Korte verhalen

55 woorden verhalen op Schrijverspunt
  • kort verhaalHet korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

    De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

    Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.
  • meedoenWil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis).Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Herinneringen aan moeder

“Ach, wat kan mij het schelen” sprak Marijke, ongewoon kordaat voor haar doen “doe mij maar een droge witte wijn alstublieft”.

Op het kunststof tafeltje met marmer print, het enige tafeltje bij het kleine cafeetje om de hoek van waar hun moeder de laatste jaren van haar leven gesleten had, lagen wat papieren die de laatste formaliteiten zouden afhandelen.

Haar zus keek haar verbaasd aan. “Doet u mij hetzelfde” beantwoorde ze de vragende blik van de ober, tevens barman, zonder hem aan te kijken.

Het was een warme en zonnige dag en ze waren gesloopt van het leeghalen van het huis van moeders, zowel fysiek als emotioneel.

“Alles is leeg” sprak Bram, die ineens aan het tafeltje verscheen en zonder iets te zeggen een schoenendoos op tafel zette.

“Dit moeten we samen bekijken” en hij wees naar de doos “ik vond hem onderin de klerenkast op de logeer kamer. Er zitten foto’s in”.

Bij het opengaan van de schoenendoos ging het gezamenlijk geheugen open en vele glazen witte wijn volgden terwijl er zinnen over tafel gingen die begonnen met “och, weet je dit nog?”. Zwembad scenes in sepia met kinderen in vale zempakjes die met geknepen ogen naar de lens kijken, volwassen mannen op campingstoeltjes met blikjes bier, ooms en vader zij aan zij, overleden en lang vergeten huisieren en moeder die aardappels schillend boven een teiltje staat, de de Waard tent op de achtergrond.

Dan is er de laatste enveloppe met foto’s, helemaal onderop de doos. Marijke maakt hem open terwijl de andere twee nog overeenstemming zoeken over de naam van een jeugdvriendje dat ooit mee was naar de Ardennen. De foto’s wijken al meteen af van de rest, ze glanzen, de kleuren zijn feller en de beelden scherper, nieuwer. Veel nieuwer. Hun moeder, het gerimpelde gezicht met een energieke maar ook gelukkige blik in de ogen, die de dementie zo lang verborgen had gehouden voor de wereld. Maar ze staat er niet alleen op, naast haar een man, lachend naar de camera met grijswit haar. Eén foto is genomen op een terras, een ander tijdens een diner met kaarslicht. Het trekt de aandacht van Barbara en Bram als die zien dat Marijke de ober negeert voor een volgende bestelling en met zijn drieën gaan ze langzaam door de foto’s heen. Bram is de eerste die er een omdraait en droogjes vaststelt dat te zien aan de datum deze nauwelijks twee jaar geleden is genomen.

De vraag wie die man eigenlijk is passeert net Barbara’s lippen als een serie prenten begint in een heel andere setting. Gekneveld ligt de man op een bed, de foto is met zelfontspanner genomen. Voor hem, in hoge zwartgelakte laarzen met stilletto hakken staat hun moeder. Fier, topless, maar gehuld in jarratels, kijkt ze recht in de camera, een zweep in haar linkerhand.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 241
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

ziek zijn

okt 12, 2019 Poëzie Sherina aka.sheri

Rages

sept 21, 2019 Column Machteld Berkelmans

Meer schrijfactiviteiten