Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Aantal gepubliceerde inzendingen: 652

Herinneringen aan moeder

© Dave Koresh op .
[Klik op de profielnaam of -afbeelding voor een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.]

“Ach, wat kan mij het schelen” sprak Marijke, ongewoon kordaat voor haar doen “doe mij maar een droge witte wijn alstublieft”.

Op het kunststof tafeltje met marmer print, het enige tafeltje bij het kleine cafeetje om de hoek van waar hun moeder de laatste jaren van haar leven gesleten had, lagen wat papieren die de laatste formaliteiten zouden afhandelen.

Haar zus keek haar verbaasd aan. “Doet u mij hetzelfde” beantwoorde ze de vragende blik van de ober, tevens barman, zonder hem aan te kijken.

Het was een warme en zonnige dag en ze waren gesloopt van het leeghalen van het huis van moeders, zowel fysiek als emotioneel.

“Alles is leeg” sprak Bram, die ineens aan het tafeltje verscheen en zonder iets te zeggen een schoenendoos op tafel zette.

“Dit moeten we samen bekijken” en hij wees naar de doos “ik vond hem onderin de klerenkast op de logeer kamer. Er zitten foto’s in”.

Bij het opengaan van de schoenendoos ging het gezamenlijk geheugen open en vele glazen witte wijn volgden terwijl er zinnen over tafel gingen die begonnen met “och, weet je dit nog?”. Zwembad scenes in sepia met kinderen in vale zempakjes die met geknepen ogen naar de lens kijken, volwassen mannen op campingstoeltjes met blikjes bier, ooms en vader zij aan zij, overleden en lang vergeten huisieren en moeder die aardappels schillend boven een teiltje staat, de de Waard tent op de achtergrond.

Dan is er de laatste enveloppe met foto’s, helemaal onderop de doos. Marijke maakt hem open terwijl de andere twee nog overeenstemming zoeken over de naam van een jeugdvriendje dat ooit mee was naar de Ardennen. De foto’s wijken al meteen af van de rest, ze glanzen, de kleuren zijn feller en de beelden scherper, nieuwer. Veel nieuwer. Hun moeder, het gerimpelde gezicht met een energieke maar ook gelukkige blik in de ogen, die de dementie zo lang verborgen had gehouden voor de wereld. Maar ze staat er niet alleen op, naast haar een man, lachend naar de camera met grijswit haar. Eén foto is genomen op een terras, een ander tijdens een diner met kaarslicht. Het trekt de aandacht van Barbara en Bram als die zien dat Marijke de ober negeert voor een volgende bestelling en met zijn drieën gaan ze langzaam door de foto’s heen. Bram is de eerste die er een omdraait en droogjes vaststelt dat te zien aan de datum deze nauwelijks twee jaar geleden is genomen.

De vraag wie die man eigenlijk is passeert net Barbara’s lippen als een serie prenten begint in een heel andere setting. Gekneveld ligt de man op een bed, de foto is met zelfontspanner genomen. Voor hem, in hoge zwartgelakte laarzen met stilletto hakken staat hun moeder. Fier, topless, maar gehuld in jarratels, kijkt ze recht in de camera, een zweep in haar linkerhand.

Dit artikel delen?
Waardering voor je inzending op Schrijverspunt

Graag je waardering voor : Herinneringen aan moeder

Aantal hits voor dit artikel: 422
 
KLIK OP HET GEWENSTE AANTAL STERREN (1-5)  OM EEN WAARDERING TE GEVEN EN/OF SCHRIJF SVP EEN KORTE REVIEW
5 sterren = zeer de moeite waard, 4 sterren = de moeite waard, 3 sterren = lezenswaardig, etc..
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!
De waardering voor dit artikel:

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

A Taste of Talent ?

Elke keer, bij een nieuw bezoek aan deze pagina, een ander en actueel leespakket!
Wist je?

Random:

Sentimenteel
| ria streng | 55 woordenverhaal