Meer van deze schrijver lezen?

 • Korte verhalen

  Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is een compleet verhaal.

 • Ook meedoen?

  Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Geen feuilleton! Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
 • Beoordelen?

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Kort verhaal

Jouw verhaal hier toevoegen?

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Lord Kroko

Jacobus Flabbergast XIII, de dertiende koning van Wisterwereld, was een sikkeneurig man. Lang en mager was hij, voorzien van een wijdlopig staketsel aan ledematen, grauwe piekharen en priemende kraaloogjes. Op zijn hoofd droeg hij een klein wiebelig kroontje van goudrenet en zilverfolie en om zijn schouders een mantel van gebroken brokaat, hier en daar wat knullig opgelapt met stukjes verknipt dekbed en oude poetslappen. Zijn vrouw was jaren geleden overleden aan een verkeerd verteerd stukje lamsbout en kinderen hadden ze nooit gehad, en gezien de armzalige economische toestand van Wisterwereld in het algemeen en de koninklijke hofhouding in het bijzonder had de laatste page juist gister de ophaalbrug achter zich dichtgetrokken en was naar buurland Bultanië vertrokken, waardoor koning Jacobus het hele kasteel voor z'n dooie eentje had. Eenzaam en alleen dwaalde hij door de holle lege gangen, de grote zalen en de oude stoffige bibliotheek, om dan weer terug te keren naar zijn troon en daarop zuchtend plaats te nemen. Wat er zich daarbuiten in zijn koninkrijk zoal placht af te spelen, daarvan had hij geen flauwe notie. Hij kwam nooit buiten de muren van het kasteel en de bewoners van Wisterwereld, die wisten niet beter. Zij hadden lang geleden geleerd dat vreemde kasteel met zijn slotgracht vol zoutzuur en krokodillen te mijden als de pest, en na verloop van tijd waren zij hun koning helemaal vergeten.

Nu zult u misschien denken: 'ja, da's allemaal leuk en aardig, maar waar haalt ie z'n eten vandaan dan? Wie stofzuigt de bibliotheek en wie lapt de ramen? Wie voert de krokodillen?' Nou, helemaal niemand, dus. Jacobus wist van huishoudelijk werk toet noch blaas, en al snel verzandde het kasteel tot een stoffige bedompte kerker waar het rook naar schimmel en uitwerpselen. De honger bracht hem er toe met een kruisboog alle ratten en raven die zich in en om het slot ophielden een voor een af te schieten en op te peuzelen, maar toen die allemaal op waren en hij poogde vanuit een raampje van de troonzaal een krokodil te torpederen kostte hem dat zomaar een oog. Vanaf dat moment restte hem enkel nog een traag en slepend kwijnen tot er niets meer van hem over was dan een graatmager ratelend geraamte. Een spook, welhaast, een fantoom met een mantel van gebroken brokaat, totdat ten langen leste ook hijzelf brak en hij zich van de grote toren in de slotgracht stortte, alwaar hij in luttele ogenblikken verscheurd werd door zeventien krokodillen en een reiger. De weinige restjes huid, bot en brokaat die overbleven losten op in het zoutzuur en Jacobus Flabbergast XIII, dertiende koning van Wisterwereld, was niet meer.

Vandaar dus dat sikkeneurig.

:)
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 417
(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Jouw verhaal gratis als BookBuster?

Door BookBuster krijgen minder bekende schrijvers een serieuze kans. BookBuster is een project van Schrijverspunt om (nog) minder bekende schrijvers een publicatiekans te geven. Het is de manier om…

De schrijfopdracht. Net iets lastiger...

Maar een schrijfopdracht is ook leuk en spannend.Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een…