Korte verhalen

55 woorden verhalen op Schrijverspunt
  • kort verhaalHet korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

    De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

    Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.
  • meedoenWil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis).Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Lift

Met klamme handjes en een overhoop liggende maag, drukte ik op de liftknop. Het zou vast beter gaan als ik er eenmaal was, dan zouden de zenuwen wel minderen.

Mijn moeder was er al jaren van overtuigd dat ik kon zingen, zelf had ik twijfels. Een deuntje neuriën in de auto, een liedje zingen op een familiefeest, met een bandje optreden op het huwelijk van mijn vriend Joran… Het was niets vergeleken met wat ik nu ging doen. Een talentenshow, uitgezonden op de nationale televisie, hoe haalde ze het in haar hoofd me in te schrijven! De lift was het enige wat me nog scheidde van het podium waar ik binnen een kwartier moest op staan.

De lift was er, die twee minuten leken al een eeuw. De deur ging open en ik zag…George! Lieve help, van alle mensen uitgerekend hém tegenkomen op een dag als vandaag...
Ongemerkt veegde ik mijn handen af aan mijn broek.

George straalde rust uit, alsof hij het al achter de rug had. Misschien was hij het allemaal vergeten. Neen, dat kon eigenlijk niet. Nu niet aan denken, snel naar boven maar.

Met een schok kwam de lift tot stilstand. O nee, dat ook nog. George schrok op uit zijn gedachten, hij had niet eens gemerkt dat er iemand naast hem stond.

“Footloose!” flapte George eruit, voor hij zich kon bedwingen. “Dat ga ik zingen.” Ik keek hem aan en antwoordde: “Nogal toepasselijk, vind je niet?”

In gedachten ging ik onmiddellijk terug naar dat ene jaar. Het was eindejaarsbal en Alexandra wou met me gaan! Het populairste meisje van de school had ja gezegd. George had geknikt, dat was zijn taak als beste vriend. “Goed voor je,” had hij gemompeld. De weken nadien waren hectisch, een kostuum zoeken, zelfs als man, was een heel gedoe geweest. Het was natuurlijk voor Alexandra en dat maakte alles goed. In mijn hoofd had ik de avond al helemaal gepland: het zou onvergetelijk worden.
Ja…dat werd het ook.

“Het spijt me,” zei George opeens. Nu de lift stilstond, was er tijd. Ik keek George aan, benieuwd wat er ging komen. “Ik had niet eens interesse in Alexandra…tot jij met haar naar het bal zou gaan. Ik kon het gewoon niet verdragen want…ik had geen date. Dat was voor een populaire jongen als ik ondenkbaar. Het hoorde zo: populaire jongen gaat met populair meisje.” Hij pulkte zenuwachtig aan zijn trui.

“O ja?” antwoordde ik. “Was het dan ook onderdeel van het plan dat ik jullie op de toiletten zou betrappen?”

George keek beschaamd, godzijdank. Hij had toch nog iets van waardigheid in zich. “Neen, natuurlijk niet. Het was… Het ging niet. Op de moment dat het allemaal moest gebeuren was ik zo nerveus dat ik blokkeerde. Nadat jij was weggelopen, heeft Alexandra zich los gemaakt en de deur in mijn gezicht gesmeten. Mijn verdiende loon, denk ik.”

Op dat moment besloot de lift terug in beweging te schieten. Dat mocht ook wel, want binnen vijf minuten, moest ik er staan. Vreemd, de spanning was al behoorlijk gezakt.

Ik stapte de lift uit en keek hem aan. “Het was ook je verdiende loon, George en dat wist Alexandra ook. Ze is hier, we zijn al jaren getrouwd. Kom gerust gedag zeggen, als je klaar met optreden bent.”

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 195
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

ziek zijn

okt 12, 2019 Poëzie Sherina aka.sheri

Gebruikt?

okt 09, 2019 Ze keek me aan Melissa Wouters

Meer schrijfactiviteiten