slingertje keek. Wij waren die leeftijd al te boven maar Brian met zijn 3 jaar was fan. En het was voor hem dan ook niet moeilijk om mijn broer te roepen die Rick heet. En ik was Slingertje, eenvoudig.
Zijn moeder was het daar niet mee eens en ging met hem oefenen. Na een paar keer Moosie kwam hij uiteindelijk uit op Mausie en straalde daarbij zo overtuigend dat we het daarbij lieten. Mausie it was. Later door mijn ouders en broer ietsje vervormd tot Mausje.
En bij de honkbalclub weer ingekort tot Maus.

Natuurlijk zijn er nog altijd mensen die me Maudy noemen, tenslotte is dat ook mijn naam. Sommigen korten dat af tot Maud. Da's minder. Ik krijg dan altijd van die Camilla Parker Bowles visioenen. Beetje plomp ..... zeg maar.
Mijn neefjes weten al vanaf geboorte niet anders dan Mausje. "Mausje Jippie laapte nog hè " riep de oudste om zeker te stellen dan mijn kat Siepie nog slapen zou en niet bij hem in de buurt zou komen. En ook hun zusje weet niet beter dan dat ik Mausje ben. 
Heel soms plakken ze er "tante" voor ...... dan kijk ik altijd even achterom.
Sindsdien schrijf ik onder de naam Mausje's mijn verhalen. Kort, makkelijk leesbaar, herkenbaar, soms met een traan en altijd met humor.


Mausje it is and allways will be.
Alleen mijn broer noemt me Maukelepaukje.... en dat mag hij. En alleen hij weet waar dat vandaan komt.Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 324
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Jezelf herkennen

okt 18, 2019 Quote Hans Van Battel

menu

okt 19, 2019 55 woorden lieve heyrman

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Slaapvrees

okt 21, 2019 55 woorden Christiene M. de Vries

Meer schrijfactiviteiten