Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Aantal gepubliceerde inzendingen: 804

Lift

Met klamme handjes en een overhoop liggende maag, drukte ik op de liftknop. Het zou vast beter gaan als ik er eenmaal was, dan zouden de zenuwen wel minderen.

Mijn moeder was er al jaren van overtuigd dat ik kon zingen, zelf had ik twijfels. Een deuntje neuriën in de auto, een liedje zingen op een familiefeest, met een bandje optreden op het huwelijk van mijn vriend Joran… Het was niets vergeleken met wat ik nu ging doen. Een talentenshow, uitgezonden op de nationale televisie, hoe haalde ze het in haar hoofd me in te schrijven! De lift was het enige wat me nog scheidde van het podium waar ik binnen een kwartier moest op staan.

De lift was er, die twee minuten leken al een eeuw. De deur ging open en ik zag…George! Lieve help, van alle mensen uitgerekend hém tegenkomen op een dag als vandaag...
Ongemerkt veegde ik mijn handen af aan mijn broek.

George straalde rust uit, alsof hij het al achter de rug had. Misschien was hij het allemaal vergeten. Neen, dat kon eigenlijk niet. Nu niet aan denken, snel naar boven maar.

Met een schok kwam de lift tot stilstand. O nee, dat ook nog. George schrok op uit zijn gedachten, hij had niet eens gemerkt dat er iemand naast hem stond.

“Footloose!” flapte George eruit, voor hij zich kon bedwingen. “Dat ga ik zingen.” Ik keek hem aan en antwoordde: “Nogal toepasselijk, vind je niet?”

In gedachten ging ik onmiddellijk terug naar dat ene jaar. Het was eindejaarsbal en Alexandra wou met me gaan! Het populairste meisje van de school had ja gezegd. George had geknikt, dat was zijn taak als beste vriend. “Goed voor je,” had hij gemompeld. De weken nadien waren hectisch, een kostuum zoeken, zelfs als man, was een heel gedoe geweest. Het was natuurlijk voor Alexandra en dat maakte alles goed. In mijn hoofd had ik de avond al helemaal gepland: het zou onvergetelijk worden.
Ja…dat werd het ook.

“Het spijt me,” zei George opeens. Nu de lift stilstond, was er tijd. Ik keek George aan, benieuwd wat er ging komen. “Ik had niet eens interesse in Alexandra…tot jij met haar naar het bal zou gaan. Ik kon het gewoon niet verdragen want…ik had geen date. Dat was voor een populaire jongen als ik ondenkbaar. Het hoorde zo: populaire jongen gaat met populair meisje.” Hij pulkte zenuwachtig aan zijn trui.

“O ja?” antwoordde ik. “Was het dan ook onderdeel van het plan dat ik jullie op de toiletten zou betrappen?”

George keek beschaamd, godzijdank. Hij had toch nog iets van waardigheid in zich. “Neen, natuurlijk niet. Het was… Het ging niet. Op de moment dat het allemaal moest gebeuren was ik zo nerveus dat ik blokkeerde. Nadat jij was weggelopen, heeft Alexandra zich los gemaakt en de deur in mijn gezicht gesmeten. Mijn verdiende loon, denk ik.”

Op dat moment besloot de lift terug in beweging te schieten. Dat mocht ook wel, want binnen vijf minuten, moest ik er staan. Vreemd, de spanning was al behoorlijk gezakt.

Ik stapte de lift uit en keek hem aan. “Het was ook je verdiende loon, George en dat wist Alexandra ook. Ze is hier, we zijn al jaren getrouwd. Kom gerust gedag zeggen, als je klaar met optreden bent.”

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Marie 76
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 427
Publicatie op .
 
  Meer van deze schrijver:

Geef een waardering voor: "Lift"

Geschreven door Marie 76 . Geplaatst in Kort verhaal.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!