Korte verhalen

Korte verhalen op Schrijverspunt

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen.Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.

Waardeer je een kort verhaal? Breng dan s.v.p. een stem uit van 1-5 (5 is de hoogste waardering)

Lord Kroko

Jacobus Flabbergast XIII, de dertiende koning van Wisterwereld, was een sikkeneurig man. Lang en mager was hij, voorzien van een wijdlopig staketsel aan ledematen, grauwe piekharen en priemende kraaloogjes. Op zijn hoofd droeg hij een klein wiebelig kroontje van goudrenet en zilverfolie en om zijn schouders een mantel van gebroken brokaat, hier en daar wat knullig opgelapt met stukjes verknipt dekbed en oude poetslappen. Zijn vrouw was jaren geleden overleden aan een verkeerd verteerd stukje lamsbout en kinderen hadden ze nooit gehad, en gezien de armzalige economische toestand van Wisterwereld in het algemeen en de koninklijke hofhouding in het bijzonder had de laatste page juist gister de ophaalbrug achter zich dichtgetrokken en was naar buurland Bultanië vertrokken, waardoor koning Jacobus het hele kasteel voor z'n dooie eentje had. Eenzaam en alleen dwaalde hij door de holle lege gangen, de grote zalen en de oude stoffige bibliotheek, om dan weer terug te keren naar zijn troon en daarop zuchtend plaats te nemen. Wat er zich daarbuiten in zijn koninkrijk zoal placht af te spelen, daarvan had hij geen flauwe notie. Hij kwam nooit buiten de muren van het kasteel en de bewoners van Wisterwereld, die wisten niet beter. Zij hadden lang geleden geleerd dat vreemde kasteel met zijn slotgracht vol zoutzuur en krokodillen te mijden als de pest, en na verloop van tijd waren zij hun koning helemaal vergeten.

Nu zult u misschien denken: 'ja, da's allemaal leuk en aardig, maar waar haalt ie z'n eten vandaan dan? Wie stofzuigt de bibliotheek en wie lapt de ramen? Wie voert de krokodillen?' Nou, helemaal niemand, dus. Jacobus wist van huishoudelijk werk toet noch blaas, en al snel verzandde het kasteel tot een stoffige bedompte kerker waar het rook naar schimmel en uitwerpselen. De honger bracht hem er toe met een kruisboog alle ratten en raven die zich in en om het slot ophielden een voor een af te schieten en op te peuzelen, maar toen die allemaal op waren en hij poogde vanuit een raampje van de troonzaal een krokodil te torpederen kostte hem dat zomaar een oog. Vanaf dat moment restte hem enkel nog een traag en slepend kwijnen tot er niets meer van hem over was dan een graatmager ratelend geraamte. Een spook, welhaast, een fantoom met een mantel van gebroken brokaat, totdat ten langen leste ook hijzelf brak en hij zich van de grote toren in de slotgracht stortte, alwaar hij in luttele ogenblikken verscheurd werd door zeventien krokodillen en een reiger. De weinige restjes huid, bot en brokaat die overbleven losten op in het zoutzuur en Jacobus Flabbergast XIII, dertiende koning van Wisterwereld, was niet meer.

Vandaar dus dat sikkeneurig.

:)
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 344
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Water & Dorst

Je tong als leer, je stem schor en je hoofd daas. Je snakt, je hunkert, je wil! Verlossing. De oase die opdoemt uit de winderige zandvlakte die Dagelijks Leven heet. Je eigenste schrijftafel! De…

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster