Voor schrijvers, door schrijvers
Kort verhaal

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Aantal gepubliceerde inzendingen: 803

Levensvragen

Vertelt
Wat dacht ik nou net? Ik ging nog wat verder onderuit zitten, starend naar de donkere lucht. Het was niet belangrijk, totaal niet zelfs. Het was een nietszeggende korte gedachte geweest, maar daarom niet minder mooi.
Mooooii. Wat een woord eigenlijk, al die perfecte rondingen. Langzaam draai ik tot ik tot stilstand kom tegen het uitroepteken. ‘Mooiiiii,’ zegt ik tergend langzaam. Mijn gedachten vliegen direct weer alle kanten op. Rol maar lekker wolkjes. Ik ben geloof ik best vaag van die wiet bedenk ik mij en val daarna in diepe slaap.
 
Terug in de spreekkamer
‘Zo waren mijn avonden, in de jaren ’90.” Schaamteloos beken ik de ene na de andere zonde aan de net afgestudeerd psychologe die recht tegenover me zit. ‘We kochten ieder ons eigen 'geeltje' polm of skunk en gingen met een groepje vrienden lekker spacen’ herinner ik me.
‘Nu, jaren later is er niets meer over van de vriendengroep van toen. Ieder vond zijn eigen vorm van liefde;
buitenechtelijk, voor zijn eigen bedrijf, zijn kinderen, huisdieren of een vroeg dementerende vader.’ Het leven had voor een ieder van ons gelukkig een serieuzer doorgang gevonden.
‘We moeten altijd iets, ziet u.’ Ik probeer de ernst van de situatie met mijn wenkbrauwen te benadrukken. ‘Het is alsof er zich, jaren geleden, een loodzware blokkade in mij heeft genesteld, waardoor ik té vaak niet kan doen wat ik moet doen. Laatst las ik er toevallig een toepasselijk gedichtje over.”
 
 
Buien zijn het,
Langdurig aan de grond genageld
Omvergeblazen door 't moment
Kijken en niets zien
Kijk nou eens goed, verdomme!
Alleen zand stroomt door mijn vaten
Daar sta ik,
Elders heeft me stilgezet
 
 
Direct vervolg ik mijn verhaal: ‘Kort geleden heb ik, op dringend advies van mijn buurman, nota bene, hulp gevraagd aan mijn huisarts. Mijn stemmingswisselingen zijn de laatste tijd zelfs voor mίj onacceptabel geworden. De buurman heeft gedreigd dat hij me zal laten opsluiten als ik nog één keer ’s nachts met spullen zou smijten.’
‘Toch is de werkelijke reden van mijn komst naar u dat ik u een vraag wil stellen waarvan ik weet dat u mij het antwoord verschuldigd moet gaan blijven. Want kijk, laten we eerlijk zijn, u bent weliswaar psychologe, mag ik aannemen, maar u stroomt niet bepaald over van levenservaring, is het wel?' De psychologe kijkt mij ongeïnteresseerd en glazig aan.
‘Bovendien heb ik u in de afgelopen minuten al zeker vier keer op de klok achter mij zien kijken, dus voor een uitvoerig antwoord heeft u vast geen tijd meer.'

De vraag die ik zou willen stellen, en ik zou graag willen dat u het direct noteert:
Wat heb ίk mijzelf gebracht in mijn leven waardoor ik dit nare leven leid? Wat was en is mίjn aandeel in ‘de boodschap des levens’ waardoor ik stelselmatig het deksel op mijn grote bakkes retour krijg?’
Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Louisa van den Heerik- Weijenbergh
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 74
Publicatie op .

Geef een waardering voor: "Levensvragen"

Geschreven door Louisa van den Heerik- Weijenbergh . Geplaatst in Kort verhaal.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:
27.09.20
Feedback:
Goed geschreven Louisa! Een opmerking: is het niet 'voor een ieder van ons?' Er staat namelijk 'en'.
Grammatica & Spelling:
Goed
Passend in deze rubriek:
Ja
 • Lezenswaardig:
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Louisa van den Heerik- Weijenbergh 27.09.20
  Dank je wel voor je feedback. Aangepast!
27.09.20
Feedback:
Mooi inkijkje in "met jezelf in de knoop". De wereld van verslaving is weliswaar een ver van mijn bed show maar ik lees graag je ervaringen. Wat klein begint neemt door de jaren natuurlijk een steeds groter deel in, in je leven. Wat onzichtbaar is maar wel meer naar de oppervlakte lijkt te komen is het schadelijke deel en de gevolgen ervan. Hopelijk is de weg die gaat de juiste. Graag gelezen. Grt
Grammatica & Spelling:
Voldoende
Passend in deze rubriek:
Ja
 • Lezenswaardig:
  60%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Louisa van den Heerik- Weijenbergh 27.09.20
  Dank je wel voor je feedback Luc. Natuurlijk raakt het flarden van het verleden maar dit verhaal is eigenlijk niet autobiografisch
 • Louisa van den Heerik- Weijenbergh 27.09.20
  @Luc, mag ik je uitnodigen het e-book van IK SPOOR NIET eens te lezen?

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!