dagboek nachtmens

Leuke jongens

© dagboek nachtmens op 20.03.2022.

Ik zit helemaal achterin de klas, omdat ik zoveel mogelijk ongestoord wil kletsen met mijn beste vriendin Amira, die altijd naast me zit. Goed opletten is voor ons niet nodig; onze toetsen halen we toch wel. Meestal dan. In haar schrift schetst ze snel en rommelig een rooster puntjes zodat we ons favoriete spelletje ‘kamertje verhuren’ in het geheim kunnen starten. Zodra de les begint, heb ik het eerste streepje al gezet. Tijdens de les werpt de leraar af en toe een afkeurende blik onze kant uit, wanneer hij doorheeft dat we stiekem giechelen om ons gesprek die we voeren door het in elkaars schriftjes te schrijven. Ondertussen kijk ik af en toe naar de voorste tafels, waar hij zit, maar hij kijkt nooit achterom.  

De bel gaat en iedereen pakt z’n spullen om naar het volgende lokaal te verhuizen. Ik doe dit zo traag mogelijk, in de hoop dat ik het zo kan timen dat ik tegelijk met hem het lokaal uit loop. Amira staat met haar rugzak over één schouder en zegt speels: “Schiet eens op, oude bejaarde”, waardoor ik afgeleid raak en hij al langs ons heen loopt. Shit. In een opwelling roep ik hem na: “Hey Rutger, viel je niet in slaap tijdens dat suffe gedoe over redox reacties?” Verbaasd kijkt hij over zijn schouder achterom, alsof hij zich nu pas bedenkt dat we bij elkaar in de klas zitten. Ik besef ineens wat ik uitkraam – o my god – terwijl Rutger z’n schouders een keer ophaalt bij wijze van reactie en weer doorloopt. Amira kijkt me vragend aan, dus verdedig ik mijn uitbarsting gauw: “Ja, die gast komt altijd zo apathisch over, echt een vreemde vogel.” Ze rolt met haar ogen: “Whatever, mij boeit het niet wat die wandelende piercingshop doet” en we lopen de klas uit.   

Tijdens de volgende scheikundelessen kijk ik uiteraard weer tegen het bekende achterhoofd aan, terwijl ik dagdroom over dat ik populair ben en Rutger op een feestje – alsof ik ooit naar feestjes word uitgenodigd – naar me toekomt met een ondeugend, half glimlachje om me uit te dagen voor ‘Doen, Durven of de Waarheid’. En dat dat dan een excuus is omdat hij me wil uitdagen hem te zoenen. BAM! “Jezus, ik schrik me de tyfus!”, roep ik uit. Ik kijk op en zie een boze leraar voor me staan die zojuist een dik boek op mijn tafel neer heeft laten vallen. “U mag wel eens wat beter opletten, juffrouw Dijkstra; ik stel u net driemaal dezelfde vraag maar blijkbaar heeft u zoveel smeer in uw oren dat het er gewoon niet door komt”, zegt hij met zware stem. Ik voel mezelf rood worden, terwijl de hele klas lacht. Rutger lacht ook. Kijkt hij eindelijk eens achterom…    
           

Amira en ik hebben afgesproken dat we een logeerpartij bij haar thuis houden en dan stiekem alcohol gaan drinken. Het wordt wel eens tijd! Andere klasgenoten zijn al lang aan het bier of erger, maar wij gaan nooit uit en van onze ouders gaan we het zeker niet krijgen. Het enige waar we onze nieuwsgierige handjes op kunnen krijgen, zijn een paar flesjes Breezer en dan nog van een namaakmerk ook nog. We voelen ons allebei een beetje nerveus en beschaamd, omdat we zover achterlopen op onze leeftijdsgenoten. Dít vinden we al spannend; zouden we net zo gek gaan doen als in de films? We hebben in totaal zes flesjes, maar komen er al gauw achter dat het tegenvalt. “Ik voel me helemaal niet dronken” zegt Amira. “Waar doet iedereen nou zo moeilijk over?” Zelf merkte ik ook dat ik me nog zoals normaal voelde. Teleurgesteld gaan we maar aan de cola. “Ik wil gewoon een keer een vriendje!” klaagt ze plots. “Het is toch niet alsof er iets mis met ons is? We zijn heus niet de knapste, maar ik vind ons er best leuk uitzien en we hebben tenminste karakter.” Even denk ik terug aan die ochtend, toen ik nog huilend voor de spiegel stond omdat ik mezelf zo dik vond dat ik ervan walgde, voordat ik een glimlach forceerde en naar beneden ging voor ontbijt met mijn ouders. “Ja, ik vind ons eerlijk gezegd ook toffe meiden, maar er zijn gewoon geen leuke jongens op onze school.” Voordat we gaan slapen – totaal sober – maken we een pact om vóór het einde van het schooljaar naar een feest van onze klasgenoten te gaan. Onze missie om dronken te worden, parkeren we maar voor nu. 

De rest van ons schooljaar verloopt zoals altijd. Ik en Amira worden wekelijks de klas uitgestuurd omdat we nooit onze mond kunnen houden, de docenten zijn zo ongeveer klinisch gestoord en Rutger blijft altijd cool en onbereikbaar. Ongeveer één keer per maand hebben mijn onbeholpen pogingen tot contact effect en geeft hij mij een reactie die meestal half verbouwereerd, half ongeïnteresseerd is. Vervolgens spendeer ik de rest van de maand aan mezelf haten dat ik dát nou weer heb gezegd of gedaan, afgewisseld met mijmeringen over zijn coole houding en of hij het mooi zou vinden staan als ik een neuspiercing zou nemen.

Tot eindelijk onze kans komt. Kiara, een van de populairste meisjes uit onze klas, gooit een groot feest omdat ze zestien wordt. Tijdens Biologie loopt ze langs de banken en reikt haar uitnodigingen uit. Ik doe mijn best om niet wanhopig haar kant op te kijken, maar mijn hart begint sneller te kloppen zodra ze onze kant op loopt. “Ik geef een feestje met als thema ‘sweet and sexy 16’, dus als jullie ook komen dan is je entreebewijs een fles drank.” Rutger komt naast haar staan en leunt voorovergebogen met zijn beide handen op tafel, terwijl hij mij – MIJ! – aankijkt. “Zou leuk zijn als je ook komt.” 


De uitnodiging staat als een trofee op mijn nachtkastje. Ondertussen trek ik mijn kledingkast leeg en gooi de inhoud op mijn bed. “Niks staat mij!”, jammer ik tegen Amira. Zij heeft een beter gevoel voor stijl dan ik en helpt me met het uitzoeken: een kort, zwart jurkje die ik nooit aantrek omdat ik vind dat het te strak zit en ik me dan nog vetter voel. Ik slik een keer. Dit is wel het soort jurkje dat een meisje dat Rutger zou daten ook draagt.
           

Drie uur later komen we met onze geplamuurde gezichten en grote fles Smirnoff Ice aan op het feest. Binnen is het al druk en iedereen ziet er zo goed uit, dat ik naast hun waarschijnlijk lijk op een opgetutte walvis in mijn ‘one-size-fits-all-but-me’ outfit. Alles wat ik doe, voelt onhandig en ik weet niet wie ik kan aanspreken, dus ik klamp me het liefste vast aan Amira. Zij is inmiddels aan het praten met een klasgenootje waar ik nooit mee omga, dus sta ik plompverloren midden in de kamer. Mijn handen zijn bijna te klam om het bierflesje, dat ik ironisch genoeg alleen maar voor houvast had gepakt, vast te houden zonder dat het wegglipt. Ik besluit de menigte af te struinen en mijn ogen schieten over de feestende mensen op zoek naar Rutger. In de hoek van de woonkamer staat een stel stoelen, van die ouderwetse met dikke armleuningen, waar per stoel zo’n drie man op zit. Op één van de stoelen zie ik hem. Mijn hoofd voelt opslag als suikerspin. Op de leuning zit Kiara, met tiara op haar hoofd en een super sexy rood jurkje dat nog korter dan het mijne is, terwijl ze in gesprek met Rutger naar hem lacht. Ze ziet er zo knap uit… Was ik maar zo slank. Terwijl ik de moed verzamel om op hun af te lopen, doet Rutger een arm om Kiara heen en trekt haar op schoot. Kiara slaakt een gemaakt bang kreetje die overgaat in haar gelach en ze buigt zich naar hem toe om hem te zoenen. “Nee”, fluister ik per ongeluk hardop, maar niemand let op mij. Hij omhelst haar, legt een hand op haar bil en blijft haar zoenen totdat de mensen eromheen beginnen te joelen. Kiara kijkt lachend, maar enigszins gegeneerd op, terwijl ze met haar pink haar lipgloss om haar mond wegveegt. Rutger, nog steeds met die verrekte hand op Kiara’s bil, steekt zijn andere hand gebald in de lucht en joelt triomfantelijk met de rest mee. Ik voel mezelf misselijk worden. Er zijn echt geen leuke jongens op onze school.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  20.08.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Heel leuk verhaal.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  21.03.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Met plezier gelezen.
  Voor veel 16-jarigen en hun leeftijdgenoten erg herkenbaar.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 586
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Maurice Maeterlinck en Patrick Bernauw: Pelléas en Mélisande

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.