Henk van Duuren

Lelijk ding

© Henk van Duuren op 14.01.2023.

Het was vrieskoud en helder weer. Prima omstandigheden om er met de hond op uit te gaan. Mijn superdrukke Jack Russel trok zo energiek aan de riem dat ik besloot om hem los te laten lopen. Over het hondenveldje rende hij kwiek naar de berijpte uiterwaard. In iedere molshoop stak hij zijn snuit en wroette erin zonder een prooi te kunnen bemachtigen. Na de brug struinden we over een dijk om via een bosrand op een verharde weg terecht te komen. De hond had van zijn vrijheid genoten en iedere plas en sloot doorkruist. Het anders zo vlekkeloos witte beest was pikzwart en had nog kans gezien om ruggelings door het restant van een dode vogel te rollen. Hij zag er niet uit en stonk ook nog eens een uur in de wind. Het deerde hem niet. Hij voelde zich in zijn element.

Ik lijnde hem aan om de terugweg te aanvaarden. We naderden een weiland, waarin twee grote zwarte paarden stonden. Ze kwamen nieuwsgierig op ons af en liepen via het draad met ons op. Ineens zag ik dat de ingang naar het weiland open stond. Het draad, met aan het eind een plastic rond handvat, lag op de grond. Op het moment dat ik me in de richting van het draad begaf om de ingang te sluiten begon mijn hondje te blaffen. De paarden schrokken en in volle galop stoven ze door de opening de openbare weg op. Over een akker renden ze in de richting van een drukke rijksweg.

Nog nooit heb ik in zo’n korte tijd zoveel boerenvolk uit een boerderij zien komen. Binnen een mum van tijd waren de paarden omsingeld, aangelijnd en terug bij de boerderij nog voordat ik er met mijn hondje aan kwam. Ik deed mijn verhaal aan de boer. Die haalde nonchalant de schouders op. Vanaf het erf kwam zijn vrouw aangestormd. Overall aan, rode zakdoek op haar hoofd geknoopt en voor me kwam ze tot stilstand. Ze zette haar handen in haar zij en de benen schrap. Vervolgens keek ze keurend naar de nog enigszins schichtige paarden en toen naar mij en mijn hond. “Ga weg met dat lelijke ding!” beet ze me fel toe. Ik wilde een verhaal beginnen over openbare weg en sluit je weiland verdorie goed af. Ik keek haar aan en bedacht me. Het had geen zin en ik koos het hazenpad.

Regelmatig loop ik nog langs die boerderij. Dan schiet me altijd door het hoofd “lelijk ding” en daarmee bedoel ik dan niet mijn hond.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 58
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Wim Van Lienden: Goed klimaat voor weerpraat

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.