SCHRIJFACTIVITEIT: KORT VERHAAL

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal.
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Levensboom

Publicatie: | Jan Raat

Bezit dit etablissement nog een bruikbare boom? vroeg de man, wiens blik eerst door het lokaal was gedwaald voordat zijn ogen enigszins wantrouwig op de uitbater bleven rusten. De aangesprokene, een onaanzienlijk figuur met een kalend hoofd die bedachtzaam zijn handen droog wreef aan het witte schort dat de rafelige pijpen van zijn vale broek niet helemaal kon verbergen, stond duidelijk in dubio, maar wees dan resoluut naar een deur, die de oplettende kijker onmiddellijk als de ingang van de zaak zou hebben herkend. Niet onze man, hij draaide zich om en liep naar de deur waar hij nog maar enkele minuten geleden door naar binnen was gekomen.
Vermoedelijk heeft hij buiten zijn zo gewenste boom gevonden, want wij hebben hem niet meer teruggezien, al was het maar om met een bescheiden bestelling de uitbater te bedanken voor zoveel kosteloze service.
Een zacht gegrinnik uit een donkere hoek van het lokaal ontlokte de uitbater een glimlach. Met duidelijke stem liet hij weten dat de door de deur verdwenen potentiele klant, een soort stamgast was, die elke dag op dezelfde tijd en met dezelfde vraag zijn zaak bezocht. Hij was erachter gekomen dat de man schuin aan de overkant thuishoorde, in een tehuis voor licht dementerenden, de man was vroeger tuinman geweest. De uitbater twijfelde nog steeds of hij niet, ten behoeve van de lichamelijke en geestelijke behoeften van de man, op de binnenplaats achter het pand een boom zou planten, het zou het groezelige plaatsje opfleuren en was ook nog eens goed voor het milieu.

Toen ik later nog eens de zaak bezocht voor een glas in een donker hoekje, was de uitbater er nog, maar de man verscheen niet en toen ik naar achteren liep zag ik door het raam ook geen boom op het binnenplaatsje. Bij het tweede glas werd mij onthuld dat de man al geruime tijd geleden plotseling was overleden. Men had hem gevonden in het park, met zijn rug tegen een boom.

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
28.10.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Ik vind het een mooi verhaal, maar hier en daar wel wat onduidelijk en wat lastig te lezen.
Even voor de goede orde: hoe ik het persoonlijk ervaar...

De eerste zin is niet zo sterk, naar mijn mening: een bruikbare boom? Ik was gelijk een beetje verward, hierdoor.

De tweede zin is erg lang, wat op zich geen probleem is, maar én een schort, én pijpen én een broek en dan ook nog allemaal een bijvoeglijk naamwoord. Poeh.

En dan de man in het donkere hoekje: eerst wordt hij door de verteller geïntroduceerd en aan het eind van het verhaal is het de ik-persoon?

Nogmaals: het is mooi bedacht, echt een fijn verhaal.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
27.10.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Mooi geschreven!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.